mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:04

Korejská republika - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Jižní Korea si vybudovala celosvětovou reputaci v oblasti informačních a komunikačních technologií. Proslulá svou špičkovou ICT infrastrukturou, včetně nejrychlejších internetových připojení na světě, a obyvatelstvem ovládajícím moderní technologie, je země domovem předních mezinárodních hráčů v elektronice a IT, jako jsou Samsung Electronics, SK Hynix, LG Electronics a Naver. S cílem udržet si svou pozici jednoho z lídrů v tomto technologickém segmentu investuje země Korea nadále značné finanční prostředky do inovativních technologií, jako jsou pokročilé polovodiče, sítě další generace, umělá inteligence, velká data, kvantová technika a kybernetická bezpečnost.

Aktuálně platná je v září 2022 představená strategie Digitální Korea. Ta předestírá konkrétní budoucí korejské priority v digitální oblasti s cílem jít příkladem světu a zároveň realizovat digitální ekonomiku a společnost. Mezi hlavní body patří investice do šesti hlavních inovativních digitálních technologií: umělá inteligence (AI), AI polovodiče, 5G a 6G komunikace, kvanta, metaversum a kybernetická bezpečnost. Strategie počítá mezi lety 20222026 s přidělením financí v podobě v přepočtu 222 milionů USD na další generaci AI a 752 milionů USD na základní technologie pro AI polovodiče. Od roku 2023 rovněž cílí na stavbu šesti next-gen superpočítačů a vytvoření farm Neural Processing Unit (NPU).

V prosinci 2023 bylo vládou rovněž potvrzeno 12 oblastí kritických a nových technologií zahrnujících klíčové oblasti nezbytné pro úspěch země v technologické dominanci. Tyto oblasti zahrnují polovodiče a displeje, sekundární baterie, pokročilou mobilitu, jadernou energii další generace, pokročilou biotechnologii, leteckou a námořní technologii, vodík, kybernetickou bezpečnost, AI, komunikace další generace, pokročilou robotiku a výrobu a kvantovou technologii.

Po zavedení sítě 5G nyní Korea upírá svou pozornost k 6G. V listopadu 2023 představila svůj plán výzkumu a vývoje pro služby sítě šesté generace v hodnotě v přepočtu 324,5 milionu USD. Plán zahrnuje vývoj technologií souvisejících s bezdrátovou komunikací, jádry mobilních sítí, 6G kabelovými sítěmi nebo systémy a standardizací 6G. Cílem je poskytnout služby integrované s touto technologií, včetně městské mobility a virtuální reality, prostřednictvím vývoje ultrarychlého a velkokapacitního optického přenosového systému, který snižuje latenci. Plán zahrnuje i vývoj technologií pro středně-vysoký pásmový rozsah od 7 GHz do 24 GHz, aby vylepšil služby sítě 5G.

Korejské firmy čím dál více využívají umělou inteligenci k podpoře digitální transformace. Příkladem jsou hlavní hráči jako Samsung Electronics, LG Electronics, Kakao, Naver, SK a KT. Například Samsung otevřel sedm AI center po celém světě zabývajících se pokročilými algoritmy strojového učení, čipy AI a velkými jazykovými modely. Naver v roce 2017 koupil Xerox AI výzkumné centrum v Evropě a vyvíjí vlastní AI jádra pro úkoly jako modelování velkých jazyků a rozpoznávání řeči/obrazu. KT do roku 2027 investuje 1,2 miliardy USD do svého obchodu s AI/roboty, což signalizuje významné investice do inovací a vývoje AI.

Polovodiče jsou klíčovým pilířem exportně orientované ekonomiky Jižní Koreje. V dubnu 2024 si vláda stanovila cíl, aby se země stala jednou z top tří zemí v oblasti AI technologií včetně čipů a do roku 2030 si získala minimálně 10 % podíl na celosvětovém trhu polovodiči. V březnu 2024 dosáhly vývozy čipů svého největšího objemu za téměř 2 roky, a to 11,7 miliard USD, což představuje téměř pětinu celkových vývozů této země. Jižní Korea bude do roku 2027 investovat v přepočtu 6,94 miliard USD do AI jako součást úsilí o udržení vedoucí pozice ve výrobě pokročilých čipů. Nadto ustanovila také samostatný fond ve výši 1 miliardy USD na podporu firem v oblasti AI polovodičů. Země plánuje významně rozšířit výzkum a vývoj v oblasti AI čipů jako umělé neuronové procesní jednotky (NPUs) a čipy s pamětí vyššího šířkového pásma nové generace. Úřady rovněž podporují vývoj obecné umělé inteligence (AGI) nové generace a bezpečnostní technologie, které přesahují stávající modely. V lednu 2024 představila země iniciativu do roku 2047 vybudovat v provincii Kjonggi-do největší klastrové centrum polovodičů na světě. Investici ve výši v přepočtu 470 miliard USD po dobu následujících 23 let mají být partnery Samsung Electronics a SK Hynix a země si klade za cíl do roku 2030 zvýšit soběstačnost v materiálech pro výrobu čipů na 50 %. V současné době Korea dominuje ve výrobě paměťových čipů DRAM a NAND, kde drží více než 60 % podíl na světovém trhu.

S ohledem na vysokou úroveň konektivity, rozšířené používání mobilních zařízení a významné držení duševního vlastnictví je Korea významným cílem cílem kybernetických hrozeb. Tyto útoky útoky stále narůstají, jak co do četnosti, tak složitosti. Podle Národní zpravodajské služby byla země v roce 2022 zasažena každý den v průměru 1,2 miliony pokusů o hacking. Tyto útoky zahrnují použití pokročilých malwarů a ransomwarů, útoky na dodavatelské řetězce, crypto-jacking a zero-day útoky. Korea považuje tuto oblast za záležitost národní bezpečnosti. I přesto, že země má pověst jedné z nejlepších IT infrastruktur na světě, zůstává zranitelná vůči kybernetickým hrozbám, což zdůrazňuje nutnost zlepšení ochranných opatření.

Významné akce v tomto sektoru: AI EXPO Korea, AI Korea/AI World Congress, SEMICON KOREA, SECON & eGISEC, Korea Electronics Show

Příležitosti pro české firmy se tak skýtají zejména v: antivirových programech, systémech hlasové biometrie a rozpoznávání řeči, GSM technologiích, AI, cloudových technologiích, elektronových mikroskopech, pecích pro polovodičový a fotovoltaický průmysl

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688