mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:20

Moldavsko - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Zemědělství zaujímá stále velmi důležité místo a spolu s potravinářstvím vytváří 45 % moldavského exportu. Problematický je však přístup ke vstupům, službám a financím. Investice jsou žádané nejvíce ve zpracovatelském průmyslu a v rostlinné i živočišné produkci. Důraz je nově kladen na plodiny s přidanou hodnotou, roste poptávka po ekologických produktech a po zavádění udržitelných, inteligentních, účinných a klimaticky odolných zemědělských postupů.

Zemědělství patří v Moldavsku mezi významný sektor národního hospodářství. Tvoří zhruba 12 % podílu HDP a na celkovém exportu se podílí přibližně 45 %. Zemědělská produkce vzrostla v roce 2023 meziročně o 23,6 %. Zemědělství zaměstnává zhruba 22 % obyvatel, přičemž asi 58 % obyvatelstva žije v rurálních oblastech. Zemědělská půda zaujímá 75 % celkové plochy země s převahou orné půdy, především vysoce úrodné černozemě. Mírné kontinentální klima s krátkými a relativně teplými zimami a dlouhými horkými léty umožňuje ranou výsadbu, což dává producentům silnou konkurenční výhodu. Struktura půdního fondu (převaha černozemě) představuje významný produkční potenciál, jehož využití je ovšem výrazně ovlivňováno a limitováno způsobem hospodaření – pěstování monokultur, nízká míra rotace a diverzifikace plodin, hluboká orba aj. Moldavské zemědělství je značně roztříštěné a většina zemědělských podniků je ekonomicky slabá, s nízkou mírou diverzifikace a investičního kapitálu. Zpracovatelský průmysl a zemědělská infrastruktura je převážně zastaralá, to má za následek nízký podíl zpracovaných produktů. Moldavsko čelí problémům při získávání zemědělských vstupů, jako jsou hnojiva, pohonné hmoty a osivo pro nadcházející zemědělské sezóny a má omezené znalosti v oblasti zavádění odolných a udržitelných zemědělských postupů.

Hlavními subsektory jsou ovoce a zelenina (čerstvá, sušená nebo mražená), zpracování ovoce a zeleniny, ekologické zemědělství, produkce vlašských ořechů, výroba bioenergie, produkce bobulovin, průmysl olejnatých rostlin, živočišná výroba a víno. Dle moldavské Agentury na podporu investic nabízí nejvíce příležitostí subsektor ovoce a zelenina, konkrétně tvorba nových sadů (ořechy atd.), výsadba nových vinic, zpracování potravin, atd. Dále je to výroba vína, která se těší velmi příznivému prostředí a dlouholeté tradici, Moldavsko je celosvětově na 20. místě v produkci vína (údaj z roku 2019) a má největší hustotou vinohradů na světě. Příležitosti jsou i v oblasti modernizace mléčných farem a závodů na zpracování mléka a v chovu hospodářských zvířat.

Pro moldavské zemědělství je prioritou naplňování podmínek stanovených v Deep Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) a podmínek vyplývajících ze zahájení přístupových jednání do EU. Moldavsko se musí vypořádat s nedostatky v oblasti potravinové bezpečnosti, konkrétně je nutná harmonizace legislativy, sanitárních a fytosanitárních předpisů, budování kapacit v oblasti bezpečnosti potravin, implementace předpisů EU na kvalitu potravin, včetně budování a modernizace laboratoří pro zajištění kontroly kvality. Evropská unie (EU) je největším obchodním partnerem Moldavska. Vývoz zboží do zemí Evropské unie (EU-27) v roce 2023 činil 65 % celkového vývozu a dovoz zboží z EU přibližně 48 % celkového dovozu.

Prioritou je diverzifikace produkce, zvýšení konkurenceschopnosti, exportu a produkce s přidanou hodnotou. Žádaná je podpora projektů na zavádění obnovitelných zdrojů energie, zavádění inovativních a informačních technologií, investice do ochrany a zlepšení kvality půdy a podpora rozvoje zemědělsko-potravinářského zpracovatelského segmentu, včetně mikro procesů. Dále podpora inteligentních, účinných a klimaticky odolných zemědělských postupů.

Příležitostí jsou sady, vinice, vinařství, expanze vinařství do cestovního ruchu, zelinářství na otevřených polích a ve sklenících, průmyslová rostlinná výroba, atd. Zpracování a rozvoj posklizňové infrastruktury jsou jednou z nejdůležitějších a nejatraktivnějších investičních kategorií. Zařízení a technologie jsou nutné pro skladování, zpracování, balení a přepravu čerstvých produktů na dlouhé vzdálenosti, sušení, okamžité zmrazení, konzervaci a výrobu přísad. Další příležitosti nabízí zavlažovací, balicí a zpracovatelská zařízení a zemědělské stroje, stejně jako výroba a obchod se sadebním materiálem. Příležitosti jsou v rozvoji odvětví živočišné výroby, je potřeba celková revitalizace tohoto odvětví a zvýšení produktivity. Velké potřeby panují také v rozvoji veterinárních služeb.

Roste poptávka po bioproduktech, což vytváří příležitosti pro ekologické zemědělství. Ekologické zemědělství je zahrnuto jako samostatná prioritní oblast do Národní strategie pro zemědělství a rurální rozvoj 2023 - 2030. Relevance této oblasti je dále posílena snahou Moldavska reflektovat vize tzv. Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal). Jednou z povinností vyplývající z udělení kandidátského statutu Moldavsku je do roku 2030 pěstovat 25 % zemědělské produkce ekologicky. Maximum produkce vypěstované v Moldavsku v režimu ekologického zemědělství je určeno pro export. Zájem o export produktů ekologického zemědělství je oboustranný. Pro zemědělské výrobce představuje export možnost získání vyšších výkupních cen než na domácích trzích, pro vykupující naopak možnost odkupu ekologické produkce za výrazně nižší ceny, než by je byli schopni pořídit v zemích EU. Příležitosti ekologického zemědělství jsou zejména v oblasti vstupů. Většina z nich, ať už se jedná o osiva, sadbu, hnojiva, insekticidy, nematocidy, fungicidy a jiné, je do Moldavska dovážena.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688