Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  10.07.2024 07:46:19

Swiss Life Hypoindex červenec 2024: Banky hypotéky opět nezlevnily

 

 Česká národní banka na konci června počtvrté v řadě snížila základní sazbu o 50 bazických bodů na 4,75 % p. a. A jak na to zareagovaly banky s úrokovými sazbami u svých hypoték? Lakonicky řečeno - nijak. Dokládá to aktuální hodnota červencové průměrné nabídkové sazby podle Swiss Life Hypoindexu, která se v porovnání s červnem prakticky nezměnila a dosáhla 5,49 % p. a. Stagnace úrokových sazeb u hypotečních úvěrů i přes dynamické kroky ČNB trvá už dlouhých šest měsíců.

 V období, kdy ČNB přistoupila k razantnímu zvyšování sazeb, banky stačily s touto dynamikou držet krok. Nyní, kdy centrální banka výrazně snižuje, na straně bank to minimálně v případě hypotečních úvěrů výrazně drhne. 

 

 

Zdroj: Swiss Life Hypoindex

Průměrná nabídková sazba 5,49 % p. a.

 Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 5. červenci 2024 byla 5,49 % p. a. (v červnu to bylo 5,51 % p. a.). Za měsíc klesla jen o dva bazické body. Od maxima z února 2023, kdy byla úroková sazba podle Swiss Life Hypoindexu 6,37 % p. a., klesly úroky u hypoték jen o 0,88 procentního bodu.  Vedle toho Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,25 procentního bodu.

 „Průměrná nabídková sazba českých bank vyjádřená Swiss Life Hypoindexem v červenci opět drobně poklesla, a to na hodnotu 5,49 %. Oproti minulému měsíci je to pokles pouze o dva bazické body. Je tak vidět, že i přes opětovné snížení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky hypotéky příliš nezlevnily a banky tak nadále drží kurz velmi pozvolného snižování sazeb. Navíc u některých fixací hypoték na 80 % LTV (LTV vyjadřuje poměr mezi výší hypotéky a hodnotou zastavované nemovitosti) banky naopak sáhly ke zvýšení úrokových sazeb,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select. „Pokud má klient vybranou nemovitost a chtěl by čekat s žádostí o hypotéku na snížení sazeb, doporučuji s hypotékou neotálet – výraznějšího snížení by se totiž v dohledné době nemusel dočkat. V současné situaci klienti s největší pravděpodobností sáhnou po kratších fixacích hypoték, jako jsou roční nebo dvouleté, maximálně tříleté,“ upozorňuje Jiří Sýkora ze Swiss Life Select.

 

 Jiří Sýkora nabízí i vysvětlení, proč banky cenu hypoték nesnižují: „S ohledem na to, že schválená maximální výše poplatku za předčasné doplacení úvěru platná od letošního září neodpovídá částce, za kterou lobovaly banky, je téměř jasné, že banky si budou i nadále vytvářet rezervu na každém novém klientovi. A tak se nějaké výrazné zlevňování hypotečních sazeb nedá očekávat.“


Měsíční splátka klesla pod 21,5 tisíce korun

 Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,49 % p. a. byla v červenci 21 475 korun. Meziměsíčně klesla o 45 korun, od začátku roku zhruba o tisícovku.



Měsíční splátka – vzorový příklad
 

ČNB přibrzdí se snižováním sazeb

 Bankovní rada ČNB na svém jednání 27. června 2024 snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na 4,75 %. Zřejmě to bylo naposledy, kdy přistoupila k takto výraznému snížení. Po prázdninách je pravděpodobné, že ČNB přibrzdí a bude snižovat svoji základní sazbu již jen o čtvrt procentního bodu. Podle guvernéra Aleše Michla by totiž měla bankovní rada na příštích jednáních diskutovat spíše o možnostech zpomalit snižování sazeb nebo sazby na nějaký čas stabilizovat. 

 

Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.


Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

19.07.2024  Dálniční známky na Slovensku Josef Pavelec (Dálnička.cz)
18.07.2024  Cesta do Chorvatska: Jak ušetřit a mít výdaje pod kontrolou? Ondřej Vacek (Ušetřeno.cz)
17.07.2024  Dluh na osobu stoupá: Jak Češi splácejí půjčky? Iva Grácová (Bezvafinance)
16.07.2024  Kde cítíme jistotu v době inflace? Zdeněk Jaroš (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688