Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  23.07.2024 16:29:12

Kontroverzní internetový prodejce Shein: Čelí silné kritice, ale chce vstoupit na burzu

Pravděpodobně jste už někdy zahlédli reklamu na značku Shein, která nabízí oblečení za neuvěřitelně nízké ceny. Aby posílil svou již tak silnou pozici na světových trzích, plánuje čínský gigant velké investice do rychlé módy, včetně spuštění vlastního softwaru. Navzdory rychlému růstu se však potýká s kontroverzí. Čelí obviněním ze špatných pracovních podmínek, znečišťování planety, zneužívání daňových mezer a kvůli nízkým cenám představuje hrozbu pro běžné návrháře a značky. To vše se děje v době, kdy se společnost snaží uvést své akcie na burzu.

Milionové investice

Prodejce oznámil, že během pěti let plánuje investovat 250 milionů EUR (270 milionů USD) do svého rozvoje ve Velké Británii a v Evropě. Z toho 200 milionů EUR (216 milionů USD) bude podle agentury Reuters investováno do „cirkulárního fondu“ na podporu podniků zabývajících se recyklací textilu. Podle výkonného předsedy společnosti Donalda Tanga může být Shein vzhledem ke svému dosahu iniciátorem přijetí tohoto udržitelného řešení. Zbývajících 50 milionů EUR (54 milionů USD) má jít na výzkum a vývoj, respektive na výrobní zařízení v Evropě a ve Velké Británii. Tang neuvedl konkrétní údaje pro agenturu, ale naznačil, že se bude jednat spíše o dodavatelské řetězce.

Těm, jejichž podnikání ničí, nabízí pomocnou ruku

Část z 50milionové investice by měla jít také na aktivity, které mají přilákat evropské a britské značky a návrháře, aby se prostřednictvím platformy propagovali, protože domácí oděvní průmysl není konkurenceschopný kvůli velmi nízkým cenám, které Shein má. Tento krok je reakcí na přetrvávající kritiku dodávek spotřebitelům přímo z čínských továren, kterých je v čínském Guangzhou přibližně 5 400 a malý, ale rostoucí počet v Turecku. Kromě toho společnost využívá daňových úlev Evropské unie na balíčky s cenou nižší než 150 eur (162 USD) a 135 GPB (173 USD) pro dodávky do Spojeného království.

Software, který může být nebezpečný

Kromě levné módy plánuje společnost Shein nabízet vlastní software pro dodavatelský řetězec, který v současné době testuje několik vybraných dodavatelů. To se nelíbí odborníkům na kybernetickou a národní bezpečnost. V rozhovoru pro CNBC uvedli, že plán prodejce nabízet vlastní logistickou technologii považují za potenciální riziko vzhledem k jeho úzkým vazbám na Čínu, a to i přesto, že přesunul své sídlo do Singapuru. Poukazují na to, že začlenění by mohlo představovat významná rizika, včetně konkurence na trhu, úniku dat a špionáže, a že americký dodavatelský řetězec funguje na základě rozhraní pro programování aplikací (API), je úzce propojen a často postrádá robustní kyberbezpečnostní opatření. Dodavatelský řetězec je proto zranitelný vůči zneužití, zejména v případě menších společností. V této souvislosti jsou znepokojivé údaje společnosti Exiger, která se zabývá výzkumem dodavatelského řetězce a kterou využívá i americká vláda. Ty poukazují na obrovský dodavatelský řetězec společnosti Shein, který kromě 44 přímých dodavatelů zahrnuje také více než 50 000 subjektů, včetně značek jako Forever21.

Sporná ochrana údajů

Navzdory tvrzení společnosti Shein o dodržování mezinárodních standardů ochrany údajů zůstává ověřování certifikátů nejasné. Společnost Shein uvádí, že citlivé údaje ukládá lokálně v rámci příslušných trhů a spolupracuje s americkými zpracovateli plateb. Nedůvěru však vyvolává například případ z roku 2018, kdy byla pobočka Romwe spolu s mateřskou společností Zoetop obviněna z úniku dat, při kterém bylo ukradeno 46 milionů účtů, včetně 800 000 účtů obyvatel New Yorku.

New York, Londýn, Hongkong

K těmto událostem dochází v době, kdy se maloobchodní řetězec snaží dostat na burzu. Ještě v listopadu loňského roku podal žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) na newyorské burze (NYSE), ale ta je zřejmě prozatím mimo hru kvůli přísným regulačním kontrolám dodavatelského řetězce a v důsledku obvinění z nucené práce, a zejména kvůli napjatým vztahům mezi USA a Čínou. Podle agentury Reuters podléhá podobné kontrole také na Londýnské burze cenných papírů (LSE), kde podala stejnou žádost na začátku června. Amnesty International dokonce zastává tvrdý názor, že povolení IPO by bylo pro londýnskou burzu ostudou. Společnost má však i záložní plán. Jak nedávno informoval deník Financial Times, pokud plán upsat akcie v Londýně nevyjde, zkusí štěstí v Hongkongu (SEHK). Nevýhodou vstupu na tamní burzu by však byla malá nebo žádná konkurence, nízká poptávka a slabé ocenění.

Žádost o podrobné vysvětlení

Čínské společnosti to mají na Západě obecně těžké. Nejen kvůli regulacím vstupu na burzu, ale také kvůli dalším zákonům, které jsou pro neevropské společnosti přísnější. Jedním z takových zákonů je zákon o digitálních službách. Společnost Shein byla spolu s konkurenčním Temu Evropskou komisí vyzvána, aby podrobně popsala, jak dodržují pravidla týkající se online obsahu, jako je ochrana nezletilých, transparentnost nebo ochrana před manipulací a škodlivým obsahem. Žádost, na kterou měly odpovědět do 12. července 2024, byla výsledkem stížností spotřebitelských organizací. Obě společnosti vyjádřily svůj závazek spolupracovat s Komisí a dodržovat příslušné právní předpisy.

Boj proti padělkům

Evropská unie bude po společnosti Shein mimo jiné požadovat, aby zvýšila kontrolu nabízeného sortimentu a zabránila padělání. Cílem nařízení, které vstoupí v platnost v srpnu, je zpřísnit dohled nad duševním vlastnictvím. Společnost Shein je totiž již několik let v hledáčku právníků a jen v USA se účastní více než 90 soudních řízení kvůli údajnému padělání průmyslových vzorů. Navzdory obviněním společnost tvrdí, že používá vlastní návrhy, nebo že třetí strany musí prohlásit, že zboží je v souladu s duševním vlastnictvím jiných značek. Podle vedoucího strategických a korporátních záležitostí společnosti pro Severní Ameriku a Evropu Petera Pernot-Daye používá k odhalování potenciálních neshod umělou inteligenci, díky níž se počet žalob za porušení duševního vlastnictví několikanásobně snížil.

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 11:21  Akcioví investoři mají vysoká očekávání Mgr. Timur Barotov (BHS)
Út 10:17  Průměrná mzda (2. čtvrtletí 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Po   9:05  Letní poklesy na finančních trzích a jak na ně reagovat Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
30.08.2024  Jak využít současnou ekonomiku pro efektivní investování? Radoslav Jusko (Ronda Invest)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688