ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  12.07.2024 12:00:00

Komise zasílá X předběžná zjištění týkající se porušení aktu o digitálních službách

Komise zasílá X předběžná zjištění týkající se porušení aktu o digitálních službách

Komise dnes informovala X o svém předběžném stanovisku, že porušuje akt o digitálních službách v oblastech souvisejících s temnými vzorci, transparentností reklamy a přístupem výzkumných pracovníků k údajům.

Jádrem aktu o digitálních službách je transparentnost a odpovědnost v souvislosti s moderováním obsahu a reklamou. Na základě hloubkového šetření, které zahrnovalo mimo jiné analýzu interních dokumentů společnosti, rozhovory s odborníky, jakož i spolupráci s národními koordinátory digitálních služeb, vydala Komise předběžná zjištění o nedodržení tří stížností:

  • Za prvé, X navrhuje a provozuje své rozhraní pro „ověřené účty“ s „modrou kontrolní značkou“ způsobem, který neodpovídá praxi v daném odvětví, a uvádí uživatele v omyl. Vzhledem k tomu, že se kdokoli může přihlásit k odběru takového „ověřeného“ statusu, negativněovlivňuje schopnost uživatelů svobodně a informovaně rozhodovat o pravosti účtů a obsahu, s nímž komunikují. Existují důkazy o tom, že motivované nepřátelské subjekty zneužívají „ověřený účet“ k uvedení uživatelů v omyl.
  • Za druhé, X nedodržuje požadovanou transparentnost v oblasti reklamy, neboť neposkytuje spolehlivé úložiště reklam s možností vyhledávání, ale místo toho zavádí prvky návrhu a překážky přístupu, které činí úložiště nevhodným pro účely transparentnosti vůči uživatelům. Návrh zejména neumožňuje požadovaný dohled a výzkum nově vznikajících rizik spojených s distribucí reklamy na internetu.
  • Za třetí, X neposkytuje výzkumným pracovníkům přístup ke svým veřejným údajům v souladu s podmínkami stanovenými v aktu o digitálních službách. X zejména zakazuje způsobilým výzkumným pracovníkům samostatný přístup ke svým veřejným údajům, například prostřednictvím šrotování, jak je uvedeno v podmínkách její služby. Kromě toho se zdá, že proces X, jehož cílem je poskytnout způsobilým výzkumným pracovníkům přístup ke svému rozhraní pro programování aplikací (API), odrazuje výzkumné pracovníky od provádění jejich výzkumných projektů nebo jim nenechá jinou možnost než platit nepřiměřeně vysoké poplatky.

Zasláním předběžných zjištění Komise informuje X o svém předběžném stanovisku, že akt o digitálních službách porušuje. Tím není dotčen výsledek šetření, neboť společnost X má nyní možnost uplatnit své právo na obhajobu tím, že přezkoumá dokumenty obsažené ve vyšetřovacím spisu Komise a písemně odpoví na předběžná zjištění Komise. Současně bude konzultován Evropský sbor pro digitální služby.

Pokud by byla předběžná stanoviska Komise nakonec potvrzena, Komise by přijala rozhodnutí o nesplnění povinnosti, v němž konstatuje, že X porušuje články 25, 39 a čl. 40 odst. 12 aktu o digitálních službách. Takové rozhodnutí by mohlo zahrnovat pokuty až do výše 6 % celkového celosvětového ročního obratu poskytovatele a nařídit poskytovateli, aby přijal opatření k řešení daného porušení. Rozhodnutí o nesouladu může rovněž aktivovat období posíleného dohledu s cílem zajistit soulad s opatřeními, která poskytovatel hodlá přijmout k nápravě daného porušení. Komise může rovněž uložit penále s cílem donutit platformu k dodržování předpisů.

Pozadí

X, dříve známý jako Twitter, byl 25. dubna 2023 na základě aktu EU o digitálních službách označen jako velmi velká online platforma (VLOP), a to v návaznosti na prohlášení, že oslovil více než 45 milionů aktivních uživatelů v EU měsíčně.

Dne 18. prosince 2023 zahájila Komise formální řízení s cílem posoudit, zda X mohl porušit akt o digitálních službách v oblastech souvisejících s šířením nezákonného obsahu a účinností opatření přijatých za účelem boje proti manipulaci s informacemi, u nichž vyšetřování pokračuje, jakož i temné vzorce, transparentnost reklamy a přístup výzkumných pracovníků k údajům, které jsou předmětem dnes přijatých předběžných zjištění.

Komise rovněž zavedla nástroj pro oznamovatele, který zaměstnancům a dalším osobám se znalostmi umožňuje anonymně kontaktovat Komisi, aby mohli přispívat k monitorování dodržování předpisů určenými velmi velkými online platformami/VLOSE ze strany Komise.

Komise rovněž zahájila formální řízení proti společnosti TikTok v únoru a dubnu 2024, proti AliExpressu v březnu 2024 a proti společnosti Meta v dubnu a květnu 2024.

Quote

Dnes poprvé vydáváme předběžná zjištění podle aktu o digitálních službách. Podle našeho názoru X nedodržuje akt o digitálních službách v klíčových oblastech transparentnosti tím, že používá temné vzorce, a tím uvádí uživatele v omyl, neposkytuje odpovídající úložiště reklam a zablokuje přístup výzkumných pracovníků k údajům. Jádrem aktu o digitálních službách je transparentnost a jsme odhodláni zajistit, aby všechny platformy, včetně platforem X, dodržovaly právní předpisy EU.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-07-11

Společnost BlueChecks již v den používala jako důvěryhodné zdroje informací. Nyní u X jsme se předběžně domnívali, že uvádějí uživatele v omyl a porušují akt o digitálních službách. Domníváme se rovněž, že úložiště reklam X a podmínky přístupu výzkumných pracovníků k údajům nejsou v souladu s požadavky aktu o digitálních službách na transparentnost. X má nyní právo na obhajobu, ale pokud bude náš názor potvrzen, uložíme pokuty a budeme vyžadovat významné změny.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-07-11






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688