mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:44

Austrálie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Austrálie má vybudovanou silnou infrastrukturu pro výzkum a vývoj, která podporuje inovace v celé řadě odvětví. Na realizaci financování výzkumu a vývoje se podílí jak vládní instituce, tak soukromý sektor a akademické instituce, které spolupracují na podpoře znalostí, technologií a inovací. Ve finančním roce 2019-20 dosáhly celkové výdaje na výzkum a vývoj ze všech uvedených zdrojů objemu 35,6 mld. AUD a podílely se na HDP 1,79 %. Ve finančním roce 2023-2024 jen vládní výdaje budou v této kapitole činit 13,6 mld. AUD.
Mezi prioritní obory pro výzkum, vývoj a inovace patří: zdravotnický a lékařský výzkum a zařízení, těžební technologie, zemědělské a potravinářské technologie, recyklace a čistá energie, obranný průmysl, vesmírný průmysl a pokročilá výroba (včetně Průmyslu 4.0, robotizace, automatizace a pokročilých materiálů). Novou výzvou je vize premiéra Albanese The Furure Made in Australia, která zahrnuje opatření na nastartování ekonomiky a k podpoře čistých energií.

Průmyslová výroba neodpovídá potřebám země, která je závislá na dovozech řady průmyslových výrobků, technologií a zdravotnických přístrojů. Proto vláda významným způsobem podporuje výzkum, vývoj, inovace a budování vyspělého průmyslu v oborech s vyšší přidanou hodnotou.

V rozpočtovém roce 2023-24 bude jenom vláda investovat do výzkumu, vývoje a inovací celkem 13,6 mld. AUD: 9,2 mld. AUD na přímou podporu výzkumu a vývoje, 3,4 miliardy dolarů prostřednictvím daňových pobídek pro výzkum a vývoj a 1 miliardu AUD do dalších programů a činností souvisejících s vědou, výzkumem a inovacemi.

Na financování výzkumu a vývoje v objemu 35,6 mld. AUD v roce 2019-20 se více než z poloviny podílel soukromý sektor s částkou 18,2 mld. AUD, dále vysoké školství s 12,7 mld. AUD, státní instituce s 3,4 mld. AUD a privátní neziskový sektor s 1,3 mld. AUD. Vláda finančně podporuje výzkum a vývoj v univerzitách (zhruba z 30 %, zbytek univerzity pokrývají z průmyslu a filantropů) a ve státních výzkumně vývojových organizacích (např. ústav CSIRO, Rural R&D Corporation, Defence Science&Technology). Další formou státní podpory sektoru jsou granty až do výše 20 mil. AUD, které jsou rozdělovány prostřednictvím státních institucí jako je Australská rada pro výzkum (ARC) a Národní rada pro zdravotnický a lékařský výzkum (NHMRC).

Podíl výdajů na výzkum a vývoj na HDP dosáhl v roce 2019 1,79 % a v posledních deseti letech se snižoval (největší byl v roce 2008 s 2,25 %). Ve vědě a výzkumu působí 178 tis. pracovníků. Mezi hlavní aktéry v sektoru VVI patří vládní agentury. Vláda hraje klíčovou roli při financování a stanovování priorit výzkumu a vývoje v Austrálii. Mezi klíčové vládní orgány patří: 1) Australská rada pro výzkum (ARC), 2) Národní rada pro zdravotnický a lékařský výzkum (NHMRC), 3) Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) - australská národní agentura pro vědu a výzkum. Australské univerzity hrají významnou roli v oblasti výzkumu a vývoje, kdy řada z nich provádí výzkum na světové úrovni: Australská národní univerzita (ANU), Univerzita v Sydney, Melbournská univerzita, Queenslandská univerzita, Monash University.

Soukromý sektor financuje přes polovinu výdajů na výzkum a vývoj. Mezi stěžejní průmyslová odvětví patří těžební průmysl, zemědělství, biotechnologie a informační technologie. Příklady významných australských společností, které se podílejí na výzkumu a vývoji, jsou např: BHP Billiton (těžební průmysl), CSL Limited (biotechnologie), Atlassian (software), Cochlear (lékařské přístroje).

Hlavním poradním orgánem vlády pro inovace a konkurenceschopnost je nevládní Australská rada pro průmyslové inovace a vědy (IISA). Rada z pověření vlády vypracovala Strategii moderní výroby, na jejíž realizaci je vyčleněno 1,5 mld. AUD, v rámci které bylo stanoveno šest prioritních odvětví :

Vesmírný průmysl – země má zpracovanou Australian Civil Space Strategy na roky 2019-28. Očekává se růst sektoru vesmírného průmyslu ze současných 5 mld. AUD na 12 mld. AUD v roce 2030.

Zdravotnické výrobky – mezi klíčové oblasti, na které se zaměřují investice, patří precizní medicína, telemedicína, genomika, klinické zkoušky a výzkum duševního zdraví.
Technologie pro těžbu nerostných surovin s důrazem na kritické materiály.
Potraviny a nápoje - cílem je exportovat nové výrobky s vyšší přidanou hodnotou.
Obranný průmysl cílem je vytvořit širší dodavatelské řetězce s mezinárodním přesahem a rozšířit spolupráci se stejně smýšlejícími zeměmi.
Čistá energie a recyklace - mezi oblasti výzkumu patří solární, větrná a vodíková energie, zachycování a ukládání uhlíku a technologie skladování energie.

Kromě těchto šesti explicitně vyjmenovaných prioritní odvětví platí stále vládní podpora třem oborům prolínajícím se celým hospodářstvím: a) pokročilá výroba, b) informační a komunikační technologie, c) životní prostředí a změna klimatu.

Příležitosti pro české firmy i vědce nabízí výše uvedené prioritní obory australské vlády, které se prakticky kryjí s Mapou oborových příležitostí MZV. S ohledem na potenciál českých firem a vědecko–výzkumné základny je nutno vyzdvihnout následující příležitosti: obranný průmysl, letecký a vesmírný průmysl, Průmysl 4.0 včetně automatizace a robotizace, zdravotnictví, energetika, ICT vč. kybernetické bezpečnosti.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:58  USDCAD po údajích o CPI roste X-Trade Brokers (XTB)
Út 15:52  Slabá kondice evropské ekonomiky si žádá razantnější snižování sazeb ECB. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688