Research (eToro)
Akcie ve světě  |  11.07.2024 13:55:40

Nejlepší akcie 2Q24: Drobní investoři si vybírají vítěze z oblasti AI, přičemž Nvidia se stává druhou nejoblíbenější akcií na eToro

  • Nvidia se dostala ze 4. místa na 2. místo v žebříčku nejčastěji držených akcií uživatelů eToro z celého světa.

  • V honbě za nejlepšími akciemi v oblasti umělé inteligence se na seznamu největších vzestupů za 2. čtvrtletí objevují společnosti Dell, Broadcom, Micron Technology a MongoDB.

  • Uživatelé eToro hledají také příležitosti v Evropě, mezi nejlépe rostoucími společnostmi jsou Santander a Repsol.


11. července 2024: Podle nejnovějších čtvrtletních údajů obchodní a investiční platformy eToro drobní investoři nadále podporují společnost Nvidia a zároveň se snaží najít vítěze v otázce umělé inteligence.


eToro se podívalo na to, u kterých společností došlo k největší proporcionální změně držitelů akcií oproti předchozímu čtvrtletí (tabulka 2), a zároveň se podívala na 10 nejvíce držených akcií na platformě (tabulka 1).


Mezi nejoblíbenějšími akciemi (tabulka 1) došlo ve 2. čtvrtletí k dalšímu výraznému posunu v žebříčku, když se společnost Nvidia stala druhou nejoblíbenější akcií na platformě eToro, hned za společností Tesla. Lídr na trhu s umělou inteligencí byl na konci prvního čtvrtletí na čtvrtém místě a o tři měsíce dříve na sedmém, ale i nadále přitahoval nové uživatele, k čemuž přispěl další nárůst ceny jeho akcií za poslední čtvrtletí o 37 %.


Zatímco společnost Nvidia dominuje mezi novinovými titulkami o AI, pozornost investorů přitahují i další firmy v této oblasti, přičemž na seznamu "Top risers" figuruje hned několik společností s vysokými ambicemi v této oblast (tabulka 2). Patří mezi ně i společnost Dell, která na platformě eToro zaznamenala 45% nárůst v počtu držených akcií. Tento podnik v poslední době oznámil řadu produktů s umělou inteligencí a zároveň si získal podporu jako potenciální dodavatel pro nový start-up xAI Elona Muska.


Významný nárůst uživatelů na platformě zaznamenali také výrobci polovodičových čipů Broadcom (+33% nárůst uživatelů) a Micron Technology (+27 %), stejně jako společnost MongoDB (+24 %), která pomáhá dalším společnostem zavádět generativní umělou inteligenci.


V návaznosti na trend, který se objevil v prvním čtvrtletí, se na seznamu nejrůstovějších akcií objevilo několik evropských akcií, přičemž na prvním místě se umístila francouzská energetická společnost Air Liquide (+139 %), která vzbudila velký zájem po zprávách, že bude dodávat energii výrobci polovodičových čipů Micron. Dále Santander (+32 %) a španělská energetická společnost Repsol (+26 %).

Analytik společnosti eToro Sam North k těmto údajům uvedl: „Je osvěžující být svědkem toho, jak se uživatelé eToro rozhlížejí po celém ekosystému, a v oblasti umělé inteligence se pro investory nabízejí rozmanité příležitosti. Stratosférický vzestup společnosti Nvidia znamená, že bude i nadále zaujímat hlavní místo, ale není pochyb o tom, že se objeví i další velcí vítězové na poli AI v různých podobách a velikostech.

Je také zajímavé sledovat, jak se drobní investoř rozhlížejí i mimo oblast umělé inteligence a v širším slova smyslu po technologiích, přičemž ve druhém čtvrtletí si velkou pozornost získalo několik evropských firem z oblasti automobilového průmyslu, energetiky a finančních služeb. Vždy je důležité diverzifikovat mezi sektory, a obzvláště to platí v době, kdy se mění prostředí úrokových sazeb. Neexistuje také žádná záruka, že se všem akciím v oblasti AI bude dařit.“

V seznamu "nejprodávanějších" akcií ve druhém čtvrtletí (tabulka 2) se objevily různé společnosti, přičemž se zdálo, že uživatelé eToro vybírají zisky od společností jako Reddit (-40 %) po jejím březnovém IPO a ZIM Shipping (-23 %), jejíž cena akcií se letos téměř zdvojnásobila. Investoři také zřejmě ztratili trpělivost s firmou Puma a jejími špatnými výsledky cen akcií, přičemž ve druhém čtvrtletí zaznamenala firma pokles držitelů na platformě eToro o 16 %.

North doplňuje: „V posledním čtvrtletí prokázali drobní investoři svou schopnost využít dynamiky na trhu, což se projevilo úspěchem investic, jako je Reddit a ZIM shopping. Rozpoznat, kdy vybrat zisky a reinvestovat je jinde, je základním aspektem chytrého investování. Nejde jen o výši dosažených zisků, ale také o příležitosti, které využijete, když je trh nabídne."


Tabulka 1: Ukazuje akcie, které uživatelé eToro celosvětově drží nejčastěji, a jejich pozici v posledním čtvrtletí.

Společnost Žebříček na konci 2Q Žebříček na konci 1Q
Tesla
NVIDIA
Amazon
Apple
Nio
Microsoft
Meta
Alphabet
Alibaba
PayPal 10  10 

Tabulka 2: Ukazuje, které akcie zaznamenaly největší poměrný nárůst a pokles držitelů na platformě eToro v jednotlivých čtvrtletích.


Největší vzestupy mezi uživateli eToro po celém světě Největší poklesy mezi uživateli eToro po celém světě
Žebříček Společnosti Nárůst držitelů v mezičtvrtletním srovnání Společnosti Pokles držitelů v mezičtvrtletním srovnání
Air Liquide 139 % Reddit -40 %
Dell Technologies 45 % ZIM Shipping Services -23 %
Lululemon Athletica 42 % PUMA -16 %
Broadcom 33 % Crocs -15 %
Banco Santander 32 % Glencore -15 %
Super Micro Computer 31 % Hasbro -14 %
Atos SE 28 % Newmont Mining -13 %
Micron Technology 27 % Delta Air Lines -13 %
Repsol 26 % NextEra Energy -13 %
10  MongoDB 24 % Texas Instruments -12 %


Tabulka 3: Ukazuje akcie, které uživatelé eToro v České republice drží nejčastěji, a jejich pozici v posledním čtvrtletí.

Společnost Žebříček na konci 2Q Žebříček na konci 1Q
Tesla Motors, Inc.
Apple
NVIDIA Corporation
Microsoft
Amazon.com Inc
Meta Platforms Inc
Alphabet
Alibaba-ADR
Nio Inc.-ADR
Advanced Micro Devices Inc 10  10 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   9:06  US indexy táhly níže technologie, výsledky MSFT byly smíšené Research (Česká spořitelna)
St   8:18  Technologické akcie ztrácejí před zasedáním Fedu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688