Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.07.2024 07:22:00

Podíl nezaměstnaných v ČR v červnu zřejmě klesl (Ranní zpráva z finančního trhu)

Data z tuzemských úřadů práce podle nás ukáží na snížení podílu nezaměstnaných a zdůrazní napjatost na českém trhu práce. Globální investoři budou sledovat vystoupení šéfa americké centrální banky před bankovním výborem Senátu.

V americkém Senátu dnes vystoupí J. Powell

Pozornost globálních investorů dnes bude zaměřena na slova guvernéra americké centrální banky. J. Powell dnes se svým projevem vystoupí na bankovním výboru tamního Senátu. Uvidíme, jak v posledních dnech zveřejněná slabší data z tamní reálné ekonomiky (průmysl, ale i služby či trh práce) nahlodala jeho odhodlání držet úrokové sazby nezměněné, doku nebude přesvědčen o zkrocení inflace. Na jakýkoliv náznak možného snížení úrokových sazeb by dolar reagoval oslabením.

Tuzemští obchodníci se dočkají červnové nezaměstnanosti. Očekáváme, že podíl nezaměstnaných v červnu mírně poklesl, trh přitom v průměru počítá se stagnací na květnové hodnotě. Výsledek by měl podle nás potvrdit napjatost na českém trhu práce. Nepředpokládáme, že by tato statistika nějak zásadně ovlivnila obchodování na finančních trzích.

Devizové trhy na úvod týdne překvapivě v klidu

První obchodní den tohoto týdne byl na devizových trzích překvapivě klidný. Ze světa přitom trhy vstřebávaly výsledek francouzských voleb, na domácí scéně jsme se pak dočkali spíše nepříznivých statistik z reálné ekonomiky za květen.

Euro včera vůči dolaru pouze nepatrně posílilo. Výsledky parlamentních voleb ve Francii sice na první pohled přinesly úlevu z toho, že nezvítězilo Národní shromáždění. Na stranu druhou ale trhy cítí obavu z vítězství levicového bloku s účastí extrémních stran. Sestavení většinové vlády navíc nebude vůbec jednoduché. Další nepříznivé zprávy pak přinesla německá čísla. Květnová bilance zahraničního obchodu ukázala na výrazné meziměsíční poklesy na straně dovozů i vývozů. Zejména výrazný propad v importech vyvolává obavy ze slabosti německé domácí poptávky. Výsledem výrazně nižších dovozů byl pak nepřekvapivě větší než očekávaný přebytek v celkovém zahraničním obchodě, což je ovšem slabá útěcha.

Koruna v bezprostřední reakci na ranní zveřejnění slabých dat z reálné ekonomiky oslabila, ve zbytku dne se se pak kurz držel stabilní nad 25,15 CZK/EUR. Květnová tuzemská data ukázala na slabý výkon v průmyslu i stavebnictví a podtrhla tak pouze utlumený růst naší ekonomiky. Průmyslová výroba v květnu meziměsíčně výrazně klesla. Vliv na to měla i nižší výroba aut, kterou trápí nedostatek součástek v tuzemských automobilkách. Po dubnovém nárůstu výrazně klesla i produkce ve stavebnictví. Celkově tak zůstává i stavebnictví v útlumu s ohledem na přísné měnové podmínky. Přebytek zahraničního obchodu v květnu sice přetrval, a to zejména díky pozitivnímu saldu obchodu s motorovými vozidly, oproti dubnu se však snížil. Podrobněji jsme včerejší čísla komentovali zde https://bit.ly/Ind_May24_CZ.

Autor: Jan Vejmělek

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   8:21  Dopady IT výpadku na globální ekonomiku ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:20  Česká koruna lehce v plusu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:20  Biden hází ručník do ringu, eurodolar to ignoruje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:17  Hlavní zámořské indexy nedokázaly uzavřít týden růstem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688