mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:06

Španělsko - Civilní letectví, vesmír, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Letecký a kosmický průmysl je ve Španělsku vysoce rozvinutý. Španělsko je na pátém místě v Evropě v objemu prodeje a počtu zaměstnaných lidí. Španělsko významně investuje do svého vesmírného průmyslu a uznává jeho potenciál pro ekonomický růst, vědecké objevy a technologické inovace. Využitím svých odborných znalostí v oblasti satelitní komunikace, výzkumných kapacit v astrobiologii a planetární vědě a podporou příznivého prostředí pro vesmírné starty a spolupráci je Španělsko připraveno dále rozšiřovat svou přítomnost a vliv ve stále se vyvíjejícím prostředí globálního vesmírného průmyslu.

Letecký a kosmický průmysl je strategickým odvětvím pro španělské hospodářství, protože vytváří vysoce kvalitní pracovní místa a tvoří téměř 1,3 % celkového španělského HDP a 9,3 % indexu španělské průmyslové výroby. V roce 2022 zaznamenal španělský trh obrat 12,34 miliardy eur a více než 51 000 přímých zaměstnanců. Odvětví se vyznačuje růstem za poslední desetiletí (24 % od roku 2012) a významnými investicemi do výzkumu a vývoje, které tvoří 10 % tržeb tohoto odvětví.

Pro tento sektor je zahraniční obchod klíčový. V roce 2022 pocházelo 49 % tržeb v leteckém sektoru a 75 % v kosmickém sektoru z exportu. Je zaměřen na VaVaI (výsledky výzkumu v tomto sektoru jsou často využívány i v jiných odvětvích). Španělský letecký průmysl je světovým lídrem v mnoha oborech, včetně kompozitních materiálů pro letecké konstrukce, nízkotlaké turbíny, systémy řízení letového provozu a vojenská dopravní letadla .

V oblasti vesmíru je kladen důraz na využití vesmírných technologií, které přinesou moderní a inovativní průmyslové schopnosti.

Španělský balíček Strategických projektů obnovy a ekonomické transformace (PERTE), obsahuje i konkrétní projekt v oblasti letectví a vesmírného průmyslu. Ten si klade za cíl udělat ze Španělska v těchto dvou sektorech klíčového aktéra. Španělská vláda plánuje tato strategická odvětví podporovat zejména v posilování jejich schopnosti čelit hospodářským, sociálním, vědeckým, technickým a regulačním výzvám příštích let. Mimo jiné chce vláda napomoci čelit regulačním výzvám nadcházejících let a klade si za cíl i překonání hospodářských škod v leteckém průmyslu způsobených pandemií. Základem podpory se podle vládního plánu má stát spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Součástí vládního plánu je také jeho mezinárodní charakter, jelikož plán počítá zejména s úzkou spoluprací Španělska s evropskými zeměmi, ale také s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Aerospace PERTE, s ohledem na spolupráci veřejného a soukromého sektoru, počítá s investicí přibližně 5 miliard eur v letech 20212025 a jeho cílem pro vesmírný segment je zlepšit schopnosti při navrhování užitečného zatížení souvisejícího s řízením životního prostředí, kvantovou komunikací a bezpečnost v mezinárodní spolupráci a umístit vesmírný sektor na evropskou mapu komerčního využití vesmíru, kromě aspektů, jako jsou inovace, udržitelnost, digitalizace nebo školení v tomto sektoru.

Španělsko plánuje podporovat budoucí vývoj malých družicových odpalovacích zařízení, implementaci (společně s Portugalskem) Atlantského souhvězdí pro pozorování Země a také posílení technologických schopností v družicových komunikačních systémech pomocí kvantových klíčů.

Skutečnost, že se španělská vláda rozhodla investovat nemalé prostředky do vesmírného vývoje a výzkumu, může být příležitostí i pro české firmy a startupy z oboru, jelikož investice mají do budoucna potenciál vytvořit zdravé podnikatelské prostředí, ve kterém se mohou objevovat zajímavé iniciativy a ve kterém české firmy mohou mimo jiné nacházet partnery pro spolupráci. Španělské subjekty také vykazují zájem o spolupráci s českými firmami na projektech Evropské kosmické agentury. České firmy tak mohou být zapojeny do mezinárodních dodavatelských řetězců a mají možnost spolupracovat s prestižními španělskými subjekty.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688