mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:16

Gruzie - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Energetický sektor je strategicky významný a jeho role je zásadní pro zajištění finanční stability Gruzie. Hlavním cílem je efektivně využít obrovský potenciál, který Gruzie v oblasti obnovitelné energie nabízí, zvýšit objem výroby elektřiny a dosáhnout energetické soběstačnosti. Vláda se proto aktivně snaží přilákat do výroby zelené energie investory. V únoru 2023 spustila nový model financování, kdy dosavadní smlouvy o dodávce elektřiny (PPA) nahradí rozdílové smlouvy (CFD). Toto schéma zahrnuje podporu ze strany vlády po dobu 15 let od uvedení obnovitelného zdroje energie do provozu.

V roce 2023 gruzínské elektrárny vyrobily celkem 14,427 mld. Kwh elektřiny, což je rekordní roční produkce a jedná se o 2% nárůst celkové výroby ve srovnání s předchozím rokem (14,247 mld. Kwh v roce 2022). Největší podíl výroby, 75 %, připadá na vodní elektrárny (10 820 mil. Kwh), tepelné elektrárny zajišťují 24 % (3 463 mil. Kwh) a větrné elektrárny pouhých 1 % (144 mil. Kwh). Spotřeba elektřiny na místním trhu dosáhla v roce 2023 13,070 mld. Kwh, což představuje meziroční pokles o 7 %. V roce 2023 měla Gruzie aktivních 116 vodních elektráren, 5 tepelných elektráren a 1 větrnou elektrárnu.

Dne 31. října 2022 premiér Gruzie oficiálně představil nový model financování v energetickém sektoru , kdy dosavadní smlouvy o dodávce elektřiny (PPA) nahradí rozdílové smlouvy (CFD). Dle tohoto modelu stát nebude vstupovat do přímých jednání s investory a CFD smlouvy budou podepsány s investorem, který předloží nejlepší cenovou nabídku v rámci aukce. Doba podpory bude trvat 15 let po uvedení elektrárny do provozu a pro různé obnovitelné zdroje energie bude platit pro různá období roku: pro vodní elektrárny 8 měsíců (září až duben); pro větrné elektrárny 9 měsíců (srpen až duben); pro solární a ostatní obnovitelné zdroje 12 měsíců. V případě, že velkoobchodní cena po dobu podpory elektrárny bude nižší než tarif stanovený smlouvou, cenový rozdíl investorovi doplatí gruzínský Operátor trhu s elektřinou (ESCO), v opačném případě investor doplatí rozdíl Operátorovi. Vyrovnání cenového rozdílu se bude hradit v národní měně GEL. Podle premiéra bude schéma v platnosti minimálně dalších 10 let, přičemž v příštích 3 letech vláda plánuje podporu výstavby elektráren o výkonu 1500 MW.

Z hlediska rozvoje obnovitelné energie byl rok 2023 výjimečný . Díky jednoduchým postupům a poklesu průměrné ceny solárních panelů, vzrostl zájem o tento zdroj obnovitelné energie. Kapacita solárních panelů instalovaných v tomto roce přesáhla ukazatele ve všech ostatních letech. K nárůstu došlo v roce 2023 i ve výkonu vodních elektráren, což napomohlo zvýšit vývoz elektřiny o 51 %. Je důležité, že sama vláda aktivně pracovala ve směru podpory obnovitelné energie. V prosinci 2023 vypsala aukce na 300 MW, z čehož 150 MW je určeno na rozvoj vodní energie, 70 MW větrné energie, 70 MW solární energie a 10 MW na ostatní zdroje.

Za zmínku stojí, že portfolio energetického sektoru v bankách se vyznačuje stabilními, nízkými úvěrovými riziky. Národní banka Gruzie aktivně podporuje rozvoj udržitelného financování zelené energie a motivuje komerční banky k financování co největšího počtu projektů. 7 % podnikatelských úvěrů směřuje do oblasti energetiky.

Celkové koeficienty rentability energetického systému Gruzie jsou v souladu s obdobnými ukazateli evropských zemí. V roce 2023 činila návratnost vlastního kapitálu (ROE) 17 %, zatímco návratnost aktiv 7 %.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 17:10  Vláda snížila saldo rozpočtu, deficitní hospodaření však nekončí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po 17:05  Za Babišovy éry mandatorní výdaje v poměru k HDP nenarostly Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Po 16:29  Aktivita evropských průmyslníků zůstává výrazně utlumená (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688