Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  18.07.2024 08:57:00

Pohonné hmoty v Česku dále zlevní. Z Česka je spolu s Maltou a Bulharskem eurounijní „ráj levných pohonných hmot“

Pohonné hmoty v Česku začaly opět zlevňovat a zlevní i nadcházejícím týdnu, zejména díky posilující koruně. V uplynulém týdnu zlevnil benzin v průměru o 7 haléřů na litr, na 38,44 koruny za litr. Cena nafty klesla o desetník na litr a stojí 37,10 koruny za litr.

V příštím týdnu lze očekávat další mírný pokles cen pohonných hmot v ČR. Cena ropy Brent totiž v červenci mírně klesá, přičemž zároveň dochází ke zpevňování koruny vůči americkému dolaru. Tyto tendence vyústí v příštím týdnu v pokles cen u českých čerpacích stanic o zhruba patnáct haléřů na litr, jak v případně benzínu, tak nafty.

Za mírným poklesem ceny ropy Brent stojí zejména ekonomické potíže Číny, která představuje největšího světového dovozce ropy. Čínská ekonomika podle tento týden zveřejněných dat rostla ve druhém letošním čtvrtletí meziročně pouze o 4,7 procenta. Její růst tak nadále nenaplňuje očekávání, což i ve výhledu tlumí globální poptávku po ropě. Cena ropy Brent proto v červenci klesá I přes rušnou letní sezónu, která tradičně posiluje poptávku po ropě, a i přes červnové omezování těžby v podání Ruska. Právě kvůli situaci v Číně nemá cena ropy sílu dále růst. Zůstává tak citelně pod úrovní 90 dolarů za barel, kterou překonávala letos v dubnu.

Češi přitom v červenci tankují takřka nejlevněji v celé EU. Benzín je levnější pouze v Bulharsku a na Maltě. V Rumunsku, Polsku a Slovinsku je jeho cena srovnatelná s tou v Česku. Ve všech dalších zemích EU, včetně Chorvatska, Maďarska či Slovenska je benzín dražší než v Česku. Co se týče nafty, je situace z hlediska českého řidiče ještě o něco lepší. Naftu tankují v celé EU levněji než v Česku opět jen Malťané a Bulhaři. Chorvaté ji mají na srovnatelné cenové úrovni. Všechny ostatní národy EU, včetně Polska nebo Rumunska, o Slovensku či Maďarsku ani nemluvě, ji mají dražší než Češi. Z Česka se tak nenápadně stal eurounijní „ráj levných pohonných hmot“. Je skutečně nebývalé, aby v Česku byly pohonné hmoty levnější i než v takových zemích, jako je Rumunsko nebo Polsko.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688