Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  17.07.2024 09:57:18

Přichází evropská regulace umělé inteligence. Manipulativní použití bude zakázáno pod pokutou až 35 milionů eur

AI (ilustrační)

Již od 2. srpna začne platit evropské nařízení o umělé inteligenci (AI Act), které se dotkne prakticky všech firem, které ji používají. Dopad nebude mít jen na společnosti z České republiky a dalších států Evropské unie, ale i na ty, které na evropském trhu působí. Nástroje umělé inteligence budou pod větší kontrolou a budou muset být transparentnější, ty nejrizikovější pak čeká přímo zákaz. Za porušení hrozí firmám citelné sankce, až 35 milionů eur, nebo od jednoho až do sedmi procent obratu. Tématu se dále věnuje Štěpánka Havlíková, advokátka z kanceláře Dentons v Praze.

„Zakázané praktiky v mnoha ohledech připomínají známé sci-fi filmy – zakázány budou například systémy umělé inteligence, které umožňují podprahovou manipulaci uživatelů, kategorizaci osob podle rasy či jiných faktorů s využitím biometriky, vyhodnocují pravděpodobnost spáchání trestného činu, analyzují emoce lidí na pracovišti a podobně,“ sděluje advokátka Štěpánka Havlíková .

Systémy umělé inteligence řadí AI Act do kategorií dle míry rizika pro koncové uživatele a pro svobody a hodnoty v Evropské unii, přičemž každá kategorie bude podléhat různému rozsahu regulace. Nejpřísnější kategorii tvoří právě ony zakázané praktiky. Druhou skupinu budou tvořit systémy s vysokým rizikem, používané například pro biometriku, přijímací řízení ke studiu či do zaměstnání, credit scoring (hodnocení úvěruschopnosti bankami při rozhodování o žádosti o úvěr), nacenění životního pojištění či nástroje obsažené v kritické infrastruktuře. V rámci další skupiny bude regulována umělá inteligence určená pro komunikaci s fyzickými osobami jako jsou například chatboti. Vedle toho stanoví AI Act rovněž pravidla pro tzv. obecné modely, tedy modely umělé inteligence všeobecně dostupné pro veřejnost, jakou jsou chatboty typu ChatGPT.

„Účinnost nových pravidel bude nabíhat postupně. K zákazu nejrizikovějších systémů umělé inteligence dojde již po půl roce od počátku účinnosti AI Actu, tedy od 2. února 2025. Kompletní nařízení bude závazné sice až po dvou letech, od 2. srpna 2026, nicméně i to znamená, že by se firmy měly včas připravit, neboť zejména splnění povinností pro vysoce rizikové užití umělé inteligence bude vyžadovat poměrně rozsáhlé kroky. Jako první krok je vhodné zmapovat užití umělé inteligence v rámci firmy a zhodnotit, zda může spadat do rizikové kategorie v rámci AI Actu a zda se může naopak uplatnit některá z výjimek aplikace AI Actu,“ komentuje Štěpánka Havlíková z Dentons.

Používání nástrojů umělé inteligence bude transparentnější

Zatímco nejrizikovější systémy umělé inteligence norma zakazuje, pro systémy s vysokým stupněm rizika stanoví řadu povinností. Musí být provozovány pod lidským dohledem včetně možnosti okamžitého vypnutí a pro uživatele musí být obsah, který vytváří, zcela transparentní.

Umělá inteligence přímo komunikující se zákazníky jako chatboty nebo callcentra budou muset uživatele informovat, že komunikují s umělou inteligencí, jasně identifikovány musí být rovněž systémy pro detekci emocí a biometriku. Nově bude muset být rovněž transparentně označován obsah generovaný umělou inteligenci včetně tzv. deep fakes (některé sociální sítě například již dnes zavedly možnost označování obsahu vytvořeného AI).

Přísná pravidla rovněž budou platit pro data sety k trénování umělé inteligence, řízení rizik a logování, stejně jako pro registraci AI systémů v databázi EU a pro technickou dokumentaci, která prokazuje soulad s požadavky EU.

Implementace umělé inteligence však není jen o novém AI Actu. Již dnes by měly firmy nastavit pro využití systémů umělé inteligence pravidla, která budou v souladu s unijní legislativou,“ uzavírá advokátka Štěpánka Havlíková. „Týká se to především zpracování osobních údajů a souladu s GDPR, kyberbezpečnosti, ochrany duševního vlastnictví a otázek nakládání se vstupy a výstupy umělé inteligence, stejně jako otázky implementace umělé inteligence v produktech či v rámci služeb a péče o zákazníky.“








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688