mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:31

Francie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Francie navyšuje výdaje na rozvoj znalostí ve všech oblastech vědeckého výzkumu oslabeného řadou let nedostatečných investic a do roku 2030 chce na výzkum a vývoj vynakládat 3 % HDP. Její národní strategie pro výzkum se zaměřuje na hledání řešení pro aktuální klimatické, společenské a technologické výzvy: adaptace na změnu klimatu, šetrné nakládání se zdroji, energetická bezečnost a účinnost, rozvoj „čistých“ zdrojů energie, posilování průmyslové suverenity a inovace ve výrobě s využitím digitálních technologií, rozvoj robotiky, chemie a fyziky materiálů. Dalšími prioritními oblastmi jsou zajištění potravinové bezpečnosti, udržitelné zemědělství, péče o zdraví, léčba a prevence, doprava a udržitelná města a vesmír. Konkrétní příležitosti pro česko-francouzskou výzkumnou spolupráci v jaderné energetice a nízkouhlíkových technologiích představuje např. smlouva mezi Technologickou agenturou ČR a francouzskou Národní výzkumnou agenturou ANR uzavřená v lednu 2024.

V oblasti energetického výzkumu je kladen důraz na rozvoj inteligentních energetických technologií, které budou sloužit pro ukládání a skladování energie a následné efektivní a optimalizované hospodaření s energiemi, využívání přebytků např. ze solární energie. Současně s integrací obnovitelných zdrojů energie do sítí je třeba posilovat energetickou účinnost v oblastech, kde dochází k největší spotřebě (budovy, doprava, výrobní systémy).

V souvislosti s potřebou zajištění potravinové bezpečnosti a kvalitních potravin je kladen důraz na principy trvale udržitelného zemědělství, využívání způsobů šetrných k životnímu prostředí – využívání inovačních postupů: precizní zemědělství, senzory, robotika, ale také materiálová nebo energetická transformace biomasy.

Výzkum v oblasti umělé inteligence se v posledních letech zařadil mezi priority přijetím národního plánu a strategie pro oblast umělé inteligence, která umožnila v první fázi urychlení veřejného financování projektů, posílení výzkumných kapacit a vytvoření nových mezioborových institutů pro oblast umělé inteligence po celém území Francie.

První fáze národní strategie pro umělou inteligenci se zaměřila na posílení výzkumných kapacit, financování doktorandských programů a investice do výpočetních kapacit veřejného výzkumu. Došlo k vytvoření čtyř nových mezioborových institutů pro oblast umělé inteligence: MIAI v Grenoble, 3IA v Nice, PRAIRIE v Paříži a ANITI v Toulouse, jež spolupracují s desítkami společností všech velikostí. Paralelně k těmto institucím byly zřízeny či posíleny další instituce Institut Data-IA a Hi Paris ! v Paříž-Saclay a SCAI na univerzitě Sorbonne. Prioritními oblastmi pro využívání umělé inteligence jsou zdravotnictví, mobilita, obrana a bezpečnost, ochrana životního prostředí. Další fáze národního plánu pro výzkum AI se soustředí na budování kompetencí a talentů, zvyšování tržního podílu francouzské AI ve světě, posilování transferu výzkumných poznatků k inovacím a znásobení počtu start-upových firem.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688