ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  23.07.2024 13:59:00

Učitelé budou na svém, pro kuchařky chceme deset procent navíc

Stále v nejistotě zůstávají, podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS PŠ) Františka Dobšíka, kuchařky, školníci či uklízečky na školách. Podle zpravodajského serveru Lidovky.cz přestože od celorepublikové stávky, kdy pracovníci školství demonstrovali za jejich lepší platy, uplynulo už téměř osm měsíců, o přidání jejich platů stále není jasno. Podle školských odborů je nyní na stole plán na zvýšení mezd o desetinu.

„Jediné, co je naprosto jisté, jsou mandatorní výdaje na učitele. Tedy objem peněz na navýšení mezd na výši 130 procent mzdy oproti předminulému roku. To by mělo být dodrženo,“ řekl František Dobšík, předseda ČMOS PŠ.

Právě toto zvýšení, bylo, podle Lidovek, ještě letos na jaře v ohrožení, protože z „učitelských peněz navíc“ mohli ředitelé škol dorovnávat platy uklízeček a dalších nepedagogů. Podle listu jim ministerstvo školství jim „rozvázalo ruce“ v tom, z jaké „přihrádky“, a kam budou peníze přerozdělovat.

Dobrou zprávou, podle předsedy Dobšíka, také je, že školy, kterým přibyli žáci, a je tedy potřeba k nim mít více personálu, by také měly automaticky dostat na platy těchto lidí peníze. „Je otázka, jestli to bude rozpočtováno dostatečně, ale je to pozitivní. Podrobnosti se dozvíme ve čtvrtek,“ konstatoval František Dobšík.

Právě ve čtvrtek se mají školské odbory sejít s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a uvedený požadavek školských odborů na zvýšení platů nepedagogických pracovníků projednat.

Jurečkovo zvýšení platů o desetinu

Lidovky.cz ale dále upozorňují, že ale objevil jiný plán, se kterým přišel s ním ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vládě chce předložit návrh nařízení na zvýšení platů v části veřejného sektoru, do kterého spadají právě i nepedagogičtí pracovníci. Platy by se jim mohly zvýšit už od září, a to mezi sedmi až deseti procenty.

Podle Mariana Jurečky je zapotřebí, aby zvýšení platů pro část pracovníků veřejného sektoru, a to včetně nepedagogických pracovníků školství, se uskutečnilo od 1. září. Ale, na druhé straně poznamenal, že odmítá plošné zvýšení těchto platů. Vládě tedy navrhne, aby příslušný materiál o zvýšení platů části veřejné sféry, vláda projednala do konce prázdnin, a to v navrhovaném rozptylu, to je mezi sedmi a deseti procenty.

Školské odbory trvají na horní hranici, tedy deseti procentech. Dříve odboráři prosazovali zvýšení o 15 procent. „Už jsme se víceméně (s ministrem Bekem – pozn. red.) shodli, že kdyby to bylo 10 procent, což je necelá miliarda korun navíc na narovnání platů nepedagogů. Byl by to dobrý signál. Byť to samozřejmě nenahradí všechno. Když se zaměstnancům platy nezvýší, budou se opravdu rozhodovat, jestli třeba v té školní kuchyni zůstanou,“ poznamenal k tomu František Dobšík.

O penězích pro školství ovšem stejně musí rozhodnout vláda jako celek. „Samozřejmě vnímám, že hlídají každou miliardu. Nikdo to neřekl veřejně, ale cítili jsme, že sedm až deset procent navíc na platy bojkotuje ODS a TOP 09. Lidovci, STAN a Piráti byli pro, tam to má podporu. Naráží to hlavně na ministerstvu financí. Musí se to rozhodnout politicky,“ shrnul Dobšík.

Podle něho u některých politiků převládá pocit, že peníze do školství nejsou investicí, ale „pouhou spotřebou“. „Tak to není. Někdo musí děti vzdělávat, pokud chceme přestavovat elektrárnu v Dukovanech, budou potřeba inženýři a ti se sami nevzdělají. Spokojení učitelé a personál povedou k většímu uplatnění dětí na trhu práce,“ konstatoval František Dobšík.

Lidovky.cz k tomu dále uvádějí, že platy ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek s jednotlivými tarify podle odbornosti a délky praxe. Zvýšení tarifů v nejnižší tabulce navrhovala již i část zaměstnavatelů. Unie zaměstnavatelských svazů ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR již dříve vládě doporučily jak nepedagogům, ale také lidem v kultuře, technickým zaměstnancům ve zdravotnictví či v sociálních službách, zvýšit základ výdělku o pět procent, a to už od letošního dubna.

Obě zaměstnavatelské organizace poukazovaly na to, že zhruba polovina tarifů v této tabulce je pod hranicí minimální či zaručené mzdy, a že je obtížné za takových podmínek zaměstnance získat a udržet. Před měsícem zástupci zaměstnavatelů uvedli, že by byli od září pro zvýšení o sedm procent.

  • Zdroj: Lidovky.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688