Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.07.2024 07:33:14

Evropské předstihové indikátory pod vlivem francouzské politiky, Biden končí (Týdenní zpráva z finančního trhu)

V tomto týdnu zveřejňované sentiment indikátory (PMI, Ifo, INSEE, GfK) zřejmě vykážou zhoršení ve světle politických turbulencí ve Francii, kde se na přelomu června a července konaly předčasné parlamentní volby. Růst americké ekonomiky během Q2 24 by měl být zdravý a nijak by neměl zesilovat očekávání na výraznější pokles dolarových úrokových sazeb. Trh podle nás zaceňuje jejich příliš rychlé snížení ze strany Fedu. Po víkendovém oznámení prezidenta USA J. Bidena, že již nebude usilovat o své znovuzvolení, budou trhy sledovat další vývoj na tamní politické scéně.

Americká ekonomika i v Q2 24 solidně rostla

Ekonomický kalendář nabídne tento týden data, která by měla spíše nahrávat americkému dolaru na úkor eura. Z eurozóny se dočkáme indikátorů podnikatelského sentimentu (PMI, Ifo, INSEE), respektive spotřebitelské důvěry (GfK), Obáváme se, že politické veletoče, které se odehrály po volbách do Evropského parlamentu se na těchto indikátorech negativně podepsaly. Naopak z USA se dočkáme dalších dat z reálné ekonomiky, které by měly potvrdit její zdravou kondici. Jde zejména o výsledek HDP za Q2 24. V souladu s tržním konsensem předpokládáme mezičtvrtletní anualizovanou dynamiku ve výši 1,9 %, když konec druhého čtvrtletí přinesl povzbudivá data z průmyslu i maloobchodu. Takovouto dynamiku považujeme za konzistentní s umírněním inflačního růstu. Právě červnová inflace potvrdila podle nás ústup inflačních tlaků, a to zejména při pohledu na služby, respektive nájemné. Minimální aktuální inflační dynamiku by koncem týdne měla potvrdit červnová data PCE, respektive jádrového PCE indexu. Právě utlumení inflačních tlaků přimělo naše kolegy ze Société Générale přehodnotit výhled na měnovou politiku Fedu. Vidí solidní šanci na letošní dvojí snížení dolarových sazeb. To první již na zasedání 18. září. Nicméně tržní nacenění je velmi agresivní, když dokonce nevylučuje snížení o 50 bb na tomto zasedání. Podle nás bude hodně záležet na přicházejících datech, a to zejména pokud je o inflaci. Pokud nové statistiky nepotvrdí pokračování desinflačních trendů, může trh sázky na rychlé a razantní snižování dolarových sazeb přehodnotit s dopadem do silnějšího kurzu dolaru.

Nepředpokládáme, že by finanční trhy bezprostředně nějak zásadně reagovaly na rozhodnutí amerického prezidenta J. Bidena, že odstupuje z boje o své znovuzvolení. Tento samotný krok není překvapením, že bude víkend z tohoto pohledu zásadní, se spekulovalo již před ním. Nyní bude důležité, kdo se na straně demokratů D. Trumpovi postaví. O boj se přihlásila stávající viceprezidentka K. Harrisová, kterou dosluhující prezident podpořil. Demokraté budou muset urgentně rozhodnout, do jejich nominačního sjezdu zbývá necelý týden.

Jedinou domácí událostí bude zveřejnění červencového konjunkturálního průzkumu. V rámci spotřebitelské důvěry předpokládáme proti červnu mírné zlepšení, náš odhad je zároveň tržním konsensem. Výsledek by byl konzistentní s mírným zlepšováním nálady spotřebitelů. Tu primárně ovlivňuje návrat inflace k cíli, a tedy rostoucí reálné mzdy. Z pohledu kurzu koruny bude zajímavější sledovat, jestli se již v tomto týdnu nezačnou k aktuální situaci pomalu vyjadřovat centrální bankéři z ČNB.

USD/EUR

Zdroj: Bloomberg

Koruna nakonec byla v minulém týdnu úspěšná

I když mělo euro během minulého týdne tendenci proti dolaru posilovat, jeho úspěšný závěr nakonec vynesl vítězství americké měně. Zatímco euro ještě ve středu týdne atakovalo čtyřměsíční maximum na 1,095 USD/EUR, během páteční seance kurz spadl k 1,088 USD/EUR.

Ekonomický kalendář nabídl opět spíše slabší data z evropského průmyslu, respektive německého ZEW indexu ve složce očekávání. ECB na svém čtvrtečním zasedání ale úrokové sazby podle očekávání nesnížila. Inflace v eurozóně totiž zůstává zvýšená. Pro měnovou politiku důležitá jádrová složka inflace v červnu dosahovala stále vysokých 2,9 % y/y, a to hlavně kvůli rychlému růstu cen služeb přesahujících 4 % y/y. K tomu přispívá napjatý trh práce, který se odráží v rychlém růstu mezd. Prezidentka Lagardeová na tiskové konferenci zopakovala, že centrální banka se bude na následujících zasedáních rozhodovat podle nově příchozích dat a nebude se pro tuto chvíli zavazovat k žádnému konkrétnímu vývoji sazeb. My v souladu s tržním konsensem předpokládáme snížení sazeb na zářijovém zasedání.

Americká data naopak spíše potěšila, a to jak v řadě předstihových indikátorů, tak i v datech z reálné ekonomiky. Tady je nutné zmínit zejména červnové maloobchodní tržby a průmyslovou produkci za stejný měsíc. Zklamáním byly naopak Jobless Claims ukazující na postupné rozvolňování situace na trhu práce.

Z pohledu české koruny byl minulý týden úspěšný, když nepokračovalo oslabování z toho předchozího. Naopak, zatímco na jeho počátku kurz atakoval ještě úrovně nad 25,40 CZK/EUR, na jeho konci se již přibližoval hladině 25,20 CZK/EUR. Hned zkraje týdne přišlo zklamání z výsledku květnového běžného účtu platební bilance, který vykázal nečekaný deficit (viz náš komentář zde https://bit.ly/4bOzmBX). Zbytek týdne byl ale na nové ekonomické indikátory chudý, když byly zveřejněny už pouze červnové ceny v primárních okruzích. Ceny průmyslníků klesly meziměsíčně o 0,3 %, meziroční dynamika zůstala v červnu na květnových 1,0 %. Výsledek byl desetinu pod tržním konsensem. Proti tomu ceny zemědělských producentů se během června zvedly o 1,9 %, což znamenalo zmírnění meziročního poklesu z -10,1 % v květnu na červnových -7,5 %.

Autor: Jan Vejmělek

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:58  Týden na akciových trzích: Indexy mírně korigovaly rekordní úrovně - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:21  Data tento týden vyznívala v neprospěch dolaru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 15:40  DIP si našel své místo na trhu, zatím si jej sjednalo 53 000 osob Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688