mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:55

Saúdská Arábie - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Populace Saúdské Arábie by se měla rozrůst z dnešních asi 35 mil. až na 45 mil. v roce 2050, také se bude prodlužovat střední délka dožití. V současné době je 58% populace mladší 35 let. Obyvatelstvo bude vzhledem ke stárnutí a životnímu stylu přinášejícímu civilizační choroby velmi závislé na kvalitním zdravotnictví. Zvýšená poptávka si vyžádá vysoké vládní i soukromé investice, což je velkou příležitostí i pro zahraniční firmy. Do roku 2030 hodlá vláda vynaložit na zdravotnictví více než 60 mld. USD.

Saúdská populace by se měla rozrůst z dnešních cca 35 milionů až na 45 milionů v roce 2050. Do roku 2050 by se také měla zvýšit střední délka dožití ze 76,4 na 81,8 let. Zátěž sociálního a zdravotního systému v souladu s demografickým trendem stárnutí populace bude narůstat.

Převažující způsob života zapříčinil vysoké rozšíření civilizačních chorob, zejména cukrovky či obezity. Náklady na zdravotnictví by měly vzrůst z dnešních 45,9 mld. USD až k 160 mld. USD v roce 2050. Z tohoto důvodu by Saúdská Arábie měla do roku 2030 investovat přes 66 mld. USD do zdravotnictví. Plán je také zvýšit účast soukromého sektoru na zdravotním systému ze 40 na 65 %.

Při budování a rozšiřování zdravotnických zařízení hodlá vláda využívat konceptu PPP. Vedle samotného rozšiřování kapacit zdravotnického systému se projevuje tlak na lokalizaci výroby dovážených zdravotnických prostředků a farmak.

Vláda se zaměřuje na rozvoj domácího farmaceutického průmyslu. Saúdská Arábie má ambici stát se regionálním farmaceutickým hubem. V tomto ohledu představuje zdravotnický sektor pro firmy, které jsou ochotny přenést svoji výrobu do Saúdské Arábie, zajímavou příležitost, protože lze získat významné vládní pobídky.

Trvalá je poptávka po specializovaných rehabilitačních službách. Ze strany státu narůstá tlak na přenesení expertízy v oblasti fyzioterapie přímo do země. Jedním z důvodů je fakt, že dojde k úspoře nákladů na cestu do zahraničí, zejména pro klienty, kteří vyžadují dlouhodobou a pravidelnou péči. Dalším důvodem je snaha budování vlastních kapacit na pomezí hospitality sektoru a sektoru zdravotnictví. V tomto ohledu by bylo zajímavou příležitostí vzdělávání fyzioterapeutů.

Vzhledem ke geografické rozlehlosti Saúdské Arábie roste poptávka po inovativních telemedicínských platformách a systémech dálkového monitorování řízeného umělou inteligencí, které by v odlehlých oblastech království zvýšily dostupnost kvalitní zdravotnické péče.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 15:54  Itálie - inflace v srpnu rostla o 0,2 %, meziročně pak o 1,1 % Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Po 12:46  Český trh práce bude ke konci letošního roku mírně růst ManpowerGroup Česká republika (ManpowerGroup ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688