mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:03

Kuvajt - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Výzkum a vývoj (R&D) zaujímá poměrně nízký podíl na kuvajtském hrubém domácím produktu, v roce 2020 tento podíl činil 0,19 % a kolem této úrovně osciluje dlouhodobě. Vzhledem k velikosti země a k nízkému zastoupení univerzit v Kuvajtu je potenciál vědecké spolupráce v základním výzkumu omezený zejména na Kuvajtskou univerzitu. Na druhou stranu, má země rostoucí mladou populaci s vysokou kupní silou, většina Kuvaťanů studuje na prestižních zahraničních univerzitách. Proto existuje relativně solidní znalostní základna s dobrou jazykovou výbavou a potenciál pro budoucí rozvoj spolupráce jak v základním, tak v aplikovaném výzkumu, zejména za účelem využití výsledků dotýkajících se aktuálně řešených problematik v Kuvajtu a v rámci mnoha rozvojových strategických projektů zohledňujících téma udržitelnosti.

Vzhledem k dominantní závislosti Kuvajtu na těžbě, zpracování a vývozu ropy je vysokoškolské vzdělávání napříč obory na poměrně dobré úrovni ve studijním oboru chemie/petrochemie. Studenti většinou uplatní své znalosti ve státní Kuvajtské ropné společnosti (KOC) či v jiné z podřízených organizací Kuvajtské ropné korporace (KPC). V základním i aplikovaném výzkumu se nabízí možnosti spolupráce v některých specifických oborech medicíny, např. v rámci Kuvajtské univerzity (Health Sciences Centre, Kuwait Faculty of Medicine).

Kuvajt má vzhledem k vysokému podílu populace postižené diabetem (přibližně 25 % populace) velmi renomované centrum zabývající se diagnostikou a léčbou diabetes a souvisejících nemocí. Jedná se o Dasman Diabetes Institute v Kuwait City. Další zajímavou výzkumnou institucí, zaměřenou na molekulární medicínu, je Jaber Al Ahmed Centre for Molecular Imaging and Nuclear Medicine. V publikační činnosti jsou nejčastěji partnery Kuvajtské univerzity výzkumníci z USA, Velké Británie, Egypta či Saúdské Arábie.

Pro české subjekty může být perspektivní spolupráce v aplikovaném výzkumu a specificky cílená projektová spolupráce. Ta má potenciál otevřít dveře českým inovativním řešením s aspektem na aktuální problematiku zkoumanou výzkumným institutem KISR, která by mohla přerůst od zapojení v rámci pilotních projektů až v participaci na velkých rozvojových projektech např. v energetice zadávaných Ministerstvem elektřiny, vody a obnovitelných zdrojů či zadávaných formou PPP projektů prostřednictvím KAPP (Kuwait Authority for Partnership Projects). Vlastní výzkum a vývoj provádí rovněž Ministerstvo ropy za účelem vývoje čistějších paliv, které musí splňovat přísnější normy pro export na evropské trhy.

Mezi další perspektivní a rozvíjející se obory patří výzkum v oblasti udržitelnosti, snižování dopadů na životní prostředí při těžbě a zpracování fosilních paliv, při dekontaminaci ropou znečištěné půdy (program KERP - Kuwait Environmental Remediation Program), recyklace, čištění odpadních vod, v technologiích přispívajících měření a řízení spotřeby energií a vody, filtrace vzduchu v budovách a obecně smart technologie pro zelené budovy.

Perspektivním partnerem ve výzkumu, v diseminaci a komercionalizaci výsledků aplikovaného výzkumu pro průmyslové využití je Kuvajtský institut pro vědecký výzkum KISR (Kuwait Institute for Scientific Research) nebo KFAS (Kuwait Foundation for the Advancement of Sciences), který poskytuje granty v prioritních oblastech na národní úrovni. Definovány jsou pro období let 2022 - 2024 oblast zdravotnictví, vzdělávání, energetika, životní prostředí, vodní zdroje, potravinová bezpečnost a digitální transformace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688