OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.07.2024 20:00:00

Odhadované ekonomické škody jsou téměř 7 miliard dolarů (Bouře v Houstonu)

Ničivá bouře s větrem o síle hurikánu, která v květnu rozbíjela okna, kácela stromy a zanechala tisíce obyvatel jihovýchodního Texasu bez elektrického proudu, způsobila podle článku zveřejněného na americkém portálu Insurance Journal podle předběžných odhadů celkové ekonomické škody ve výši 5 – 7 mld. USD.

Společnost AccuWeather k tomu uvedla, že tisíce firem v aglomeraci Houstonu čelí značným škodám na vozidlech, zařízení a jiném majetku. Dále byly poškozeny desítky tisíc domů a bytů.

Tato bouře s vichřicí, jež započala večer dne 16. května 2024 trvala až do poledne dne 17. května 2024. Dopady byly závažné a různorodé. Bouře převracela auta na silnicích, způsobovala pád stromů na domy a zaparkovaná auta, pád stožárů vysokého napětí i elektrického vedení. Zahynulo minimálně sedm osob. Podle meteorologů vítr dosahoval rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. S jistotou bylo potvrzeno jedno tornádo v předměstí Houstonu.

Jonathan Porter, hlavní meteorolog společnosti AccuWeather, v této souvislosti zdůraznil, že v tomto případě se jednalo o neuvěřitelně nebezpečnou a destruktivní bouři, jež zasáhla jedno z největších měst a nejrušnějších dopravních center v Americe. Centrum města Houstonu nezaznamenalo takové škody z titulu vichřice od hurikánu Ike v roce 2008 a hurikánu Alicia v roce 1983. V každém případě se prý tato bouře s vichřicí zapíše do historie jako jedna z nejničivějších bouří v moderní historii města Houstonu, i když nebyla hurikánem. Porter přirovnal tuto bouři a z ní vyplývající ekonomické škody k hurikánu kategorie 1, který zasáhl značnou část Floridy.

Ačkoli sledovaná bouře s vichřicí byla z meteorologického hlediska odlišná od hurikánu, tak lidé v aglomeraci Houstonu ji mohli pociťovat či pociťovali jako mini-hurikán, protože škody byly podobné těm, jež způsobil hurikán kategorie 1 podle Saffirovy–Simpsonovy stupnice.[1] Na závěr článku se uvádí, že odhady společnosti AccuWeather zahrnují jak pojištěné, tak nepojištěné škody a jsou založeny na široké škále zdrojů, statistikách a unikátních modelech, jež tato meteorologická informační služba používá k odhadům škod.


[1] Saffirova–Simpsonova stupnice je stupnice pro klasifikaci tropických cyklón na západní polokouli, které přesáhly intenzitu tropické brázdy nízkého tlaku a tropické bouře, čímž se staly hurikány. Viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Saffirova–Simpsonova_stupnicei

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Et 11:56  Osm let s pojištěním dle ujetých kilometrů OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Cebia varuje před zaplavenými auty. Jak je poznat? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688