Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  11.07.2024 09:34:46

Eiffelova věž pro Olympijský festival u jezera Most je již hotová. Stavba na místě bude probíhat 16. – 20. července

Replika Eiffelovy věže určená pro Olympijský festival u jezera Most má již všechny díly, které vznikly originálním 3D tiskem z recyklovaného oceánského plastu oPET, vyrobené. V pondělí budou naloženy v Praze a převezeny na místo akce u jezera Most. Následně bude během 5 dní na místě zkompletována a postavena do finální podoby. Návštěvníci ji budou moci poprvé shlédnout během slavnostního zahájení Olympijského festivalu 25. července. A následně po celou dobu jeho konání až do 11. srpna.

12metrovou věž na podstavci o délce pět metrů, kterou tvoří 1500 dílů, vyvinula, během tří měsíců vytiskla a nyní zkompletuje pro Olympijský festival česká společnost 3DDen. Tento unikát je součástí spolupráce 3DDen a Českého olympijského výboru. V pondělí 15. července budou všechny díly (pro zajímavost největší z nich má 3 metry a váží 300 kg) převezeny dvěma kamiony k jezeru, kde budou následně pětičlenným týmem lidí během 5 dní zkompletovány do finální podoby.

Emoce, nadšení, vášeň, to přinášejí olympijské hry. A každý sportovní fanoušek má právo si prožít tento výjimečný zážitek na vlastní kůži. Proto Český olympijský výbor vytvořil projekt Olympijský festival. Během olympijských her v Paříži, které se budou konat 26. července - 11. srpna, proběhne již šestá edice Olympijského festivalu, tentokrát u jezera Most.

„Olympijský festival nabídne přes 50 sportů k vyzkoušení, což je nejvyšší číslo v historii akce,“ říká ředitelka projektů Českého olympijského výboru Naďa Černá. „Zároveň se těšíme na společné fandění českým sportovcům, neboť po dlouhé době budou olympijské hry ve stejném časovém pásmu. Poprvé budeme mít i olympijský kemp pro fanoušky a věříme, že si návštěvníci užijí nejen celý den na Olympijském festivalu, ale i usínání v blízkosti naší verze Eiffelovky. Bude to náš Most do Paříže.“

Věž vznikla v pražských Horních Počernicích. Systematicky na ní denně pracovaly 3D tiskárny vlastní výroby společnosti 3DDen. „Celý proces trval téměř 3 měsíce a bylo při něm třeba vyrobit a zkompletovat cca 1500 ks vytištěných komponent. Já však mám rád výzvy, a proto jsem na nabídku ke stavbě takového monumentu, který je světovým unikátem, kývl,“ říká Honza Hřebabecký, CEO a zakladatel společnosti 3DDen.

Den před zahájením olympijských her v Paříži 2024 proběhne 25. července od 20:00 slavnostní zahájení Olympijského festivalu u jezera Most. Návštěvníci se mohou těšit na hudebně zábavný večer za účasti slavných sportovců a umělců. Hudebně zábavný program odehrávající se na velkém pódiu bude obohacen o soutěž družstev složených z olympioniků a umělců. Show spojí hned několik prvků. Budou tam tři družstva, která budou soutěžit nejen ve znalostech o historii olympismu, ale také v různých sportovních disciplínách. Nebude chybět Barbora Špotáková, Ondřej Synek, Zdeněk Godla, Aleš Valenta, Vavřinec Hradilek, Michal Novotný, Gabriela Soukalová, Richard Genzer a další. Soutěží se budou prolínat i hudebně taneční vystoupení, které odstartuje známý francouzský výstřední tanec kankán. Navodí tak atmosféru Francie a jejího hlavního města Paříže, kde se přesně po sto letech konají olympijské hry. O hudební část programu se postará oblíbená česká popová kapela MIRAI a Losers Cirque Company s dechberoucím akrobatickým číslem.

oPET, ze kterého je replika Eiffelovy věže vyrobena, je zcela nový recyklovaný materiál, může být řešením problému zamoření planety plastem vyrobeným často pro jednorázové účely. Český startup 3DDen jej jako první na světě používá při inovativním 3D tisku na tiskárnách vlastní výroby. Vznikají takto nejrůznější předměty od různých sošek, dekorací do interiéru, reklamních předmětů, sportovních pohárů, přes nábytek, až po velké instalace, u kterých se kreativitě a možnostem meze nekladou.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688