mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:04

Švýcarsko - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

V málo které zemi je odvětví zemědělství tak štědře dotovaným hospodářským segmentem jako ve Švýcarsku. Většina švýcarských zemědělců čerpá především z dotací a dalších státních podpor, nikoli z toho, co vyprodukují. Sektor zemědělství se na HDP Švýcarska podílí méně než 1 %, což jej řadí na nejnižší pozici v porovnání s jinými evropskými zeměmi. Domácí produkce pokrývá v průměru 50 % poptávky, Švýcarsko je tak závislé na dovozu zemědělských a potravinářských produktů ze zahraničí. Příležitosti pro české exportéry skýtají dodávky vysoce kvalitních zemědělských komodit a strojů.

Švýcarské zemědělství přispívá k zásobování švýcarského obyvatelstva potravinami, jakož i k tvorbě kulturní krajiny, a tudíž i k rozvoji cestovního ruchu. Jeho podíl na celkovém hospodářství země je však zanedbatelný. Přesto je mu ve Švýcarsku připisován strategický význam, a to zejména kvůli roli, kterou sehrává v udržení bezpečnosti potravin a potravinového zabezpečení.

Švýcarské zemědělství je hlavním odvětvím primárního sektoru, přičemž v r. 2023 činila hodnota jeho produkce cca. 12 mld. CHF. 1 této částky připadá na živočišnou výrobu, a to zejména na chov skotu a výrobu mléka a mléčných výrobků. Rostlinná výroba (pěstování plodin na orné půdě, krmiv, odvětví ovocnářství, vinařství a zahradnictví) se podílí více než ? na této částce. Většina zemědělské produkce je určena pro domácí trh, přičemž domácí výroba pokrývá průměrně 50 % poptávky, proto je Švýcarsko závislé na dovozu potravinářských a zemědělských výrobků ze zahraničí. Některé produkty, jako mléko, obiloviny a cukr, se nepřímo vyvážejí prostřednictvím potravinářského průmyslu v podobě sýrů, čokolád, pečiva a nápojů.

Švýcarsko je tradičním dovozcem zemědělských a potravinářských produktů. Podíl na celkovém dovozu zemědělského a potravinářského zboží se pohybuje okolo 6 %, zatímco na celkovém vývozu cca 4 %. Díky růstu populace a tudíž i spotřeby zůstává v posledních letech poměr domácí produkce potravin ke spotřebě na relativně konstantních 50 %. Zbytek své potravinové potřeby není Švýcarsko schopné pokrýt vlastními výrobky, a musí je tak dovážet ze zahraničí. Výjimku tvoří pouze mléko a mléčné výrobky, pochutiny a tabák.

Hlavní důvody vysoké poptávky po dovozu zemědělských a potravinářských výrobků spadají v zásadě do dvou kategorií: 1) vysoká hustota osídlení, tedy malá dostupnost orné půdy a 2) méně intenzivní výroba potravinářských a zemědělských produktů. Orná plocha na obyvatele činí ve Švýcarsku cca 500 m2, což je jen čtvrtina mezinárodního průměru. Asi 2/3 celkové zemědělské plochy Švýcarska lze z topografických nebo klimatických důvodů využívat pouze jako pastviny. Méně intenzivní výroba potravinářských a zemědělských výrobků souvisí i s tím, že na základě společenské poptávky získaly vysokou prioritu udržitelnost, uzavřené cykly, ekologické zemědělství, integrovaná produkce a ochrana biodiverzity.

Žádné jiné odvětví švýcarského hospodářství není tak štědře dotovaným odvětvím jako švýcarské zemědělství. Ve Švýcarsku existují tři kategorie dotací pro jeho zemědělský sektor: 1) Přímé platby, 2) Podpora výroby a prodeje, 3) Podpora strukturálních zlepšení a sociálních opatření.

Dne 11. října 2023 zahájila Spolková vláda konzultace k těmto třem kategoriím zemědělských dotací na léta 2026-2029. V tomto období má být ve prospěch zemědělství uvolněná částka ve výši 13,67 mld. CHF, což představuje o 347 mil. CHF, resp. o 2,5 % méně než v současnosti, tedy na období let 2022-2025. Důvodem snížení této finanční podpory je zejména úsilí o dosažení úspor, o kterých rozhodla Spolková vláda v rámci rozpočtu na rok 2024.

Příležitosti pro české exportéry jsou především v dodávkách vysoce kvalitních zemědělských komodit. Kromě poptávky po těch tradičních, jako je např. chmel, rostou i požadavky na takové zboží jako jsou máslo, cukr, mouka. Ve Švýcarsku je momentálně značná poptávka po vejcích všech kategorií. Pozn.: V r. 2023 vzrostla o 2,8 % oproti r. 2022. Dosáhla tak výše 1.701 milionů vajec, což představuje nové maximum po vrcholu poptávky v období koronavirové pandemie. Na jejich dovoz tak spolková vláda již poněkolikáté navýšila celní kvóty. Vzrostl také podíl dovozu zeleniny, některých druhů ovoce, jako např. jablek, jakož i nápojů. Prudce stoupl i import krmiv, a to zejména z Evropy. Kromě těchto komodit se nabízí i prostor pro dodávky zemědělských strojů.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:33  USDCHF (03.09.2024) (Graf dne) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:00  Slabší růst mezd nahrává dalšímu snížení sazeb ČNB (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:58  Růst mezd pokračuje, ale pomalejší tempo mírně zklamalo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688