Saxo Bank (Saxo)
Investice  |  23.07.2024 14:36:04

Vratká ekonomika

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy? V těchto výhledech na 3. čtvrtletí se dozvíte, proč jsou podle nás zajímavé evropské akcie a dluhopisy s krátkou durací. Také se dočtete, proč se může pozornost do budoucna soustředit na energetické komodity a na co se zaměřit v rámci forexu.

Postavili jsme si krásný hrad z písku

Kombinace nadměrných fiskálních výdajů v USA od dob pandemie a obrovských investic do umělé inteligence, obrany, polovodičů a výroby léků proti obezitě přinesla Spojeným státům překvapivě houževnatý hospodářský růst. Ten zůstává navzdory agresivnímu zvýšení základní sazby robustní a drží se zhruba trendové linie odpovídající historicky uvolněným finančním podmínkám, která odráží nízká úvěrová rozpětí. Trhy práce v Evropě i ve Spojených státech ochlazují, ale jsou dál stejně napjaté jako před pandemií. Také ceny aktiv se vyšplhaly na absolutní maxima, což s sebou nese pocit bohatství a pohodlí.

Evropská ekonomika se zotavila z energetického a inflačního šoku způsobeného válkou na Ukrajině a konečně vstupuje do růstové fáze. Čína zavádí další podpůrná opatření, která mají podpořit hospodářský růst a vyřešit problémy realitního sektoru. Inflace v Evropě i USA se drží na vyšší úrovni, než se původně čekalo. Postupně ale klesá na hladinu, která lidem alespoň částečně vykompenzuje ztrátu reálného příjmu během vzedmuté inflace. Hospodářský růst je tak založený na růstu příjmů. Jinými slovy vstupujeme do třetího čtvrtletí po zlaté střední cestě.

 

Paradox dvourychlostní ekonomiky

Ekonomika je už od počátku roku 2020 plná překvapení a tím největším byl fakt, že loni nedošlo k recesi. Letos je velkým překvapením, že perzistentní inflace neklesá tak rychle, jak se čekalo, takže se zdá, že centrální banky stávající inflační dynamice tak docela nerozumí. A nejspíš právě proto, že se Fed ohledně vývoje inflace opět mýlil, je teď opatrnější, takže jestli globální ekonomika výrazně nepřibrzdí, očekáváme snížení sazeb až koncem roku.

Z dostupných ukazatelů vyplývá, že některým částem ekonomiky, například realitnímu sektoru či automobilové výrobě, dělají vysoké úrokové sazby problémy, zatímco jiná odvětví, kam patří obrana, polovodiče, AI či výroba léků proti obezitě, prosperují. Investiční výdaje v těchto hospodářských sektorech rostou rychleji než v desetiletí před pandemií. Právě tato „dvourychlostní ekonomika“ pak komplikuje monetární politiku, protože pomoc slabším odvětvím může prodloužit zvýšenou inflaci, a zvýšit tak celkové náklady.

Hrady z písku jsou ohrožené sebemenšími vlnami

Stavět hrady z písku je sice zábava, ale podobné konstrukce jsou ze své podstaty křehké a totéž platí i pro globální ekonomiku. Hospodářský růst zůstane stabilní, ale postupem času může naši křehkou ekonomiku nabourat hned několik faktorů.

Fiskální výdaje Spojených států jsou dlouhodobě neudržitelné a současné výnosy ze státních dluhopisů zvyšují vládní výdaje související s dluhovou službou, takže pak zbývá méně na infrastrukturu a sociální zabezpečení. Americká vláda se musí nějak vyrovnat s případným ochlazení ekonomiky, jinak riskuje dlouhodobě zvýšenou inflaci.

Válka na Ukrajině jasně ukázala, že geopolitika může vnášet do ekonomiky nečekané šoky, a tento zdroj rizika přetrvá ještě celé roky. Inflaci budou tlačit výš i další trendy, jako friend-shoring (přesun výroby do spřátelených zemí) a rozvoj válečné ekonomiky v Evropě i jinde. Také raketově rostoucí výdaje na zdravotnictví, mimo jiné kvůli zvýšené pozornosti věnované lékům proti obezitě, ale i častější nepředvídatelné změny počasí a neveselé demografické trendy spojené se stárnutím světové populace naznačují, že bychom si měli výhod současné křehké ekonomiky užívat, dokud to jde.

Alokace investic

Z výše uvedené makroekonomické analýzy vyplývají krátkodobě pozitivní vyhlídky, než přijde klíčové čtvrté čtvrtletí, kdy nás čekají americké prezidentské volby. I v minulosti však byla pro období s inflací nad cílovou 2% hladinou a bez finančních turbulencí typická vysoká návratnost různých aktiv, zejména akcií, komodit a korporátních dluhopisů.

 

Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Garnry přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích, včetně CNN a Bloomberg TV. Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje, jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí. Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®. 

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688