mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:29

Kanada - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Zemědělsko-potravinářský sektor je i nadále významným přispěvatelem tvorby kanadského HDP a aktuálně představuje zhruba 3 % HDP země. Jeho podíl se bude s rostoucí populací země i nadále zvyšovat, a to i díky rostoucí poptávce po zemědělských produktech i technice, nebo příspěvku k globálnímu potravinovému zabezpečení. Zájem je také o nové technologie (drony, chytré aplikace), využití umělé inteligence a robotizace nebo výzkumnou a vědeckou spolupráci.

V souvislosti s důrazem na udržitelnost a zdravý životní styl se rozšiřují příležitosti i v oblastech, jako jsou rostlinné a jiné alternativní produkty. Kanada také pokračuje ve výzkumu rostlinných bílkovin, přičemž již založila proteinový superklastr. I s ohledem na dopady pandemie Covidu-19 si Kanada uvědomuje potřebu větší diverzifikaci dodavatelských řetězců a hledání nových trhů a partnerů včetně EU.

Kanada zůstává historicky významným hráčem na globální zemědělsko-potravinářské scéně. Patří mezi deset největších vývozců i dovozců zemědělských a potravinářských komodit na světě. Pokud počítáme EU jako jeden subjekt, je dokonce pátým největším zemědělským vývozcem na světě.

Zemědělský průmysl v Kanadě čelí vedle dlouhodobých klimatických výzev a transformačních trendů, také výzvám v podobě rostoucího nedostatku pracovních sil a stárnutí zemědělské populace, problémům dodavatelského řetězce, zahraniční konkurence, rostoucích nákladů na půdu nebo energie. Jeho budoucnost tak bude záviset na podpoře zaměstnanosti a vzdělávání v oblasti zemědělství, přílivu zahraničních sezónních pracovníků, na ochotě a především rychlosti zavádění nových technologií a obecně vybudování udržitelnějšího a odolnějšího systému zemědělství.

Jedním z hlavních dlouhodobých trendů kanadského zemědělského sektoru, který i díky koronavirové pandemii nabyl ještě více na významu a nutnosti rychlé realizace, je zvýšený důraz na využití umělé inteligence, a dále urychlení a zefektivnění automatizace výroby. Aplikace umělé inteligence v zemědělství je i vzhledem k růstu poptávky po potravinách a změně klimatu nevyhnutelná. Tyto trendy jsou již viditelné v posledních letech, například v Manitobě působí již od roku 2016 akcelerátor AI řešení pro zemědělství EMILI (Enterprise Machine Intelligence & Learning Initiative) nebo v Albertě Food Processing Development Centre. Důležitou roli hrají mobilní aplikace, které slouží k mapování pozemků, pomocí chytrých senzorů ke sledování výnosů jednotlivých plodin, půdních vlastností atd.

Kanada si je však vědoma, že využití automatizace v zemědělství do jisté míry zaostává za jinými odvětvími, nicméně vidí postupnou proměnu se vstupem umělé inteligence do odvětví a ve spolupráci s autonomními vozidly. Výhledově se také počítá s integrací umělé inteligence do autonomních zařízení (tj. traktory, kombajny atd.).

Dalším trendem nabízejícím zajímavé příležitosti je zvýšený zájem o podporu vyššího podílu zpracovatelského průmyslu a vytváření produktů s vyšší přidanou hodnotou, které nahradí živočišné bílkoviny. Vhodnými nástroji v této souvislosti mohou být genetické modifikace, podpora zahraničních investorů, podpora investic do infrastruktury či zvýšení zpracovatelských kapacit, zvláště u potravin na rostlinné bázi ( plant-based produkty). V této souvislosti hraje důležitou roli kanadský superklastr proteinového průmyslu ( Protein Industries Canada ), který má Kanadě pomoci stát se světovým lídrem na rostoucím trhu s rostlinnými bílkovinami. Ostatně si to uvědomuje i federální vláda, která jeho činnost finančně podporuje.

Vývoj klimatické změny a s tím související kanadské závazky v oblasti snižování emisí skleníkových plynů budou klást čím dál větší důraz na zelenější technologie a postupy. Bude pokračovat důraz na využívání postupů, které optimalizují využití hnojiv a chemikálií v zemědělství.

Velkým tématem zůstává vertikální zemědělství, a to i s ohledem na zkušenosti během pandemie, extrémní sucha či související narušení dodavatelských řetězců. Do provozu již byla uvedena první vertikální farma bez použití ruční práce, kde se všechny zemědělské operace od setí až po sklizeň provádějí bez přímého lidského zapojení. Zajímavým trendem je i využití volných kancelářských prostor v centrech měst a jejich přeměna na vertikální farmy. Zájem o vertikální zemědělství v Kanadě obecně roste, což přináší zajímavé příležitosti zahraničním poskytovatelům výrobků, služeb a technologií.

Příležitosti se nabízejí i v oblasti efektivnějšího nakládání s vodou a zavlažování, keré reagují jednak na hrozbu nedostatku vody, ale také na výzvu zlepšit výnosy plodin. Federální a provinční vlády jako takové kladou větší důraz na hospodaření s vodou prostřednictvím různých programů, jejichž cílem je zlepšit udržitelné zemědělské postupy v celé zemi.

Populace Kanady se i nadále zvyšuje, čímž poroste poptávka po zemědělských a potravinářských produktech. Důležité bude reflektovat demografický trend Kanady a představit specifické a inovativní produkty jednotlivým skupinám obyvatel.

Pokud jde o kroky na federální úrovni, v rámci návrhu rozpočtu na období 2024/2025 se vláda zaměří na snížení provozních nákladů pro zemědělce a zlepšení interoperability mezi jednotlivými zemědělskými stroji a technologiemi. Vláda se také zavázala zrychlit poskytování podpor zemědělcům pro řešení dopadů klimatických změn nebo vyčlenit rozpočet na bezúročné půjčky.

Mezi hlavní položky zemědělského a potravinářského dovozu z pohledu ČR do Kanady patří dlouhodobě alkoholické nápoje (pivo, víno, destiláty), nealkoholické nápoje, cukrovinky a čokolády, potravinové přípravky, pekařské výrobky nebo krmiva pro psy a kočky (pro maloobchodní prodej). Velmi zajímavé příležitosti skýtají i technologie a suroviny spojené s pivovarnictvím a dynamicky rostoucím sektorem minipivovarů. Velikost kanadského trhu a kapacit potvrzuje zájem také o zemědělské stroje a technologie, ale také výzkumnou a vědeckou spolupráci.

Jako součást investičních pobídek Accelerated Investment Incentive zavedla Kanada federální daňové úlevy, které zahrnují okamžitý 100% odpis nově získaných výrobních a zpracovatelských zařízení. Kanada rovněž nabízí bezcelní zónu pro průmyslové výrobce , umožňující investorům dovážet pokročilé stroje a zařízení od jejich mateřských společností bez dovozních cel.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688