Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  09.07.2024 12:50:01

Repo sazba klesá a s ní možná i úroky z úvěrů: je tu lepší čas na půjčku?

Repo sazba klesá, úroky u spotřebitelských půjček také. Možná se ptáte sami sebe, jestli je teď ideální čas na půjčku. Správná odpověď však nezávisí na vnějších okolnostech. Vzejít může jedině z vaší finanční situace a z cíle, na který byste si půjčili.

Snížení repo sazby: impuls pro spotřebitelské půjčky?

S nedávným poklesem repo sazby pod hranici pěti procent se na českém trhu očekává trend snižování úrokových sazeb nejen u spořicích produktů (spořicí účty a termínované vklady), ale i u spotřebitelských půjček. Opravdu přijde?

A bude to znamenat, že nastal ideální čas pro ty, kteří potřebují financování na různé osobní projekty? Bude brzy výhodnější doba pro všechny, kdo potřebují „zalátat“ mezeru v rozpočtu, vzniklou nečekanými výdaji? 

Vývoj úročení půjček za květen

Samotná repo sazba a její změna ještě nic neznamenají. To ostatně dokazuje i květnový vývoj cen spotřebitelských úvěrů. Byť byl květen ve znamení poklesu 2T repo sazby o půl procentního bodu (z 5,75 % na 5,25 %), zlevnění půjček na běžnou spotřebu jsme se v květnu nedočkali. Alespoň tedy v průměrných výsledcích, jak je prezentovala ČNB ve svém pravidelném komentáři.

Květnový komentář ČNB k úrokovým sazbám poukázal na následující: „U celkových úvěrů na spotřebu, bydlení a u ostatních úroková sazba poklesla na hodnotu 6,12 %. Úroková sazba z úvěrů na spotřebu se meziměsíčně zvýšila o 0,14 procentního bodu na 8,86 %. V případě úvěrů na bydlení se úroková sazba snížila, a to na 4,99 %. Úroková sazba u úvěrů ze stavebního spoření poklesla na 6,01 %. … U kontokorentů a revolvingových úvěrů došlo k poklesu úrokové sazby na 15,26 %. Z toho u kontokorentů se úroková sazba snížila na 17,16 %. Úroková sazba z kreditních karet poklesla na 17,94 %.“

Jak se promítla květnová změna repo sazby v půjčkách?

Jaký je tedy výsledek? Ke snížení došlo jen u úvěrů na bydlení a u úvěrových rámců. Ani jeden z těchto dluhových produktů nemá cenu odvozovanou pouze z repo sazby, u všech do cenotvorby vstupují i další faktory. 

Mnohem příměji jsou na repo sazbu navázány ceny bankovních půjček na spotřebu. Ale květen nás přesvědčil, že i zdánlivě jednoduchý svět bankovních půjček může překvapit. Bonita klientů a celkové zpoždění trhu se do výsledných statistik pravděpodobně propsala víc, než bychom čekali. 

Jak to bude dál?

Repo sazba opětovně klesala, koncem června na 4,75 %. Teď už se se snížením úrokových sazeb u půjček opravdu počítat dá, změna repo sazby za poslední čtvrtletí je o celý jeden procentní bod. Kdy přijde a v jakém poměru se promítne do statistik, na to si musíme počkat. Nechme se překvapit, které banky se do poklesů zapojí. Jak jejich rozhodnutí ovlivní průměrná čísla, ukáží budoucí vydání dat a komentářů.

Přichází lepší čas na to, abyste se zadlužili?

Nikoliv. Jak už jsem zmínila, vnější okolnosti by na plánované zadlužení neměly mít zásadní vliv. 

Půjčka má smysl tehdy, když ji jednak potřebujete pro smysluplný účel, a jednak když máte dost prostředků na její pravidelné a řádné splácení. Jaká je v tu chvíli průměrná tržní cena, se stává vedlejším. 

Samozřejmě, že pokud dluhové financování už plánujete, na trhu se očekává pokles cen půjček, a vy můžete s úvěrem posečkat, jste v lepší situaci. Z ní díky trpělivosti vytěžíte levnější úvěr, a tím i nižší celkové náklady na své zadlužení. Ale jste spíš výjimkou.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

11.07. 10:25  Doufám že (Qiensis)
Diskuse je uzavřena

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá 10:15  Swiss Life Hypoindex říjen 2024: Úroky hypoték se pevně zabetonovaly nad 5 % Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
St   7:09  Kdy a proč je dobré přezout na zimní pneumatiky Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
27.09.2024  Uhlí, plyn nebo dřevo? Čím topit a neprohloupit? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688