OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  12.07.2024 06:00:00

Německé veřejné zdravotní pojišťovny pod enormním tlakem nákladů

Na německém portálu Versicherungsbote, byl zveřejněn článek, který se věnuje aktuálním problémům německých veřejných zdravotních pojišťoven.

Příspěvek začíná varováním, že podle poskytovatelů IT služeb hrozí v roce 2024 německým veřejným (zákonným) zdravotním pojišťovnám deficit ve výši 32 mld. EUR. Proto by mohly být tyto pojišťovnyzdravotní pokladny – nuceny zvýšit dodatečný příspěvek ve větším rozsahu, než se doposud předpokládalo. Důvodem je ta skutečnost, že výdaje rostou rychleji než příjmy.

Německým veřejným zdravotním pojišťovnám letos prostě hrozí větší deficit. K tomuto závěru dospěla studie soukromé společnosti Bitmarck, která se zaměřuje na vývoj softwaru, zejména pak na elektronické spisy pacientů, jež rovněž spravuje. Finanční díra, resp. deficit, by se podle této společnosti mohla vyšplhat až na již zmíněných 32 mld. EUR. Je však třeba dodat, že některé další odhady specializovaných firem se pohybují v jednociferné miliardové ztrátě. Například Svaz německých veřejných zdravotních pojišťoven odhaduje pro rok 2024 deficit v rozmezí 3,5 – 7 mld. EUR.

Mezi konkrétní důvody vysokého deficitu patří demografický vývoj, větší specializace v medicíně, ale také nové zákony, jež vyvolávají vyšší náklady. To pro osoby pojištěné v rámci veřejného zdravotního pojištění znamená, že se musí připravit na vzestup dodatečného příspěvku. Zatímco Spolkové ministerstvo zdravotnictví nechtělo k závěrům studie společnosti Bitmarck zaujmout stanovisko, tak Svaz německých veřejných zdravotních pojišťoven vyšší příspěvek nevyloučil. Mluvčí tohoto svazu sdělil, že tlak na růst příspěvků/pojistného vzrůstá již po více let. Bez plánovaných drahých reforem se prý podle jeho vyjádření sotva dá novému zvýšení příspěvků zabránit.

Analýza společnosti Bitmarck dospěla, jak bylo již uvedeno výše, k tomu, že výdaje rostou mnohem rychleji než příjmy. Například v roce 2024 by se měly výdaje veřejného zdravotního systému v Německu zvýšit o 5,6 % na 316 mld. EUR. V případě příjmů se naproti tomu počítá s nárůstem příspěvků toliko o 2 % na 284 mld. EUR. Z toho rezultuje, že průměrný dodatečný příspěvek by se měl letos zvýšit ze současných 1,7 % hrubého příjmu na 1,8 % a v příštím roce podle jiného zdroje až na 2,45 %. Dodatečné pojistné je podíl z hrubé mzdy, který musí být uhrazen nad úroveň základní sazby ve výši 14,6 % hrubé mzdy. Na příspěvku na veřejné zdravotní pojištění se v Německu podílí 50 % zaměstnavatel a 50 % zaměstnanec.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688