Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  21.07.2024 19:51:31

Výzva pro ECB a budoucí směřování sazeb

Tento týden bude na trzích velmi rušný, protože se očekávají důležité údaje o inflaci v USA, které by mohly potvrdit očekávání zářijového snížení sazeb. Výsledková sezóna se naplno rozjíždí. Dočkáme se výsledků mega cap společností a reportů evropských bank. Mezitím údaje o indexech PMI z eurozóny zvýrazní pravděpodobnost dalšího snižování sazeb Evropskou centrální bankou. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Údaje o PCE inflaci

Páteční údaje o inflaci v USA prověří očekávání trhu, že Federální rezervní systém téměř jistě v září sníží úrokové sazby. Ekonomové předpokládají, že červnový index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) vzrostl druhý měsíc po sobě o 0,1 %, což by znamenalo, že tříměsíční anualizovaná jádrová inflace klesla na nejpomalejší tempo v letošním roce, tedy pod 2% cíl Fedu

Červnový index spotřebitelských cen poprvé za čtyři roky zaznamenal pokles. Tato chladnější než očekávaná zpráva vyvolala rotaci akcií a posílila očekávání trhu, že Fed je připraven v září snížit sazby. Několik dní po zveřejnění CPI předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že údaje o inflaci za druhé čtvrtletí „poněkud zvyšují důvěru“ v to, že tempo růstu cen se udržitelným způsobem vrací k cíli Fedu.

Výsledková sezóna se naplno rozjíždí

Výsledková sezóna nabírá na intenzitě a býčí investoři doufají, že solidní firemní výsledky zbrzdí propad technologických akcií, který letos ochladil americkou akciovou rally. Technologický sektor indexu S&P 500 klesl během posledního týdne o téměř 6 %, protože rostoucí očekávání snížení úrokových sazeb a možnost druhého prezidentství Donalda Trumpa přesměrovávají kapitál od letošních vítězů do sektorů, které v roce 2024 zaostávaly.

Zisky za druhé čtvrtletí by mohly vrátit technologické akcie zpět do centra pozornosti. V úterý své výsledky oznámí společnosti Tesla a Alphabet, mateřská společnost Googlu, čímž odstartují výsledkovou sezónu „velkolepé sedmičky“ megacap akcií, které od začátku roku 2023 dominovaly trhům. Mezi další významné společnosti, které budou v nadcházejícím týdnu zveřejňovat své výsledky, patří IBM, Ford a General Motors. Investoři budou bedlivě sledovat jejich komentáře ohledně síly spotřebitelské poptávky a výhledu budoucího hospodářského růstu.

Zisky evropských bank

Evropský bankovní sektor, který těží z rostoucích zisků a cen akcií, čeká tento týden významná zkouška, protože se rozjíždí výsledková sezóna za druhé čtvrtletí. Klíčovým faktorem pro výhled jsou čisté úrokové výnosy, které prudce vzrostly v důsledku zvyšování úrokových sazeb. Tento pozitivní trend však může být krátkodobý, protože ECB signalizuje další snižování sazeb a Bank of England se připravuje na uvolnění měnové politiky. Investoři budou rovněž sledovat, jak se banky vyrovnávají s rostoucí politickou nejistotou – akcie francouzských bank během nedávných voleb výrazně poklesly. Ve středu budou zveřejněny hospodářské výsledky hlavních evropských bank, jako jsou Deutsche Bank, Lloyds Banking Group, BNP Paribas, Banco Santander a UniCredit.

Analytici uvádějí, že z dosavadních výsledků amerických firem vyplývá, že vyšší příjmy z investičního bankovnictví by měly podpořit věřitele s významnými investičními pobočkami, jako jsou Deutsche Bank a švýcarská UBS. Jakékoliv zklamání v oblasti úrokových výnosů by však mohlo vyvolat negativní reakci.

Indexy PMI v eurozóně

Zatímco hospodářský růst v eurozóně zůstává pomalý, síla v dominantním sektoru služeb, podpořená cestovním ruchem, udržuje cenové tlaky nepříjemně vysoko. To představuje výzvu pro ECB, takže středeční údaje PMI budou pozorně sledovány poté, co centrální banka minulý čtvrtek ponechala úrokové sazby na 3,75 % a nechtěla se zavázat k budoucímu směrování, s tím, že jsou „závislé na datech“.

ECB, která v červnu poprvé po pěti letech snížila výpůjční náklady, však vidí zmírnění inflace. Trhy pevně oceňují zářijové snížení sazeb, což prozatím podporuje akcie, státní dluhopisy a euro v eurozóně, ale také zvyšuje riziko jakýmkoli výsledkem PMI, který by mohl změnit názor ECB.

Ropa

Ceny ropy se v pátek usadily na nejnižší úrovni od poloviny června, když investoři vyhlíželi možné příměří v Gaze, zatímco silný dolar rovněž působil negativně. Válka v Gaze vedla investory k zahrnutí rizikové prémie do cen ropy, protože napětí ohrožuje globální dodávky. Pokud bude dosaženo příměří, Íránem podporovaní povstalci Hútíové by mohli zmírnit své útoky na obchodní lodě v Rudém moři, jelikož skupina vyhlásila útoky na podporu Hamásu.

Mezitím index amerického dolaru po silnějších než očekávaných ekonomických údajích vzrostl, což tlačilo na ceny ropy. Silnější americká měna snižuje poptávku po ropě denominované v dolarech ze strany kupujících, kteří drží jiné měny.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688