mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:14

Indie - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Indický obranný průmysl prochází modernizací a posiluje své kapacity ve snaze o větší strategickou soběstačnost. Vláda investuje do domácí produkce a vývozu obranných technologií. Pro zahraniční firmy se otevírají možnosti v oblastech jako vývoj a výroba radarových systémů, leteckých motorů, bezpilotních letounů, modernizace vojenské techniky, výroby munice, strategického materiálu a elektronických systémů kybernetické bezpečnosti. Existuje zde také poptávka po firmách se zkušenostmi s modernizací, údržbou a opravami ruské či sovětské vojenské techniky.

Geopolitické napětí mezi Indií a sousedními zeměmi, zejména Čínou, zajištění bezpečnosti strategicky významných obchodních a surovinových tras v Indickém oceánu a hrozba terorismu jsou hlavními motivy pro zemi dále posilovat svou bezpečnost na hranicích i námořní a vzdušné kapacity. Indie vydává zhruba 2 % svého HDP na obranu a v průběhu let své výdaje kontinuálně zvyšuje. Pro finanční rok 2024 - 25 je plánováno navýšení rozpočtu na obranu na zhruba 75 miliard USD, což představuje více než 13% státního rozpočtu. Indie má po USA, Číně a Rusku čtvrté nejvyšší výdaje na obranu a zároveň zůstává největším dovozcem zbraní na světě se zhruba 10% podílem světových dovozů.

Indická vláda pokračuje ve své politice postupného nahrazování zahraničních dovozů domácí produkcí obranného a vojenského vybavení pro domácí potřeby, ale i za účelem exportu zejména do zemí jižní a jihovýchodní Asie. Vláda přitom klade důraz na podporu domácí výroby, na nákupy od domácích výrobců tak má být alokováno 75 % kapitálových výdajů z obranného rozpočtu. Indie zvyšuje také cíleně své výrobní kapacity a buduje infrastrukturu v rámci politiky strategické soběstačnosti „Atmanirbhar Bharat“.

Stěžejním dokumentem je v tomto směru DEFENCE PRODUCTION & EXPORT PROMOTION POLICY (DPEPP) z roku 2020. Tato politika má za cíl z Indie učinit regionální výrobní a exportní centrum pro obranné a bezpečnostní technologie pro produkty jako je výzbroj, vojenská výstroj, munice, i pokročilé obranné systémy. Cílem je navýšit do roku 2025 export v tomto sektoru na 5 miliard USD. Indie bude i do budoucna dovážet velmi vyspělé obranné high-tech komponenty a technologie, na které její kapacity zatím nedostačují. V obranném sektoru jsou tak zajímavé příležitosti pro zahraniční společnosti, které jsou připravené spolupracovat s indickými firmami, zakládat společné podniky a jsou ochotny poskytnout technologické transfery a know-how indickým partnerům. Perspektivními sektory jsou například vývoj a výroba radarových systémů, proudových a vrtulových leteckých motorů, výroba bezpilotních letounů, modernizace vojenské techniky a vybavení, vývoj a výroba vojenských nákladních a terénních vozidel, střelných zbraní a munice, vývoj a výroba strategického vojenského materiálu a různých aplikací pokročilých elektronických systémů kybernetického boje.

Indická vláda pro přilákání zahraničních investorů učinila mnoho pobídek včetně zvýšení stropu pro zahraniční vlastnictví na 74 %, což znamená, že pro investice do vybraných obranných produktů není nutné vládní schválení. Ve strategických sektorech s povinnou vládní účastí je limit pro zahraniční vlastnictví stanoven na 100 % . Pokračuje zjednodušování procesů získání licence v mnoha oblastech obranného průmyslu, čímž se zjednodušila administrativa pro zakládání společných podniků mezi indickými a zahraničními firmami. Tyto společné požívají řadu výhod a státní podpory, včetně možnosti získat bezplatně pozemek pro průmyslovou výrobu, daňové úlevy a různé dotace.

Ve zbrojním sektoru je Indie v mnoha oblastech závislá na ruských zbraňových systémech, z nichž některé jsou zastaralé. Postupně však Indie snižuje svou závislost na dovozu zbraní z Ruska a nahrazuje ji vlastní produkcí či spoluprácí na vývoji technologií a pokročilých zbraňových systémů. V dalších letech však bude Indie potřebovat náhradní díly pro údržbu a opravy této techniky. Jde tak o příležitost pro firmy se zkušenostmi s modernizací či údržbou a opravami ruské či sovětské vojenské techniky.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688