mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:36

Tunisko - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Využití obnovitelných zdrojů energie v Tunisku postupně roste, vláda má ambiciózní cíl dosáhnout až 35% podíl oproti fosilním palivům do roku 2030. Sektor přitahuje zajímavé investice ze strany zahraničních donorů a investorů, a s nimi také místní poptávku po cenově dostupných technologiích. Žádané jsou především technologie koncentrované solární energie (CSP) a koncentrované fotovoltaiky (CPV). Procento elektřiny vyrobené na bázi zemního plynu však stále tvoří 97,8 % veškeré produkce. Potenciál má také obměna a modernizace technologického zázemí pro zpracování plynu.

Tuniský energetický sektor je závislý na plynu a ropě. S vysokou produkcí elektřiny na bázi zemního plynu (97,8 % v roce 2023) je spojena také potřeba údržby a rozvoje plynové infrastruktury, např. konstrukce a oprava plynovodů, kompresních a chladících stanic. Česká republika má v této oblasti již vybudované jméno díky předchozím projektům pro státní energetický monopol STEG.

Energetická spotřeba v Tunisku stále roste, sezónně pak hlavně během letních měsíců, kdy je elektřina využívána ke klimatizaci. Větší část fosilních paliv Tunisko dováží, což vytváří tlak na již tak deficitní běžný účet platební bilance. Energetická strategie 2035 tak předpokládá jak rozšíření těžby plynu, tak posílení produkce z obnovitelných zdrojů na 8350 MW a využití potenciálu produkce zeleného vodíku. Faktor energetické transformace je nyní i plánované zavedení mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích (CBAM), která se dotkne zhruba 2% veškerého tuniského exportu do EU, především pak cementu a stavebních materiálů.

Přírodní podmínky pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie jsou na místě, i když pro jejich plnohodnotné využití je potřeba zavést řadu legislativních reforem. S koncem roku 2023 se produkce energie z obnovitelných zdrojů situovala pouze na 2,2 % (0,37% solární, 1,8% větrná, 0,05% hydraulická energie). Tunisko se těší slunečnímu svitu mezi 3 000 až 3 500 h/rok, přičemž jeho intenzita se pohybuje mezi 1 800 kWh/m2/rok a 2 600 kWh/m2/rok (jih Tuniska). Zvýšení produkce solární energie se týká především technologií koncentrované solární energie (CSP) v míře 1 510 MW, a technologií koncentrované fotovoltaiky (CPV) o 450 MW. Větrný potenciál Tuniska se odhaduje na 8 GW na využitelné ploše 1 600 km2, v současné době produkce dosahuje jen 245 MW.

Zásadními investory v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů jsou mezinárodní donoři, jako je Evropská investiční banka (EIB), Francouzská rozvojová agentura (AFD), Německá rozvojová banka (KfW) Světová banka (WB) nebo Evropská unie (EU). Se začátkem roku 2024 přešel do pokročilé fáze realizace projekt ELMED kabelového spojení Tuniska a Itálie s přenosovou kapacitou 600 MW a předpokládaných dokončením v roce 2028. Projekt je spolufinancován EU (307 mil. EUR) a WB (264,4 mil. USD). Světová banka plánuje další významné investice do přechodu na zelenou energii, mezi 11 a 12 mld. USD do roku 2030 a až 35 mld. USD do roku 2050. Nadále pokračují dílčí projekty v gesci tuniské Národní agentury pro řízení energetiky (ANME) např. program spolufinancování zateplení střech stávajících i nových domů.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688