Jan Berka (Roklen24)
Akcie v ČR  |  04.07.2024 10:51:05

Po největší české směnárně kryptoměn byla burza logickým krokem - Marek Kyrsch z Anycoin

Marek Kyrsch z Anycoin: Po největší české směnárně kryptoměn byla burza logickým krokem

Marek Kyrsch, jeden ze zakladatelů směnárny Anycoin a kryptoburzy DASE, zdroj: Saurus Media

Vnímáme nedostatky evropských i mimoevropských kryptoměnových burz. Chceme zaplnit volné místo na trhu. Proto vznikla nová kryptoměnová burza DASE, která umožňuje obchodování ve většině evropských měn a ve všech evropských jazycích, řekl v rozhovoru pro Roklen24 Marek Kyrsch, jeden ze zakladatelů burzy DASE a největší české kryptoměnové směnárny Anycoin. Jak se zakládá kryptoměnová burza? A jak je to s krypto byznysem v českém prostředí? Nejen to se dozvíte v rozhovoru!

Proč jste se rozhodli založit kryptoměnovou burzu? Největší česká krypto směnárna vám, s nadsázkou řečeno, nestačila?

Poté, co se nám podařilo vybudovat největší českou směnárnu kryptoměn Anycoin, se kterou se zároveň v současné době snažíme expandovat do zahraničí, bylo vybudování burzy logickým krokem hned z několika důvodů. Vnímali jsme nedostatky velkých mimoevropských burz, které postihují nejen koncové klienty, ale i firemní a institucionální klienty. Zavedené evropské burzy také často nedrží krok s technologickým rozvojem zahraniční konkurence. Díky našim zkušenostem a zálibě v inovacích věříme, že zaplníme toto volné místo na trhu a vybudujeme úspěšnou evropskou burzu, která bude technologicky na úrovni světové konkurence a zároveň bude evropským uživatelům blíže.

Co všechno je potřeba k založení kryptoměnové burzy v evropském prostředí? Jak dlouho celý proces trvá?

Od první myšlenky ke spuštění burzy DASE na BTC Prague uběhly více jak 3 roky. Vybudování burzy, která je postavena na vlastním řešení, byla velká technologická výzva. Pro vlastní řešení, které je postavené na moderním programovacím jazyku RUST, jsme se rozhodli proto, abychom nebyli do budoucna omezováni v inovativních funkcích třetí stranou.

K tomu je potřeba především silný a technologicky zkušený vývojový tým. Další velkou oblastí je regulace, kde již intenzivně pracujeme na souladu se směrnicemi MiCA a DORA. Žádost o licenci chceme podat v nejbližším možném zákonném termínu. Ty kladou další požadavky na silné personální zajištění v oblasti regulace.

Marek Kyrsch a Martin Čech, zakladatelé směnárny Anycoin a kryptoburzy DASE, zdroj: Saurus Media

Zapojili jste do tvorby nebo fungování burzy i umělou inteligenci?

V rámci vývoje používáme moderní nástroje, kde jsou prvky umělé inteligence zakomponovány. Do budoucna uvažujeme o využití umělé inteligence především v oblasti uživatelské podpory. Uživatelská podpora je něco, v čem má světová konkurence velké nedostatky, a my chceme našim uživatelům poskytnout co nejrychlejší odpověď v době, kdy ji nejvíce potřebují.

Jakou zvolíte strategii při evropské expanzi? Co bude vaší hlavní zbraní, aby si obchodníci vybrali právě burzu DASE?

Důvodů, proč by si měli evropští obchodníci zvolit burzu DASE, je hned několik. DASE je dostupná ve všech evropských jazycích a do budoucna umožní obchodování ve většině evropských měn. Je jednou z mála burz, do které se dovoláte. Do konce roku 2024 nabídne přes 100 měnových párů. V nejbližších týdnech bude možnost obchodování z mobilní aplikace. Máme sídlo společnosti v Evropě, konkrétně v Praze, a podléháme tedy evropské regulaci a z toho vyplývajícím evropským standardům. Plánujeme audity a penetrační testy renomovanými společnostmi. Jako bonus pro první uživatele nabízíme nulové poplatky za obchodování na první 3 měsíce.

Zdroj: DASE

České banky se s krypto byznysem nekamarádí, to není žádné tajemství. Jak je tomu jinde v Evropě? A případně, jak se evropské prostředí liší od toho amerického?

V Evropě není s bankovním účtem žádný problém. Máme několik bankovních účtů v eurech. Další evropské banky nás často aktivně oslovují, jednáme tedy s dalšími subjekty o co nejlepších možných podmínkách spolupráce. Z nám dostupných informací je situace v USA obdobná jako v Evropě a získání bankovního účtu v dolarech není pro americké společnosti obchodující s kryptoměnami žádný problém.

Co by bylo podle vás potřeba k tomu, aby se česká situace zlepšila, tedy aby se i banky zapojily do spolupráce s firmami, které obchodují s kryptem?

Situace se postupně zlepšuje i v ČR a první banky s námi již komunikují. Jde to ale pomalu, zejména velké banky jsou často konzervativní a potřebují více času ke změně svých postojů. Předpokládáme, že důležitým milníkem pro změnu situace bude licence MiCA. Co se týče vztahu s českými bankami, jsme optimističtí a doufáme, že se za pár let situace v Čechách nebude lišit od té v Evropě.

Vedete, případně vedli jste někdy, debaty s ČNB nebo přímo se samotnými bankami s cílem změnit dosavadní vnímání kryptoměnového byznysu?

ČNB tyto problémy na českém trhu vnímá. Uspořádala např. kulatý stůl, kde jsme mohli diskutovat s českými bankami i přímo s ČNB. Proběhlé debaty nám pomohly pochopit důvody, proč se české banky zdráhají účty otevírat. Konkrétní lidé z bankovního sektoru již vidí, že můžeme být relevantními klienty a nemají s kryptoměnovým byznysem problém. Tento pohled vzhledem ke konzervativnosti odvětví ale zatím nesdílí zahraniční matky a korespondenční banky.

Marek Kyrsch a Martin Čech, zakladatelé směnárny Anycoin a kryptoburzy DASE, na tiskové konference k BTC Prague zdroj: Saurus Media

Na tiskové konferenci, která se odehrála před BTC Prague, bylo zmíněno, že do roku 2030 bude do kryptoměn investovat více než miliarda lidí. Kde se tohle číslo vzalo? A na jakých předpokladech stojí?

Toto konkrétní číslo vychází ze studie Boston Consulting Group (BCG) a neliší se výrazně od ostatních odhadů budoucnosti kryptoměn. Většinou vychází z dosavadního růstu počtu lidí investujících do kryptoměn ve srovnání s průběhem adopce do jiných technologií. Často se porovnává např. s nárůstem uživatelů internetu.

Jak se zdá, součástí prezidentské kampaně Donalda Trumpa bude i podpora kryptoměn. Objevily se dokonce informace, že by měl promluvit na konferenci Bitcoin 2024, která se koná v červenci v Nashvillu. Stane se krypto součástí politiky? Nebo už dokonce je, například i mimo USA?

Počet lidí používající kryptoměny neustále roste a byla jen otázka času, kdy se stanou nezanedbatelnou skupinou, kterou je možné oslovit politickým programem. Vzhledem k vzrůstajícímu zájmu politiků o bitcoin není překvapením, že v USA je bitcoin již součástí prezidentské kampaně. I v České republice se již část politiků napříč politickým spektrem zajímá o to, jak tato technologie může přispět k rozvoji našeho hospodářství.

Proč by podle vás měli investoři diverzifikovat portfolio i do krypta? Co přesvědčilo konkrétně vás?

Bitcoin je převratným vynálezem a mohl by svět financí změnit podobným způsobem jako změnil internet svět informací. Postupně se také potvrzuje funkce bitcoinu jako digitálního zlata. I nedávné spuštění ETF nad bitcoinem potvrdilo, že je vhodné mít část svého investičního portfolia v kryptoměnách.

U mě osobně to nebyla možnost investice. K bitcoinu mě přivedl zájem o rakouskou ekonomickou školu. Ta mimo jiné popisuje výhody tržních peněz, které neovládá stát. Bitcoin má díky své decentralizaci možnost ukázat tyto výhody celému světu.

Marek Kyrsch a Martin Čech, zakladatelé směnárny Anycoin a kryptoburzy DASE, na tiskové konference k BTC Prague zdroj: Saurus Media

Marek Kyrsch je vzděláním programátor a ekonom, zájem o Rakouskou ekonomickou školu a kniha Soukromé peníze ho v roce 2012 přivedly k Bitcoinu. Už při svém podnikání v oblasti vývoje zakázkového softwaru zároveň velmi rád propagoval Bitcoin ve svém okolí.

V roce 2018 se z USA vrátil jeho dlouholetý´ kamarád Martin Čech, který tam pracoval ve společnosti Facebook (Meta). Marek s Martinem již dlouho plánovali, že po Martinově návratu z USA spolu založí firmu, ve které budou realizovat své nápady. Společně realizovali několik menších projektů, z nichž nejvíce úspěšné byly marketmaking na kryptoměnových burzách a směnárna kryptoměn Anycoin, kde profesionalizovali svou propagaci Bitcoinu. Je to právě směnárna kryptoměn Anycoin, která stojí za jejich podnikatelským úspěchem.

Anycoin vznikl na konci roku 2018 a prvního platícího zákazníka si našel na začátku roku 2019. Z počátku se jednalo o projekt, který si žádal velké osobní investice do vývoje, a společnost musela finance na svůj provoz získávat z velké části stále vývojem jiného softwaru na zakázku. Zájem uživatelů ale postupně rostl a na podzim 2020 se společníci rozhodli, že se směnárně budou věnovat naplno a zároveň začali postupně rozšiřovat svůj dvoučlenný tým. Samotný Anycoin se stal finančně soběstačný až v roce 2021, kdy začal postupně růst i tým, který směnárnu provozuje. Během bear marketu v letech 2022 a 2023 Anycoin dále rozvíjel své služby, a to i navzdory nutnosti rozvoj financovat z vlastních úspor. Díky neustálým inovacím a novým službám, jako je například Lightning Network, se Anycoin stal největší směnárnou v České republice. Anycoin aktuálně obsluhuje 75 tisíc klientů a poskytuje služby v Čechách i na Slovensku.

Společnost MP Developers s.r.o. provozující Anycoin nezůstala jen u provozování směnárny, ale pustila se také do vývoje a provozování přidružených služeb. To vedlo ke vzniku skupiny 21M Group, která společnosti a služby v oblasti kryptoměn sdružuje. Jednou z nejoblíbenějších služeb skupiny se stala Lightningová peněženka Bitlifi. Ta vznikla řešením problému, jak levně a rychle poslat Bitcoin lidem, kteří zatím žádnou peněženku nemají. Bitlifi tak umí nejen platby pomocí Lightning network, ale také zaslání Bitcoinu na telefonní číslo. Neustálé reinvestice zdrojů do inovací a dalších produktů v oblasti kryptoměn v různé fázi realizace slibují další rozvoj celé skupiny 21M Group.

Zrdroj: Saurus Media, Anycoin, DASE

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688