mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:49

Tchaj-wan - Průmyslové technologie, průmysl 4.0, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

V rámci inovativní strategie je kladen důraz na chytré strojírenství a Tchaj-wan se chce stát světovou základnou pro výzkum a vývoj v této oblasti. Do sektoru bylo alokováno v přepočtu téměř 110 mil. USD na přechod z tradiční výroby na produkci s použitím pokročilých technologií, což vytváří prostor především v nově vznikajících oblastech systémových integračních řešení, automatizace, integrovaných obráběcích strojů, průmyslových robotů a nových výrobních technologií.

Strojírenství je třetím největším průmyslovým odvětvím Tchaj-wanu z hlediska hodnoty produkce (po odvětví výroby polovodičů a panelů) a Tchaj-wan se řadí mezi tři největší producenty strojírenských výrobků na světě, hned po Německu a Japonsku. Metropolitní oblast Taichung je centrem tchajwanského strojírenství, zároveň se jedná o oblast s největší koncentrací strojírenské výroby na světě.

Na dotace vyčleněné pro modernizaci výroby má dosáhnout až 50 000 místních výrobců, což vytváří prostor i pro zahraniční dodavatele. Cílem je mimo jiné propojit průmyslovou výrobu, akademickou obec a výzkumná centra a posílit spolupráci s dalšími regiony, včetně Evropy. Tchaj-wan je tak vhodným místem pro testování nových, inovativních technologií a aplikací.

Pro české výrobce jsou perspektivní zejména výrobky a zařízení přesného strojírenství (systémová integrovaná řešení, automatizace, integrované obráběcí stroje, průmysloví roboti, nové výrobní technologie), systémy prediktivní údržby pro polovodičová zařízení, internet strojů a zařízení pro úsporu energie pro těžký průmysl (pro zpracování kovů, výrobu automobilových dílů a komponentů, petrochemii), kolejová vozidla a další železniční technologie (senzory na monitoring kolejnic, inovativní technologie u nových linek metra). Dalšími příležitostmi pro české firmy jsou: dopravní prostředky (zejména však na elektrický pohon) – silniční vozidla, elektrické lokomotivy, nákladní automobily, autobusy; logistika – těžká pozemní a námořní zařízení, skladovací technika, zvedací, manipulační a dopravníková zařízení, nákladní a speciální výtahy a obráběcí stroje.

Nanotechnologie zažívají na Tchaj-wanu v posledních letech velký boom – specializovaná zdravotnická zařízení, elektronické přístroje typu počítačů či komunikátorů, oblečení či v zemědělství. Nanotechnologie jsou podporovány prostřednictvím specializovaných vládních programů. Šanci na úspěch mají především firmy disponující znalostmi ve specializovaných oblastech jako nanoelektronika či nanooptoelektronika.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688