Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  24.07.2024 08:39:19

Ranní okénko - Nabitý den údaji PMI ze světa

Již za pár okamžiků Český statistický úřad zveřejní, jak se vyvíjejí nálada spotřebitelů a podnikatelů v rámci konjunkturálního průzkumu. Spotřebitelská důvěra roste nepřetržitě od začátku roku a v dubnu dokonce překonala hranici 100 bodů, která vyznačuje dlouhodobý historický průměr. Optimismus mezi domácnostmi roste zejména díky skokovému poklesu inflace a z toho plynoucího růstu reálných mezd. Důvěra byznysu se pohybuje na nižší úrovni, a to kvůli stále nevalnému výkonu ekonomiky, nízké poptávce a rostoucím nákladům.

Evropa dnes nabídne červencové výsledky indexu nákupních manažerů (PMI). Ten bude nejprve zveřejněn v Německu, kde by podle mediánu trhu mělo dojít v případě zpracovatelského průmyslu ke zvýšení z 43,5 bodů na 44,0 bodů. Rovněž naše prognóza počítá s tímto vývojem. Index tak i nadále zůstane hluboce pod hranicí 50 bodů, oddělující expanzi a kontrakci odvětví. O půl hodiny později bude publikován výsledek za celou eurozónu, kde podobně jako v Německu naše i tržní predikce očekává identickou hodnotu (46,1 bodů). Index by se tak zvýšil v červenci o 0,3 bodu.

Rovněž ze Spojených států amerických dorazí výsledek indexu nákupních manažerů (PMI). Ten by podle odhadu trhu měl zůstat na podobné úrovni jako v červnu, ale na rozdíl od Evropy se drží nad 50ti bodovou hranicí, a to v průběhu celého letošního roku. Dozvíme se také další dílčí údaj z nemovitostního trhu, kterým bude počet prodaných nových domů. Trh očekává, že se takových domů prodalo 640 tis., což by byl mírně nižší počet, než je průměr tohoto roku.

V rámci středoevropského regionu poutalo pozornost zasedání Maďarské národní banky. Její rozhodnutí nebylo předem jasné, když se přibližně dvě třetiny analytiků domnívalo, že sazby budou sníženy o 25bb. Zbývající část trhu se klonila k možnosti zastavení cyklu uvolňování měnové politiky. Nakonec bankovní rada rozhodla v souladu s většinovým názorem a snížila základní sazbu ze 7 % na 6,75 %. Maďarský forint v souvislosti s tou zprávou vůči euru ztrácel až 0,5 %.

V eurozóně i během července ustupoval pesimismus mezi spotřebiteli. Index spotřebitelské důvěry poklesl z červnové hodnoty -14,0 bodů na současných -13,0 bodů. Výsledek je tak lepší, než který předpovídal trh (-13,5 bodů). Již dnes ráno byla zveřejněna také spotřebitelská důvěra v Německu od instituce GfK. Rovněž u německých domácností skepse klesá, ale nálada je stále v historickém srovnání podprůměrná.

Z USA jsme se dozvěděli první údaj z nemovitostního trhu během tohoto týdne, kdy bylo během měsíce června prodáno téměř 3,9 mil. již existujících domů. Predikce trhu byla mírně vyšší (4,0 mil.). Jedná se o nejnižší hodnotu v rámci tohoto roku a ve srovnání s květnem je to pokles o více než 5 %.

Americký index S&P 500 včera odepsal necelých 0,2 %, zatímco německý DAX zakončil dne se ziskem přesahující 0,8 %. Pražský PX pokračuje v trendu posledních dní a opět dosáhl mírného zisku, tentokrát téměř 0,2 %. Koruna včera opět oslabila k hladině 25,40 EUR/CZK, když reagovala na rozhovor viceguvernéra Jana Fraita, který uvedl, že se na zasedání v příštím týdnu (1.8.) bude rozhodovat mezi možnostmi snížení sazeb o 25 a 50bb.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

04.07.2024Ranní okénko - Nabitý konec týdne i přes nastávající svátky Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.06.2024Ranní okénko - Dnes PMI ze světa Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.06.2024Ranní okénko - Přehled týdne: ceny výrobců v ČR a PMI ve světě Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.04.2024Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688