mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:02

Libanon - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Podle údajů Světové banky z roku 2018 činí výdaje na vědu a technologie v Libanonu přibližně 0,5 % HDP. Tento podíl se v posledních letech zvýšil, nicméně stále zůstává nižší než v mnoha vyspělých ekonomikách.

V roce 2016 zavedla vláda Národní výzkumný a inovační program, který má za cíl podporovat inovativní projekty a rozvoj nových technologií v zemi. Program je financován z veřejných zdrojů a také přispívají soukromí investoři.

Libanon je země s bohatou historií a kulturními kořeny, která se stala centrem vědeckého výzkumu a inovací v regionu Středního východu. V posledních letech se v oblasti výzkumu a vývoje v zemi významně investuje, aby se Libanon mohl stát předním hráčem v této oblasti.

Vláda Libanonu zavedla několik programů a iniciativ, aby podpořila vědecký výzkum a vývoj v zemi. Jedním z takových programů je Národní výzkumný a inovační program, který se zaměřuje na podporu inovativních projektů a rozvoj nových technologií v oblasti zdravotnictví, životního prostředí a dalších klíčových odvětví.

Výzkum a vývoj jsou klíčové pro rozvoj jakékoliv ekonomiky, a proto se v Libanonu věnuje značná pozornost rozvoji vědeckého výzkumu a technologického pokroku. V zemi se nachází několik významných vědeckých institucí, jako je například Libanonská univerzita v Bejrútu, která je jednou z nejprestižnějších vzdělávacích institucí v oblasti. Tato univerzita má dlouholetou tradici v oblasti vědy a technologie a její výzkumníci se podílejí na projektech v oblastech jako je biomedicína, inženýrství nebo informační technologie. Dalšími vzdělávacími institucemi jsou Université St-Joseph (USJ) a Americká univerzita v Bejrútu (AUB). Často spolupracují s jedním ze čtyř specializovaných výzkumných center Národní rady pro vědecký výzkum (NCSR) a/nebo Libanonského zemědělského výzkumného institutu (LARI). V posledních letech se v Libanonu také objevily iniciativy, které mají za cíl zlepšit vzdělání a zvyšovat jeho dostupnost. Například projekt Edraak je online platforma, která umožňuje zdarma přístup ke vzdělávacím materiálům v arabštině. Tento projekt byl spuštěn s cílem zlepšit přístup ke vzdělání pro všechny obyvatele Libanonu, bez ohledu na jejich ekonomické nebo sociální postavení.

V posledních letech se v Libanonu objevily iniciativy, které mají za cíl podporovat inovace a podnikání. Jedním z příkladů je Beirut Digital District, který je novým technologickým centrem v Bejrútu. Toto centrum přináší inovativní a kreativní společnosti do jednoho prostoru, ve kterém mohou sdílet své nápady a spolupracovat na projektech. Další iniciativou je například Beirut Creative Cluster, který je společným projektem vlády a soukromého sektoru, jehož cílem je podporovat kreativní průmysly v zemi. V posledních letech se v Libanonu objevily také nové technologické start-upy, které se zaměřují na inovativní produkty a služby. Tyto start-upy jsou podporovány vládou a různými investory, kteří vidí potenciál pro růst a rozvoj těchto nových společností.

V Libanonu neexistuje žádné ministerstvo odpovědné za tvorbu národní politiky v oblasti vědy a techniky. Tuto funkci plní Národní rada pro vědecký výzkum (NCSR), která byla založena v roce 1962 jako veřejná agentura s administrativní a finanční autonomií pod vedením předsedy vlády. NCSR spravuje a provozuje čtyři výzkumná centra: Centrum pro geofyziku, Centrum pro mořské vědy, Centrum pro dálkový průzkum Země a Libanonskou komisi pro atomovou energii.

Pro oblast výzkumu a inovací v zemědělství funguje od roku 1957 v Libanonu Libanonský zemědělský výzkumný ústav (LARI). Zabývá se zemědělstvím, vodou, klimatickými změnami, potravinovou bezpečností, nemocemi zvířat, výrobou semen, ochranou rostlin, ekologií.

Vzhledem k politickým a ekonomickým problémům, kterým Libanon čelí, je však stále mnoho výzev, které brání rozvoji v oblasti výzkumu, vývoje, inovací a vzdělávání. Jednou z hlavních výzev je nedostatek finančních prostředků pro výzkumné a inovační projekty. Další výzvou je nedostatek podpory ze strany vlády a soukromého sektoru pro výzkumné a inovační aktivity.

Nicméně, i přes tyto výzvy pokračuje Libanon v investování do výzkumu, vývoje a vzdělávání, aby se mohl stát předním hráčem v oblasti inovací v regionu Středního východu. S podporou vlády a soukromého sektoru, může Libanon dále rozvíjet své vědecké schopnosti a přinášet inovativní řešení pro problémy v oblasti zdravotnictví, technologie a dalších odvětví.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688