Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  10.07.2024 10:10:17

Inflace příjemně překvapila a je opět na cíli ČNB. Až na potraviny a PHM klid ve spotřebním koši

Tuzemské spotřebitelské ceny v průběhu června oproti předchozímu měsíci klesly o 0,3 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 2,0 %. Jedná se o výrazné překvapení, když trh vyhlížel hodnotu 2,4 %, Česká národní banka pak 2,5 %. Koruna míří ke slabším hodnotám, vůči euru ztrácí několik haléřů a dostává se až k EUR/CZK 25,38.

Meziměsíčně rostly ceny téměř výhradně v oddíle stravování a ubytování (0,5 %) a rekreace a kultura (0,4 %), výrazného zlevnění jsme se naopak dočkali v kategorii doprava (-1,2 %), potraviny a nealkoholické nápoje (-0,6 %) či alkoholické nápoje a tabák (-0,6 %). Právě tyto tři složky měly logicky i hlavní podíl na celkové meziměsíční deflaci, když každá do celkového výsledku přispěla -0,1 procentním bodem.

Meziročně zdražovalo nejvíce stravování a ubytování (7,5 %), vzdělávání (6,5 %) a alkoholické nápoje a tabák (4,9 %), pokles cen naopak pozorujeme u potravin a nealkoholických nápojů (-4,2 %) a bytového vybavení a zařízení domácnosti (-0,1 %). S přihlédnutím k vahám jednotlivých kategorií ve spotřebním koši pak inflaci poháněl hlavně oddíl bydlení (příspěvek 0,8 procentního bodu), naopak tlumící efekt měly potraviny a nealkoholické nápoje (-0,8pb).

Červnová inflační data představují příjemné překvapení. Významnou měrou k němu přispěly notoricky nepředvídatelné potraviny a kolísavé pohonné hmoty, ovšem klidná se situace zdá být i ve zbytku spotřebního koše. Na červnové poměry se velmi umírněně vyvíjely ceny rekreací a zlevňování pozorujeme i v dominantně poptávkových kategoriích jako je odívaní a obuv či bytové vybavení. Jediným poněkud neukázněným oddílem tak zůstává stravování a ubytování, ovšem ani zde již nelze hovořit o dramatickém zdražování. Ostatně sektor služeb, který představuje poslední doutnající inflační ohnisko, vykázal oproti předchozímu měsíci opětovné uklidnění. I v nejbližších měsících se tak meziroční inflace pravděpodobně udrží v okolí dvouprocentního cíle centrální banky, od kterého se zřejmě odpoutá v závěru roku vlivem efektu srovnávací základny. Přesto by se měla udržet v tolerančním pásmu ČNB, tedy pod třemi procenty, a za celý rok by v průměru mohla dosáhnout přibližně 2,4 procenta. Z pohledu bankovní rady dnešní data představují argument ve prospěch pokračování v uvolňování měnové politiky.

Nízká inflace může být nebezpečná, pokud značí výrazné ochlazování spotřebitelské poptávky a způsobuje neúnosný pokles ziskovosti firem. Momentálně ovšem spotřebitelská poptávka spíše ožívá po předchozím slabém období a ziskové marže firem jsou na historické poměry nadále nezvykle vysoké. Uklidnění inflace tedy vnímám spíše tak, že předchozí nákladový šok již pominul, zboží i služby tedy je možné nabízet levněji, a firmy snižují své marže zpět ke standardním úrovním. Vzhledem k očekávanému pokračujícímu poklesu úrokových sazeb a růstu reálných příjmů předpokládám, že bude česká ekonomika spíše ožívat. Je přitom samozřejmě možné, že část firem tlak na snižování marží neustojí, ovšem nedomnívám se, že by jich bylo kritické množství.


Vít Hradil
hlavní ekonom


Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 12:24  Auta v srpnu nakopla průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 11:54  Zahraniční obchod se vrátil do plusu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688