mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:04

Korejská republika - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Věda a výzkum v Koreji procházejí dynamickým rozvojem, přičemž země si vydobyla své pevné místo na mezinárodní scéně. Investice do klíčových oblastí jako umělá inteligence, biotechnologie a kvantové technologie pomáhají posilovat inovace a konkurenceschopnost země. Dvanáct nově vládou vytyčených oblastí kritických a nových technologií pak zahrnují dále polovodiče a displeje, sekundární baterie, pokročilou mobilitu, jadernou energii další generace, leteckou a námořní technologii, vodík, kybernetickou bezpečnost, komunikace další generace a pokročilou robotiku a výrobu.

Podle údajů International Institute for Management Development se v roce 2023 Korejská republika zařadila na 6. místo v digitální konkurenceschopnosti, 10. ve vědomostech a 12. v technologiích. Celkově jí pak globálně náleží 27. místo. Vládní rozpočet na vědu, výzkum a vývoj činí pro rok 2024 19,7 miliard USD, což je oproti minulému roku pokles o 14,7 %. Dle Světového inovačního indexu byla země v roce 2023 na 10. místě.

V prosinci 2023 bylo vládou potvrzeno 12 oblastí kritických a nových technologií zahrnujících klíčové oblasti nezbytné pro úspěch země v technologické dominanci. Tyto oblasti zahrnují polovodiče a displeje, sekundární baterie, pokročilou mobilitu, jadernou energii další generace, pokročilou biotechnologii, leteckou a námořní technologii, vodík, kybernetickou bezpečnost, AI, komunikace další generace, pokročilou robotiku a výrobu a kvantovou technologii.

Právě stran kvantové technologie oznámila v únoru 2024 korejská vláda spuštění cloudových služeb využívající kvantové počítače, a to od druhé poloviny tohoto roku. V srpnu zahájí v hlavním městě testovací lety pro městskou leteckou mobilitu (UAM). Plán v rámci strategie „New Growth 4.0“ zahrnuje spuštění domácího kvantového počítače s 20 qubity pro soukromý sektor. Cílem je dosáhnout technologie 50 qubitů do roku 2026 a do roku 2032 počet rozšířit na 1 000 qubitů. Pro komercializaci UAM příští rok vláda zahájí reálné ověřovací testy v městských oblastech. Plně autonomní vozidla cílí na komercializaci do roku 2027 s plány letos stanovit bezpečnostní standardy a rozvoj systému pojištění. Kromě toho plánuje vláda otevřít v Busanu v první polovině roku první plně automatizovaný jihokorejský přístav.

Korea oznámila v lednu 2024 „Plán implementace projektů základního výzkumu na rok 2024“ s rozpočtem ve výši v přepočtu 1,5 miliardy USD, což představuje významný nárůst o 50 milionů USD oproti předchozímu roku. Hlavní body plánu zahrnují: navýšení počtu plánovaných nových výzkumných projektů na 759 oproti loňským 400; navýšení jednotkové ceny grantů na výzkum na až 222 tisíc USD oproti loňským 111; s cílem pomoci postdoktorandům a pedagogickým pracovníkům bez trvalého místa výzkumu provádět náročný výzkum se oproti loňsku zvýšila podpora Sejongova vědeckého stipendia na 96 milionů USD a počet nových projektů na 500; ztrojnásobení rozpočtu pro dlouhodobý výzkumný program se na hodnotu 6,6 milionů USD; zahájení nové iniciativy "Projekt podpory infrastruktury pro mladé výzkumníky" s rozpočtem 44,4 milionu USD podporující 200 nových projektů částkou od 74 do 370 tisíc USD ročně. Výzkumníci budou mít rovněž větší autonomii a zvýšenou podporu pro výzkum na globální úrovni prostřednictvím mezinárodní spolupráce a pro zlepšení účinnosti výzkumu a vývoje byl rovněž zrušen systém kopírování fiskálního roku pro realizaci projektů.

V březnu 2024 uzavřely EU a Jižní Korea, jako první východoasijská země vůbec, jednání o jeho přidružení k programu Horizon Europe s předpokladem, že proces přidružení bude finálně dokončen 1. ledna 2025. Od tohoto data se budou moci korejské výzkumné subjekty zapojit pilíře 2 tohoto programu financování výzkumu v hodnotě 104 miliard USD. Místní vědci tak budou moci žádat o dotace a vést projekty v rámci programu Horizon na rovnocenné úrovni s vědci z členských států EU. Výzkumníci, instituce a firmy v přidružených zemích mohou žádat o granty z fondu ve výši 57,5 miliard USD z druhého pilíře financování, který podporuje výzkum v oblastech globálních výzev, jako jsou zdraví, změna klimatu, energetika a průmyslová konkurenceschopnost.

Významnými autoritami v této oblasti jsou instituce Korea Institute for Advancement of Technology (zkr. KIAT) a Korea Institute of Energy Technology Evaluation and Planning (zkr. KETEP). Zatímco spolupráce s KIAT je zaměřena především na automobilový průmysl, strojírenství, elektroniku, ICT, umělou inteligenci, robotiku a kybernetiku, spolupráce s KETEP se směřuje na energetiku (klasickou a jadernou) a přenosových systémů.

V roce 2024 bude TA ČR vyhlašovat bilaterální spolupráci s Koreou v rámci programu SIGMA (8. veřejná soutěž - dílčí cíl 4). Vyhlášení veřejné soutěže je plánováno na 15. května 2024. Soutěž bude vyhlášena spolu s partnery z KIAT (zelená auta a díly pro automobily, zelené stroje, elektronika/elektrotechnika, ICT (včetně kybernetické bezpečnosti), umělá inteligence, robotika a kybernetika) a KETEP (jaderný výzkum).

Ve spolupráci Ministerstva průmyslu ČR a korejskou agenturou Korea Development Institute (zkr. KDI) existuje rovněž tzv. Knowledge Sharing Program (KSP). Jeho cílem je sdílení know-how a informací v oblasti ekonomiky, vědy, vzdělávání, výměny mládeže a kultury. Program funguje od roku 2004 na bilaterální úrovni s vybranými zeměmi a zabývá se tématy jako makroekonomické řízení a finance, průmyslová politika a podpora exportu, průmyslová inovace, regionální rozvoj, vzdělání a rozvoj lidských zdrojů, reforma vlády a veřejné správa.

Významné akce v tomto sektoru: Daejeon Science Festival, KSA Science Fair

Příležitosti pro českou vědu se tak skýtají zejména v: kvantové technologii, energetice, biotechnologii, jaderném výzkumu, vodíku a umělé inteligenci

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688