Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.07.2024 10:34:00

Porsche oznámilo zpomalení výroby a pokles ziskovosti, akcie klesají nejvíc v historii

Akcie společnosti Porsche AG klesly nejvíce v historii poté, co výrobce luxusních automobilů snížil svůj výhled na letošní rok a uvedl, že kvůli nedostatku hliníkových dílů by mohl zastavit výrobu některých modelů. Německý výrobce nyní očekává návratnost z prodejů ve výši až 15 %, což je pokles z dosavadních 17 %. Společnost ovládaná koncernem Volkswagen AG, která se potýká se slabou poptávkou v Číně, rovněž snížila svůj odhad tržeb a podílu prodeje elektromobilů.

Výpadek dodávek je důsledkem zaplavení výrobního závodu významného evropského dodavatele, uvedla v úterý společnost Porsche. Problém se dotkl hliníkových komponentů, které se používají ve všech jejích vozidlech, a výroba by mohla být ovlivněna o několik týdnů.

Společnost Porsche „bude jistě podrobena pečlivému zkoumání ohledně řízení rizik v oblasti diverzifikace, které ji učinilo tak zranitelnou vůči jednomu kritickému dodavateli,“ uvedli ve své zprávě analytici společnosti Bernstein. Společnost analytikům sdělila, že problémy zabrání výrobě nejméně 10 000 vozů ve druhém pololetí.

Dodavatel vyhlásil zásah vyšší moci, což je opatření, které společnosti uvádějí, když jim události mimo jejich kontrolu brání v podnikání. Několik evropských zemí včetně Švýcarska zažilo v posledních týdnech značné záplavy. Tyto problémy naznačují, že by mohly postihnout i další automobilky, uvedl ve své poznámce analytik Morgan Stanley Javier Martinez de Olcoz Cerdan.

Akcie Porsche se ve Frankfurtu propadly až o 7,7 %, což byl nejprudší vnitrodenní pokles od začátku jejich obchodování v září 2022. V letošním roce se akcie propadly přibližně o 14 %. Volkswagen klesl až o 2,3 %.

Dodávky Porsche se v prvním pololetí snížily poté, co se spotřebitelé vyhýbají nákupům velkých vozů v Číně, kde vleklé krize na trhu s nemovitostmi odrazuje kupce luxusních vozů. Zpomalení v Číně ovlivňuje poptávku po široké škále prémiového zboží včetně hodinek a značkového oblečení. Porsche se také potýká s vysokými náklady kvůli obměně několika modelů a příští rok označuje za bod obratu.

Porsche sice nejmenovalo dodavatele, ale výrobce hliníkových dílů Constellium na začátku tohoto měsíce po silných záplavách pozastavil provoz ve svých závodech Sierre a Chippis ve Švýcarsku. Mezi zákazníky tohoto výrobce patří Porsche, Volkswagen, Stellantis, Mercedes-Benz, Ford a BMW, jak vyplývá z regulačního dokumentu.

Zpráva o snížení produkce následuje poté, co výrobce v pondělí odvolal své ambice v oblasti prodeje elektromobilů kvůli nižšímu než očekávanému rozmachu plug-in modelů v Evropě a v Číně.

Pololetní výsledky automobilka zveřejní 24. července.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688