Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.07.2024 11:14:00

Místo injekce pilulka, nový lék na hubnutí posílá akcie Roche vzhůru

Akcie společnosti Roche rostou poté, co její experimentální pilulka na hubnutí prokázala v počáteční fázi studie mezi pacienty trpícími obezitou významné snížení hmotnosti, čímž se švýcarský výrobce léků stal vyzyvatelem zavedených lídrů v této oblasti, společností Novo Nordisk a Eli Lilly.

Pacienti, kteří užívali perorální lék CT-996 jednou denně po dobu čtyř týdnů, zhubli v průměru o více než 7 % své počáteční hmotnosti, zatímco u pacientů, kteří dostávali placebo, byl úbytek hmotnosti o něco málo vyšší než 1 %, uvedl švýcarský výrobce léků ve středečním prohlášení.

Společnost Roche v úvodu obchodování vzrostla až o více než 7 %, což je nejvíce od března 2020. Od začátku roku akcie vzrostly přibližně o 12 %. Akcie společnosti Novo Nordisk, výrobce hitového léku na obezitu Wegovy, klesaly v Kodani o 5 %.

Společnost Roche se při hledání obratu po sérii neúspěšných pokusů v oblasti rakoviny a Alzheimerovy choroby vrhla na nejžhavější oblast ve farmacii: léky na obezitu. Lék s perorálním podáváním je jednou z dosud nevyužitých oblastí na trhu s léky na hubnutí, který podle odhadů Goldman Sachs může do konce desetiletí dosáhnout 130 miliard dolarů ročně.

Rostoucí trh s léky proti obezitě

Analytici společnosti Jefferies ve své zprávě uvedli, že očekávají další podrobnosti o případných vedlejších účincích u 25 účastníků studie s obezitou, a dodali, že hlavní výsledky pilulky Roche „naznačují konkurenceschopný profil“. Společnost Roche uvedla, že na základě současných výsledků postoupí pilulka do další fáze vývoje léku.

Mezi dalšími výrobci léků, kteří rovněž pracují na bezjehlových alternativách současných léků na hubnutí, jsou společnosti Pfizer, Eli Lilly a AstraZeneca. Podle společnosti Pfizer mohou pilulky nakonec tvořit asi třetinu trhu s léky proti obezitě.

Experimentální pilulka, vyvíjená pro léčbu diabetu 2. typu i obezity, byla ve studii shledána jako dobře snášená, srovnatelná s podobnými GLP-1 léky, uvedla společnost Roche. Důležité je, že tabletu lze potenciálně užívat kdykoli během dne - nejen nalačno - což by z ní mohlo učinit vhodnou volbu pro dlouhodobou udržovací léčbu poté, co pacienti již zhubli pomocí injekčně podávaných léků, uvedla společnost.

Společnost Roche získala tento kandidátský lék, mimo jiných, když v lednu koupila společnost Carmot Therapeutics za celých 3,1 miliardy dolarů. Tato transakce otevřela „zcela nové možnosti“, uvedla společnost.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688