Rödl & Partner (Rödl & Partner)
Práce  |  08.07.2024 13:50:19

Musíte do práce ve státní svátek? Náleží vám příplatek, nebo náhradní volno. Propadlou letenku vám nicméně neproplatí

Svátky 5. a 6. července letos pro většinu lidí znamenaly prodloužený víkend, někteří si během něj stihli i zaletět na krátký zahraniční pobyt. Zaměstnavatelé nicméně ve vybraných profesích svým podřízeným mohou nařídit práci i v den státního svátku. Za to jim musí poskytnout náhradní volno v jiný den, případně příplatek. Pokud ovšem kvůli tomu musí pracovník zrušit třeba svůj odlet do dovolenkové destinace, zaměstnavatel nemá povinnost mu nevyužitou letenku uhradit. Téma dále přibližuje advokát Václav Vlk z poradenské společnosti Rödl & Partner.

„V praxi se práce ve státní svátek nejvíce týká zaměstnanců v dopravě, obchodu, gastronomii, hotelnictví a samozřejmě také práce v nepřetržitém provozu. Nejde-li o případ, kdy je zaměstnavatel ze zákona oprávněn práci ve svátek nařídit, záleží na zaměstnanci, zda žádosti zaměstnavatele, aby pracoval ve svátek, vyhoví,“ komentuje advokát Václav Vlk z Rödl & Partner.

Jestliže zaměstnanec ve státní svátek skutečně pracovat musí, náleží mu vedle běžné mzdy za daný den navíc buď placené náhradní volno, nebo příplatek, a to minimálně ve výši 100 % průměrného měsíčního výdělku. Prací ve svátek by si tak vydělal – zjednodušeně řečeno – minimálně dvojnásobný obnos než obvykle. Zaměstnavatel má ze zákona dvě možnosti, jak zaměstnanci za povinnost práce ve svátek kompenzovat. Buď mu nabídne placené náhradní volno, které musí poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek. Nebo mu kromě této možnosti dá vybrat ještě druhou, kterou je příplatek. Pak už je rozhodnutí na zaměstnanci,“ shrnuje Václav Vlk.

Zaměstnavatel se nicméně nabídnutí náhradního volna nemůže vyhnout, jelikož to má ze zákona přednost před penězi. „Zároveň se zaměstnanec nemůže domoci příplatku, pokud mu nebyl nabídnut, a je tak nucen přistoupit na náhradní volno,“ doplňuje advokát z Rödl & Partner. Volno má stejný rozsah jako odvedená práce.

Státní svátek o víkendu může znamenat tučnější výdělek

Pro zaměstnance, kteří si chtějí přivydělat něco navíc a nevadí jim ani práce v den volna, může být pozitivní zprávou, když státní svátek připadne na víkend. „Pokud zaměstnanec musí pracovat 6. července na Den upálení mistra Jana Husa letos v sobotu a se svým zaměstnavatelem se domluvil na příplatku za práci ve svátek místo náhradního volna, obdrží k dosažené mzdě hned dva příplatky najednou – jak ten za práci v sobotu, tak ten za práci ve svátek,“ sděluje Václav Vlk.

Jinak se situace z pracovně-právního hlediska nijak zásadně nemění.

Propadlé výdaje si musí zaměstnanec uhradit sám

Zaměstnanci, kterému je v souladu se zákoníkem práce sděleno, že bude muset pracovat ve státní svátek, nevzniká nárok na úhradu výdajů, které mu v důsledku toho vzniknou. Pokud měl například v tento den zabookovaný let, byť jeho dovolená začíná až v nejblíže následující pracovní den, zaměstnavatel nemá povinnost mu nevyužitou letenku uhradit.

„O takové náhradě by bylo možné uvažovat jen tehdy, pokud by zaměstnavatel zaměstnanci změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo ho z dovolené odvolal. Dále také v případech, pokud by se ze strany zaměstnavatele jednalo o šikanózní jednání, zneužití práva či jednání v rozporu s dobrými mravy,“ říká advokát Václav Vlk ze společnosti Rödl & Partner.

Rödl & Partner

Rödl & Partner je mezinárodní poradenská kancelář, která se řadí k vedoucím poradenským společnostem na evropském trhu. Poskytuje služby ve všech oblastech podnikání; propojuje právní, daňové, auditorské, účetní a podnikové sféry poradenství. Kancelář je zastoupena ve všech významných průmyslových zemích světa. Silnou pozici si vybudovala především na trhu ve střední, východní a západní Evropě, v Asii i USA. Poradenský servis poskytuje více než 5 200 poradců ve 107 pobočkách v 50 zemích světa.

V České republice Rödl & Partner působí od roku 1991, pobočky má v Praze a Brně. Poradenský servis nabízí díky své síti více než 320 poradců v oborech právní poradenství, daňové poradenství, audit, business proces outsourcing a podnikové poradenství.

Je dvanáctinásobným držitelem prestižního ocenění Právnická firma roku v oboru daňového práva v letech 2012 až 2023.

Více informaci na: www.roedl.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688