mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:12

Irák - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Irácké nemocnice mají z velké části zastaralé a nedostačující vybavení. Země také trpí nedostatkem léků. Irák má zájem o vybavení nemocnic, o léky a zvažuje možnost lokalizace farmaceutické výroby přímo v zemi. Soukromé nemocnice jsou většinou lépe financovány a je s nimi jednodušší komunikace, centralizovaný nákup pro veřejné nemocnice provádí státní společnost KIMADIA .

Irák je zemí, která vychází z dvou dekád konfliktů a politické nestability. V posledních letech však stát významně profitoval z vysokých cen ropy na světových trzích a je tak po finanční stránce více než dobře připraven zdravotnictví financovat. Navzdory úsilí vlády není zdravotnická infrastruktura dosud plně obnovena. Přístup ke specializované péči je omezený.

Systém zdravotní péče je centralizovaný a zaměřený na nemocnice (státní, vojenské a soukromé). Veřejný sektor pokrývá zhruba 75 % všech zdravotnických zařízení, soukromý sektor zbývajících 25 %. Podle ústavy je vláda odpovědná za poskytování bezplatné zdravotní péče prostřednictvím sítě veřejných klinik a nemocnic všem lidem v Iráku. KIMADIA je monopolní státní společnost řízená ministerstvem zdravotnictví zodpovědná za dovoz a distribuci léčiv, lékařských přístrojů, laboratorního vybavení, spotřebního materiálu a lékařského vybavení pro všechna veřejná zdravotnická zařízení v Iráku. Ta na svých internetových stránkách na denní bázi zveřejňuje poptávky. K účasti ve výběrových řízeních není nutné mít místního zástupce, i když praxe ukazuje, že KIMADIA má tendenci upřednostňovat společnosti s místními zástupci. Irácké soukromé společnosti mají právo dovážet a prodávat léčiva a lékařské přístroje a vybavení soukromým klinikám a soukromým nemocnicím v Iráku.

Irácké Ministerstvo zdravotnictví má zájem zlepšit kvalitu nabízenou ve veřejných nemocnicích, čemuž by měla napomoci také plánovaná reforma a zavedení všeobecného zdravotního pojištění.

V Iráku je údajně 286 veřejných nemocnic a 126 veřejných zdravotních center. Dále je zde 143 soukromých nemocnic a zdravotnických zařízení. Nejvíce nemocnic a zdravotnických zařízení je v Bagdádu, Sulejmánii a Erbílu. Dynamika výstavby nových nemocnic v Iráku je vysoká, nejen s ohledem na dlouhé dekády podinvestování zdravotního sektoru, ale i s ohledem na dynamicky rostoucí populaci.

Kromě vybavení nemocnic Irák trpí akutním nedostatkem léků i na základní nemoci. V tomto ohledu irácké Ministerstvo průmyslu a minerálů oslovilo českou stranu se zájmem o intenzivnější spolupráci s českými farmaceutickými firmami na dodávkách léků. Zároveň projevilo zájem o možnosti vybudovat produkční kapacity na výrobu léků v samotném Iráku.

Českým firmám se silně doporučuje najít si schopného a důvěryhodného místního partnera pro fungování v této oblasti. Aktuální veřejné tendry iráckého Ministerstva zdravotnictví naleznete na jejich webových stránkách .

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688