mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:06

Katar - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Země pokračuje v masivních investicích do veřejného zdravotnictví, rozšiřuje lůžkové kapacity nemocnic. V oblasti poskytování zdravotnických služeb významně posiluje i soukromý sektor. Pro české dodavatele představuje katarské zdravotnictví významný potenciál. Uplatnit se mohou zejména v dodávkách zdravotnické techniky, zdravotnických materiálů, léků nebo při budování vlastních kapacit v Kataru.

Vybudování komplexního systému kvalitní zdravotní péče dostupné široké veřejnosti je jedním z cílů Katarské národní vize 2030. Ambicí Kataru je vytvořit v zemi integrovaný systém zdravotní péče nabízející služby prostřednictvím veřejných a soukromých institucí působících pod vedením národní zdravotní politiky, která stanovuje a monitoruje standardy pro sociální, ekonomické, administrativní a technické aspekty zdravotní péče. Během posledních několika desetiletí katarská vláda do rozvoje zdravotnictví výrazně investovala. V důsledku toho byl zdravotnický průmysl svědkem bezprecedentního růstu. Rozpočet zdravotnictví na rok 2024 je 5,8 mld. USD, což představuje 11 % katarského státního rozpočtu. V následujících letech se předpokládá další růst, v roce 2028 by měl rozpočet zdravotnictví dosáhnout 11 mld USD.

Katarští občané jsou zahrnuti do národního systému zdravotního pojištění, cizinci mohou získat zdravotní pojištění od svého zaměstnavatele, nebo v případě osob samostatně výdělečně činných si pojištění mohou zakoupit. Předním poskytovatelem zdravotní péče v zemi je nezisková vládou zřízená Hamad Medical Corporation. Provozuje síť 12 nemocnic a mnoha ambulancí. Jejím největším zařízením je Hamad General Hospital sídlící v Dauhá (s kapacitou cca 600 lůžek). V roce 2022 byla nově otevřena první část moderní Aisha Bint Hamad Al Attiyah Hospital která by po dosažení plné funkčnosti měla mít celkovou kapacitu cca 300 lůžek). Svou roli ve zdravotnické infrastruktuře a poskytování zdravotních služeb v Kataru však posiluje i soukromý sektor. V roce 2022 existovalo v Kataru 10 soukromých nemocnic, 19 soukromých chirurgických center a téměř 400 všeobecných a specializovaných soukromých ordinací. Katar má ambici navýšit celkový počet nemocničních lůžek ze současných cca 3 500 na cca 5 700 v roce 2033.

S nárůstem kapacit zdravotnických zařízení jde ruku v ruce zvyšující se potřeba kvalifikovaných pracovních sil, schopných poskytovat vysoce profesionální zdravotnické služby. V roce 2023 pracovalo ve zdravotnickém sektoru více než 46 tisíc pracovníků (oproti cca 20 tisícům v roce 2010). Trh se zdravotnickými prostředky, lékařským zobrazováním se v současné době z důvodu nedostačujících místních výrobních kapacit spoléhá na dovoz zejména z USA, ale i z Evropy a Asie.

Katar rozvíjí svoje farmaceutické kapacity. V zemi fungují soukromé firmy jako Qatar Pharma, QLife Pharma, Doha Pharmaceutical Industries. Přes značný pokrok je katarský farmaceutický průmysl v počáteční fázi svého plánovaného rozvoje a na katarském trhu je stále poptávka po importovaných léčivech. Katar dováží hlavně patentované a generické léky od nadnárodních společností jako jsou Pfizer, GSK Novartis a regionálních velkých firem z regionu (Hikma, Julpha, NPi Pharma).

Katar nabízí příležitosti spolupráce s českými výzkumnými institucemi, případně vytváří příležitost českým dodavatelům zdravotnického vybavení, např. nemocničních lůžek a komplexního vybavení nemocnic, dodavatelům zkumavek, mikroskopů, ale i širokého sortimentu léčiv.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688