Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  29.07.2024 11:59:12

Pronájem bytu: Na koho napsat energie?

S pronájmem bytu se pojí několik úkonů a věcí, které je třeba vyřešit. Patří mezi ně i zajištění plynulých dodávek energií. Existují přitom dvě možnosti, jak to udělat. V prvním případě si nechá majitel bytu energie psané na sebe, v tom druhém si vše řeší přímo nájemník. 
Energie na majitele bytu

První přístup spočívá v zachování původních smluv s dodavateli, které podepsal majitel bytu. Ten i nadále za elektřinu a plyn platí, řeší případné nedoplatky a přeplatky. Nájemce mu pak příslušnou a předem domluvenou částku posílá s platbou nájemného a nic víc neřeší. Výhodou pro majitele je, že má přehled o všech platbách. Veškeré výpadky v platbách jsou ovšem jeho problémem. Energie tedy musí zaplatit i ve chvíli, kdy mu třeba nájemce nepošle peníze. Problém potom může nastat při vyúčtování – zvlášť pokud vznikl nedoplatek. To všechno musí být dobře ošetřeno v nájemní smlouvě. 

Energie na nájemce

Druhou možností je přepis energií přímo na nájemníka. Ten uzavírá smlouvy s dodavateli elektřiny a plynu, platí měsíční zálohy, řeší nedoplatky i přeplatky a odpovídá za úhradu veškerých poplatků. Pokud by přestal platit, je to jeho problém a on bude mít jako neplatič záznam v registru. Mohlo by se zdát, že majitel bytu je v tomto případě skutečně „z obliga“, ve skutečnosti je to ale ještě trochu jinak. Jestliže nájemce nebude dlouhodobě platit za elektřinu – a pronajímatel se to ani nemusí dozvědět –, distributor má právo zabavit elektroměr. To je věc, kterou by pak musel řešit majitel a znamenalo by to mnoho komplikací, dalšího zařizování i peněz. I na tyto situace proto musí nájemní smlouva myslet.  

Kterou variantu zvolit?

Každý přístup má svá pro a proti, proto nelze jednoznačně určit lepší variantu. Důležitou roli totiž hraje i aktuální situace na poli energií. Ceny energií mají v konečném důsledku vliv na celý pronájem a jeho atraktivitu. Drahé energie mohou výrazně zvýšit cenu nájemného, naopak nízké ceny znamenají levnější nájem, a tedy i mnohem atraktivnější nabídku pro případné zájemce. 

Dnes platí, že nový zákazník má u dodavatelů elektřiny a plynu lepší ceny. To znamená, že pokud si nájemník dobře vybere dodavatele, získá od něj férovou cenu a podmínky, potom může ušetřit. Změna dodavatele je navíc velmi snadná, zákon na tyto situace přímo myslí. Nehrozí tedy žádné pokuty ani jakékoli problémy se stávajícími dodavateli. 

Aby to ovšem nebylo tak jednoduché, musíme vzít v potaz i další vývoj cen energií. Už dnes vidíme mírný růst, se kterým se počítá i do budoucna. To je něco, s čím by měl pracovat především majitel bytu. Když se mu dnes do bytu nastěhuje nájemník a přepíše si energie na sebe, chvíli budou všichni spokojeni. Jenže když se nájemník třeba za rok odstěhuje, majitel bude muset energie stejně řešit – a za rok mohou být ceny zase trochu jinde, než jsou dnes. Pro majitele to navíc bude znamenat spoustu času a řešení, pro další nájemníky potom třeba o něco vyšší nájemné kvůli dražším energiím. 

To nás přivádí zpět k první možnosti, protože když dnes majitel bytu uzavře dvouletou smlouvu, která je v tuto chvíli nejvýhodnější, je mu z tohoto úhlu pohledu jedno, jestli se mu tam během její platnosti vystřídá více nájemců. Bude mít energie za aktuální příznivější ceny a dva roky nemusí nic řešit. 

Ať už bude energie řešit majitel nebo nájemce, klíčové je najít výhodnou nabídku a uzavřít férovou smlouvu. Rozdíly v ceníkových sazbách elektřiny dnes u jednotlivých dodavatelů šplhají až k 1.000 Kč za megawatthodinu (MWh). To je rozdíl, který zaznamená i domácnosti s průměrnou spotřebou, natožpak taková, kde se elektřinou vytápí nebo ohřívá voda. Proto platí, že je třeba především dobře vybírat. K porovnání nabídek můžete využít online srovnávače, jako je Kalkulátor.cz, kde vám navíc poradí s výběrem a pomohou i s případnou změnou dodavatele.  

   

Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   8:56  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Pá   8:15  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 16:21  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
St   8:17  Změny v povinném ručení od října 2024: Co by měli řidiči vědět Martin Thienel (Kalkulátor.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688