mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:14

Rakousko - Průmyslové technologie, průmysl 4.0, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

S podílem 21,9 % na HDP (2022) a počtem cca 25 000 výrobních podniků je průmyslový sektor jedním z hlavních pilířů rakouské ekonomiky. Rakouská spolková vláda chce do r. 2040 dosáhnout klimatické neutrality, což představuje pro průmyslovou výrobu velkou výzvu a zároveň tvoří obchodní příležitosti pro inovativní firmy. Podíl průmyslu na celkových emisích činil v Rakousku v r. 2022 24,2 mil. tun skleníkových plynů (34,4 %), což je výrazně nad průměrem EU (20 %). Rakousko na to reaguje zelenou průmyslovou politikou a snaží se do r. 2030 podpořit transformaci rakouského průmyslu na klimaticky neutrální výrobu finančním balíčkem ve výši 5,7 mld. EUR. Podle prognózy institutu ekonomického výzkumu WIFO se po poklesu rakouské průmyslové výroby o -1,5 % v r. 2024 očekává pro r. 2025 opět výrazný vzestupný trend (+3,3 %). Rakouský balíček opatření k evropskému aktu o čipech (Chip Act) přináší podporu investic v oblasti mikroelektroniky a polovodičů ve výši cca 3 mld. EUR do r. 2031, z čehož bude profitovat celý sektor průmyslu 4.0.

Na podzim r. 2022 rakouská vláda představila klimatický transformační balíček pro průmysl s dotací ve výši 5,7 mld. EUR do r. 2030. Příslušná opatření mají za cíl podpořit rakouské průmyslové společnosti při snižování emisí u výrobních procesů. Balíček obsahoval novelu zákona na podporu životního prostředí (Umweltförderungsgesetz/UFG), která zajišťuje do r. 2030 2,975 mld. EUR (400 mil. EUR ročně od r. 2024) na dekarbonizaci energeticky náročných odvětví rakouského průmyslu. Zákon UFG umožňuje podporu investičních nákladů, jakož i zvýšených provozních nákladů až po dobu 10 let. Možné je spolufinancování z evropských programů, např. z fondu EU Innovation Fund nebo LIFE. V rámci zákona je dalších 1,52 mld. EUR vyhrazeno na zvýšení energetické účinnosti a přechod na obnovitelné zdroje pro podniky.

Dále plánuje spolkové ministerstvo klimatu (BMK) od r. 2024 v oblasti průmyslu transformační příspěvek, který by měl podpořit dodatečné náklady na - oproti fosilním zdrojům - dražší zdroje zelené energie, pokud změna technologie povede k úspoře skleníkových plynů. Finanční prostředky by měly být poskytnuty jako průběžná dotace na tunu ušetřených skleníkových plynů.

Ve spolupráci se Svazem průmyslníků (IV) předložilo spolkové ministerstvo BMK v polovině r. 2023 nástin technických a institucionálních podmínek pro umožnění transformace průmyslových odvětví s vysokým podílem emisí směrem ke klimatické neutralitě „Klimaneutrale Industrie Österreich“. Jedná se o dialog ministerstva s představiteli průmyslu k podmínkám a opatřením pro dekarbonizaci, publikace zatím nevytváří pro průmysl žádné nové závazky.

V kontextu uvedené zelené transformace rakouské ekonomiky, vč. daňového systému, vynakládají rakouské průmyslové společnosti každý rok stále vyšší částky na opatření na ochranu životního prostředí. Aby se průmysl stal do r. 2040 klimaticky neutrálním, musí výrazně investovat do inovativních výrobních procesů. Rostou zejména investice do systémů a zařízení, které slouží ke snižování emisí skleníkových plynů, a to jak do odpovídajícího speciálního příslušenství koncových opatření (tzv. end-of-pipe), tak do integrovaných ekologických technologií. Na tyto účely připadá v současné době cca čtvrtina celkových investic rakouských průmyslových podniků, a to se zaměřením na oblasti nakládání s odpady, čištění vzduchu a ochrany klimatu.

Prominentním příkladem zelené transformace průmyslu je ambiciózní plán koncernu voestalpine na výrobu zelené oceli s názvem greentec steel. Od r. 2027 zajistí dvě nové elektrické obloukové pece (EAF) voestalpine v Linci a v Donawitz (Štýrsko) výrobu cca 2,5 milionu tun oceli ročně se sníženým obsahem CO2. Od r. 2030 plánuje voestalpine na těchto místech nahradit další vysoké pece a aby koncern dosáhl cíle klimatické neutrality do r. 2050, aktivně zkoumá nové procesy a investuje do pilotních projektů zaměřených na nové způsoby výroby oceli.

Fond Just Transition Fund (JTF) je prvním ze tří pilířů pro spravedlivou transformaci v rámci Green Dealu. Cílem fondu je řešit sociálně-ekonomické dopady přechodu na klimatickou neutralitu a podporovat ekonomickou diverzifikaci a přechod v těch oblastech a sektorech, které jsou přechodem kvůli závislosti na fosilních palivech nebo průmyslové výrobě s vysokou emisí skleníkových plynů nejvíce postiženy. Mezi lety 20212027 by Rakousko mělo mít k dispozici 135,8 mil. EUR, které lze použít pro investice do malých a středních podniků, vzdělávání zaměstnanců, cenově dostupnou čistou energii, dekarbonizaci místní dopravy, podporu cyklického hospodářství a opatření výzkumu a inovací.

Státní podpora pro výzkum průmyslové výroby a rozvoj příslušné infrastruktury je ve srovnání s jinými evropskými zeměmi vysoká. V rámci iniciativy pro klima a transformaci jsou ve spolupráci se společností FFG podporovány projekty výzkumu, technologií a inovací (FTI) pro transformaci průmyslu, které si kladou za cíl vyvinout technologická řešení pro zpracovatelský průmysl a nahradit zařízení produkující skleníkové plyny. Nalezená řešení by měla sloužit jako modelové typy pro širokou implementaci. Celkový rozpočet pro tyto projekty činí 240 mil. EUR do r. 2026.

Odborné sdružení Industrie 4.0 a jeho členové, mj. spolkové ministerstvo klimatu (BMK), svaz průmyslníků (IV), AVL List GmbH, Infineon a Siemens AG, se zavázaly k dynamickému rozvoji rakouského výrobního sektoru a k podporování výzkumu, inovací a kvalifikací v oblasti průmyslu 4.0. V daném segmentu se pro inovativní firmy vyskytují obchodní příležitosti při implementaci digitalizačních opatření pomocí datových modelů a funkcí, např. ohledně monitorování výrobních procesů, konceptů řízení konfigurace a správy náhradních dílů a dokumentů. Pro výzkum konkrétních aplikací v průmyslu a pro zintenzivnění přenosu znalostí byly zřízeny pilotní továrny ve Vídni, Grazu a Linci. Státní společnost pro podporu výzkumu FFG v rámci svého programu „Produktion der Zukunft“ poskytuje finanční prostředky pro pilotní a testovací systémy.

Celkem lze zaznamenat poptávku rakouského průmyslu po řešeních ke zvyšování energetické efektivity a efektivity zdrojů a výrobních procesů. Přestože je rakouský průmysl vysoce rozvinutý, jsou žádána softwarová řešení pro automatizované inženýrství a přístupy k lepšímu využívání výrobních dat. V automatizaci průmyslové výroby se vyskytují příležitosti v náhradě proprietárních řídicích systémů flexibilními softwarovými řešeními, která zajišťují univerzální použití a snadnou integraci. Ohledně pochopení a optimalizace výrobních procesů hrají stejně jako v jiných zemích stále větší roli řešení AI a nástroje pro analýzu a vizualizaci vztahů a trendů v datech.

Jedna z priorit rakouské vlády do budoucna bude přechod na vodíkové hospodářství a na udržitelné, klimaticky neutrální cyklické hospodářství. Spolková ministerstva klimatu (BMK) a financí (BMF) dávají pro r. 2024 k dispozici 400 mil. EUR na podporu projektů zeleného vodíku. Pilotní projekty s vodíkem probíhají v současné době v každé spolkové zemi Rakouska. Obecně jsou velmi žádaná opatření, která podporují plošné využití vodíkových technologií. Hned několik vodíkových projektů realizují zástupci rakouského průmyslu s největší energetickou společností země Verbund AG, např. projekt zeleného vodíku v ocelářském průmyslu H2FUTURE ve spolupráci s voestalpine a Siemens Energy.

V souladu s rakouskou strategií cyklické ekonomiky z r. 2022 vznikají obchodní příležitosti v oblasti zavádění cyklického hospodářství do praxe, např. ohledně optimalizace materiálových toků a zvýšení efektivnosti materiálů. Příslušný potenciál potvrzuje skutečnost, že dosud je pouze 9 % materiálů používaných v rakouské ekonomice (zejména plastových odpadů, kde je kvóta sběru nejvyšší) cirkulárních, což znamená, že již byly použity dříve. Pokrok v cyklickém hospodářství také vyžaduje integraci hodnotových řetězců mezi společnostmi.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688