OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  09.07.2024 05:57:00

Nedávno ještě za příklad dávaný Wefox nyní opouští Německo

Obdivovaný Insurtech Wefox se restrukturalizuje a stahuje se z Německa. Vlastní pojišťovna již v budoucnu nebude součástí její hlavní činnosti. Těžiště technologického vývoje se má soustředit na lokální prodejní platformy. Investoři poskytnou 25 milionů eur „čerstvého kapitálu“, další peníze mají být získány z prodeje různých aktiv.

Společnost Wefox zahájila svou činnost v Německu na podzim roku 2015 - tehdy ještě pod názvem Financefox. Zhruba o 9 let později tento insurtech nyní z německého trhu odchází. Oznámila to společnost Wefox Holding AG koncem června po mimořádné valné hromadě.

Již delší dobu se firma, jejímiž investory jsou mimo jiné banky Barclays a JP Morgan, potýká se ztrátami v několika svých provozech. Její šéf, Mark Hartigan, bývalý generální ředitel britské vzájemné pojišťovny LV=, jenž vystřídal v čele Wefoxu spoluzakladatele Juliana Teickeho, údajně varoval, že pokud bude současná trajektorie pokračovat, holding by se mohl dostat do platební neschopnosti do srpna nebo dokonce i dříve.

Společnost oceněná před 2 lety ještě na sumu 4,5 miliardy US, která se může pochlubit téměř 3 miliony zákazníků, čelí nyní vážným regulačním a finančním problémům, které by mohly vést k jejímu krachu, pokud nebudou přijata významná opatření.

Proces racionalizace

V novém oznámení se nyní uvádí, že společnost Wefox v uplynulých 18 měsících prošla „přísným procesem“ racionalizace svých obchodních aktivit. Zaměřil se na prodej majetku, který není součástí hlavní činnosti, a na „posílení klíčových kompetencí“.

Probíhající restrukturalizační opatření a prodej aktiv podle zástupců společnosti rychle pokročily. Většinu z nich chce společnost dokončit do konce roku.

Odchod z mateřského Německa

V budoucnu se insurtech zaměří pouze na trhy, na kterých má obchodní aktivity kritického rozsahu, anebo je na cestě k jejich dosažení v příštích 12 měsících, uvedli zástupci Wefoxu.

Společnost Wefox již oznámila změnu strategie v srpnu 2023 a informovala makléře a zákazníky v Německu, že některé pojistné smlouvy nebudou obnoveny (říjen 2023). Společnost se nyní z německého trhu zcela stáhne.

Její působnost v Nizozemsku, Rakousku a Švýcarsku se však údajně rozšíří. Itálie zůstane „klíčovou pozicí“ v portfoliu, ale „projde transformací“, aby se zlepšila její profitabilita.

Technologická centra ve Španělsku a Francii budou uzavřena. V oblasti technologií se společnost Wefox hodlá v budoucnu zaměřit na místní prodejní platformy.

Wefox Insurance již není součástí hlavní činnosti

Nové zaměření také znamená, že nositel rizik Wefox Insurance AG již nebude součástí hlavní činnosti podnikání Wefoxu. Bude však „i nadále dostávat podporu ze strany skupiny“, vyjadřuj se obeznámení zástupci firmy. Solventnostní kapitálový poměr (SCR) pojišťovny se k 31. březnu 2024 odhaduje na 176 %.

Pojišťovna Wefox plánuje odprodej vybraných portfolií, která „nejsou v souladu s jejím budoucím rizikovým apetitem“. Prvním krokem bude prodej polského portfolia.

Čerstvý kapitál

Jak skupina poslední červnový pátek oznámila, investoři „potvrdili svou podporu společnosti Wefox a okamžitě poskytli nový kapitál v celkové výši 25 milionů EUR na podporu probíhající restrukturalizace“. Očekává se, že prodej aktiv, která nejsou součástí hlavní činnosti, přinese další kapitál.

Společnost nyní pracuje na nové strategii, která má Wefox ve střednědobém horizontu posunout do pozice „přední, technologicky podporované společnosti zabývající se distribucí pojištění“.

Investoři zkoumají další kapitálová opatření na podporu nového strategického a finančního rámce v revidované struktuře řízení firmy.

Hartigan zůstane nejméně do konce roku

Na mimořádné valné hromadě byla přijata také personální rozhodnutí. Nikolaus Frei a Richard Watts se stanou členy představenstva.

Mark Hartigan, který je generálním ředitelem přibližně čtyři měsíce (od března 2024), bude ve své výkonné funkci v čele společnosti pokračovat minimálně do konce roku.

Manažer byl jedním z aktérů mocenského boje mezi různými akcionáři společnosti Wefox. Mezitím se objevily spekulace, že by Teicke mohl znovu poté převzít pozici generálního ředitele sám.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688