OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.07.2024 20:44:00

Hurikán Beryl dosáhl historicky nejrychleji kategorie pět v Atlantiku

Hurikán Beryl dosáhl síly páté kategorie vůbec nejdříve v historii Atlantiku, a s větrem ničícím domy a silnými srážkami se začátkem července přiblížil k Jamajce. Energii čerpá z rekordně teplých vod v dané části Atlantiku. Uprostřed prvního červencového týdne hurikán provázel vítr o rychlosti až 230 kilometrů za hodinu, uvádí americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Maximální trvalý vítr se zvýšil na 160 mil (260 km) za hodinu s vyššími nárazy, uvedlo ještě v úterý 2. 7. americké Národní centrum pro hurikány. Kategorie 5 je nejvyšší stupeň Saffirovy-Simpsonovy stupnice a Beryl je podle agentury teprve druhou zaznamenanou bouří, která této hranice dosáhla v měsíci červenci.

Hurikánová sezóna v Atlantiku probíhá rychleji, než je v tomto ročním období obvyklé, a na svém kontě má již tři bouře. Beryl se zformoval v oblasti mezi Karibikem a ostrovy Cabo Verde – v úseku oceánu nazývaném hlavní rozvojová oblast, která se obvykle aktivuje až koncem srpna. Experti vývoj spojují s klimatickými změnami, které způsobuje spalování fosilních paliv. Tyto změny oteplují vodu v Atlantiku, a zvyšují tak riziko vzniku silných bouří, uvádí klimatologové.

Na Jamajce už platilo varování před hurikánem od konce června. I když se v centrálním Karibiku očekávalo určité oslabení větru, Beryl zůstává i tak hurikánem.

Jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení. Obyvatelé se už začali preventivně připravovat. Beryl už předtím dokonal obrovskou zkázu na karibských ostrovních státech Grenada a Svatý Vincenc a Grenadiny. Jejich obyvatelé říkají, že se proměnily na ostrovy bezdomovců, protože stát nezůstala prakticky žádná budova.

Podle meteorologů se bouře sice nedotkla jamajské pevniny, její dopady jsou však výrazné: silné nárazy větru a přívaly deště, na které se obyvatelé Jamajky připravovali v uplynulých hodinách a dnech. V rámci ochranných opatření přibíjeli prkna na okna, vytahovali z moře čluny a preventivně rozebírali billboardy. Úřady už před příchodem bouře prohlásily celý ostrov za zónu zasaženou živelní pohromou, od šesti hodin ráno do šesté večer platí na celém území zákaz vycházení.

Po Jamajce se hurikán Beryl „chystal“ v menší míře na Kajmanské ostrovy a poté má postupovat k mexickému poloostrovu Yucatan.

Podle americké agentury může bouře kategorie 5 způsobit úplné zřícení střech a stěn a výpadky proudu, které mohou trvat týdny až měsíce. Obvykle první hurikán dorazí do Atlantiku až okolo 11. srpna a první velká bouře – kategorie 3 nebo silnější na Saffirově-Simpsonově stupnici – přijde do 1. září, uvádí hurikánové centrum.

USA mimo dosah?

Většina počítačových modelů udržuje Beryl mimo dosah amerických ropných a plynárenských operací v Mexickém zálivu, ale existuje možnost, že bouře přece jen region ohrozí.

Mezitím se tropická bouře Chris přesunula do vnitrozemí poblíž mexického města Tuxpan v zálivu Campeche. Přinese silné srážky a ve vyšších polohách možná i sesuvy půdy.

Ještě před začátkem šestiměsíční sezóny 1. června předpovídali meteorologové, že v Atlantiku vznikne až 20 a více bouří, zatímco průměrný rok jich je 14.

Beryl je nejvzdálenějším hurikánem, který se v červnu zformoval na východě, a bude teprve třetí silnou bouří, která se od roku 1851 vydá přes Karibik před srpnem, uvedl v e-mailovém rozhovoru Phil Klotzbach, výzkumník hurikánů z Coloradské státní univerzity.

Rekordy, které Beryl překonal, byly stanoveny v roce 1933, kdy čtvrtý nejaktivnější rok v Atlantiku také uvolnil nejvíce energie, a v roce 2005, který měl druhý nejvyšší počet bouří po roce 2020.

Zprávy z prvního červencového čtvrtka přinesly přehled dosavadního řádění Beryla: hurikán sužuje i nadále Karibik. Jeho řádění už poznaly například Jamajka, Barbados, Dominikánská republika či Haiti. Ničivý živel už měl minimálně 10 obětí.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Et 11:56  Osm let s pojištěním dle ujetých kilometrů OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Cebia varuje před zaplavenými auty. Jak je poznat? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688