Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  22.07.2024 08:39:18

Zklamání z dovolené? Kompletní návod na reklamaci zájezdu a vaše práva

Vypravili jste se na dovolenou snů, ale ve skutečnosti to byl děs? Bohužel, někdy se může stát, že vaše očekávání nejsou naplněna a dovolená neprobíhá podle plánu. V takových případech můžete mít nárok na odškodné. Zjistěte, kdy a jak můžete uplatňovat náhradu škody za narušení dovolené, jak postupovat při uplatňování tohoto nároku a na co si dát pozor.

Institut náhrady újmy z narušení dovolené

Podle nového občanského zákoníku máte možnost uplatnit náhradu újmy z narušení dovolené. Tu lze uplatnit jen ve výjimečných případech, kdy byla vada natolik závažná, že vám zkazila celý zájezd nebo jeho podstatnou část. Vadu musí způsobit cestovní kancelář porušením svých povinností.

Jako příklad můžeme uvést pokoj směřující do průmyslové části místo s výhledem na moře, jak bylo zaplaceno, nebo situaci, kdy hosté trpěli nevolnostmi způsobenými jídlem v rámci all inclusive.

Kdy má zájezd vadu?

Oproti tomu situace jako jsou záměny hotelů, chybějící bazén, špinavý pokoj, špatné vybavení hotelu, neuspokojivé služby, nefunkční klimatizace či nedostatečný výběr jídla se považují za vady a nárok na náhradu škody za ztrátu radosti z dovolené se na ně nevztahuje. Vady zájezdu je pak třeba reklamovat. Ideálně je nahlásit delegátovi co nejdříve, a to v písemné formě. Pokud není možné vady odstranit, vyžádejte si od delegáta písemné potvrzení o reklamaci a po návratu z dovolené se obraťte na cestovní kancelář s žádostí o slevu. 

Může také nastat situace, a v praxi se s tím často setkáváme, že pořadatel zájezdu nespokojenému zákazníkovi místo výměny pokoje nabídne jinou kompenzaci – třeba výlet na čtyřkolkách zdarma. Pokud zákazník s náhradním řešením nesouhlasí, může jej odmítnout. V případě, že se zákazník spokojí s vyřešením podstatné vady formou jiné kompenzace, v podstatě akceptuje nové podmínky.

Vyšší moc (vis maior) vs. odpovědnost poskytovatele služeb za nedodržení smluvních podmínek

Počasí, například extrémně silná bouře, stejně tak nenadálé uzavření pláže či zhoršení bezpečnostní situace v zemi, spadají do kategorie „vis maior“ (vyšší moc), které není pořadatel zájezdu schopen objektivně ovlivnit, a slouží tak jako výjimka z povinnosti nahradit škodu způsobenou porušením smlouvy. Zákazníci cestovních kanceláří, kteří by po pořadateli zájezdu za narušenou dovolenou čekali odškodnění, se jej budou dovolávat marně.

Nárok na finanční kompenzaci

Výše odškodného závisí na závažnosti nedodržených podmínek. Podle zákona máte právo na slevu v přiměřené výši a odpovídající rozsahu a trvání vady. Může jít o částečnou náhradu nákladů na dovolenou, nebo dokonce o vrácení celé částky. V některých případech může cestovní kancelář nabídnout i kompenzační dovolenou nebo slevu na další zájezd. Při určení slevy se postupuje individuálně, vodítkem však může být tzv. Frankfurtská tabulka, která v ČR není právně závazná, je však našimi soudy používána podpůrně.

Cestovní pojištění

Pokud máte uzavřeno cestovní pojištění, může vám to pomoci získat odškodné rychleji a efektivněji. Pojištění může pokrývat různé situace, jako jsou zpoždění letů, ztráta zavazadel, nebo konzultace s lékařem. Hodit se pak také může pomoc při reklamaci nevyhovujícího ubytování. 

Jak postupovat?

  1. Dokumentace: Zaznamenávejte všechny nesrovnalosti a problémy. Pořiďte fotografie a uschovejte všechny účtenky.
  2. Reklamace: Podávejte reklamaci co nejdříve, ideálně v místě pobytu.
  3. Komunikace: Komunikujte písemně s cestovní kanceláří a vyžadujte potvrzení o přijetí reklamace.
  4. Právní pomoc: Pokud cestovní kancelář nereaguje, nebo odmítá vaši reklamaci, zvažte právní pomoc. Můžete se obrátit na spotřebitelskou organizaci nebo právníka specializujícího se na cestovní právo. 

Pojištění storna zájezdu

Samostatnou kapitolou je pak pojištění storna zájezdu. To je navrženo tak, aby chránilo cestovatele před finančními ztrátami, které mohou nastat, pokud musí zrušit svou plánovanou dovolenou z nepředvídatelných důvodů. Tento typ pojištění pokrývá náklady na zrušení cesty. Důvody pro uplatnění pojištění storna mohou zahrnovat vážné onemocnění, úraz, úmrtí blízké osoby, ztrátu zaměstnání nebo jiné závažné události. Pojištění storna poskytuje jistotu, že i v případě nečekaných komplikací nezůstanete bez finanční náhrady za zrušený zájezd.

Prevence

Aby se minimalizovalo riziko nepříjemných překvapení, je dobré pečlivě vybírat cestovní kancelář. Čtěte recenze, zjišťujte reference a ověřujte si všechny podmínky smlouvy ještě před podpisem. Dovolená by měla být příjemným zážitkem, ale pokud věci nejdou podle plánu, máte právo na odškodné. Důležité je vědět, jaká máte práva, jak postupovat při reklamaci a na co si dát pozor. Díky těmto krokům můžete minimalizovat dopady nepodařené dovolené a zajistit si adekvátní kompenzaci.

Martin Thienel

Martin Thienel je profesionál s desetiletou zkušeností v pojišťovnictví a financích. Za svou profesní kariéru působil v různých rolích ve velkých mezinárodních korporacích i v malých startupech. Aktuálně působí v Kalkulator.cz jako ředitel sekce Pojištění. Jeho práce zahrnuje vývoj inovativních řešení a strategií v pojistném a finančním sektoru. I díky Martinově přínosu se Kalkulator.cz stal důležitým subjektem na trhu nezávislých srovnávačů. Vedle profesního úspěchu je Martin otcem tří dětí, rád sportuje a cestuje.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   8:56  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Pá   8:15  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 16:21  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
St   8:17  Změny v povinném ručení od října 2024: Co by měli řidiči vědět Martin Thienel (Kalkulátor.cz)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688