Swiss Life Select (Swiss Life Select)
Investice  |  04.07.2024 10:12:14

Vývoj ve Francii negativně ovlivnil trhy

Volby ve Francii jsou ostře sledované téma i z pohledu finančních trhů. Francouzský parlament byl po evropských volbách rozpuštěn prezidentem Emmanuelem Macronem, jehož strana výrazně zaostala za očekáváními. Prezident tak dal Francouzům prostor vyjádřit se k politické scéně, což se ale současně jeví jako riskantní krok, který může vést k nárůstu vlivu extremistických pravicových stran. V evropských volbách si značný úspěch připsalo krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové a představuje tak jednoho z favoritů aktuálně probíhajících francouzských voleb

„Případný úspěch Národního sdružení by přinesl výraznou změnu ve směřování Francie. Obecně francouzská krajní pravice hovoří například o potřebě zavést přednostní právo pro francouzské společnosti ve veřejných zakázkách nebo o vystoupení z vnitřního trhu EU s elektřinou. Jedná se ve velké míře o kroky, které by narušily vnitřní trh Evropské unie. To by beze sporu mohlo mít dopad i na malé otevřené ekonomiky v Evropské unii, jako je Česko, jejichž prosperita kriticky závisí na konkurenceschopnosti Evropy a funkčnosti vnitřního trhu,“ komentuje Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select. 

Nebezpečně narůstající dluh 

Národní sdružení Marine Le Penové získává své voliče i díky slibům případné realizace daňových škrtů. Tyto populistické kroky by mohly navýšit deficity veřejných financí Francie o 1–2 % HDP, tedy zhruba na 7 % HDP. Přitom již státní dluh z roku 2023, konkrétně 111 % k HDP, řadil Francii na třetí místo nejzadluženější země Evropské unie. Tedy hned po Řecku a Itálii. Státní výdaje by tak pod vedením Národního sdružení stále více přesahovaly příjmy státní kasy. A to navzdory bodu jeho volebního programu prosadit mimořádnou daň - například v rámci energetického sektoru

Francouzské dluhopisy se ocitly pod tlakem

Vyhlídky nárůstu dluhu pochopitelně ovlivnily i vývoj francouzských státních dluhopisů, které rychle vzrostly na výnosech. Konkrétně dluhopisy s pětiletou a roční splatností dosahují téměř 3,1 %, respektive 3,5 % výnosu do splatnosti. Riziková prémie u francouzských vládních dluhopisů se vyšplhala na nejvyšší hodnoty od roku 2017.

„Právě silný výprodej vedl část analytiků k názoru, že by ECB mohla intervenovat a začít nakupovat francouzské státní dluhopisy. Přitom ještě nedávno musely státní dluhopisy čelit situaci, kdy mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila rating Francie ze známky AA na AA–, tedy na úroveň dluhopisů České republiky,“ upozorňuje Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select. 

Pokud se podíváme vývoj za celý červen dluhopisům však pomohlo snižování evropských sazeb Evropskou centrální bankou v polovině června. Konzervativní investoři preferující eurové investice, kteří drží fondy zaměřené na státní dluhopisy v eurozóně, se tak tento měsíc udrželi v kladné výkonnosti. 
Francouzské akcie výrazně odepisovaly

Mnohem větším kolísáním si prošly francouzské akcie, které za červen odepsaly v eurovém vyjádření téměř 5,5 %. Při přepočtu na českou korunu je ztráta pouhých 3,5 % kvůli oslabení naší měny vůči euru
Francouzské akcie pak stáhly celý evropský akciový index, protože Francie má v indexu MSCI Europe zhruba 18 %. Ale ani další těžké váhy indexu jako Velké Británie či Německo index uplynulý měsíc nepodržely. V červnu jsme tak byli svědky zaostání evropských akcií jak proti americkým akciím, tak proti rozvíjejícím se trhům. Jediným evropským zeleným ostrůvkem slušné výkonnosti byly akcie střední Evropy,“ komentuje Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select. 
Může se jednat o dočasnou korekci

Že se trhy umějí naladit na optimistickou náladu při menší známce naděje, ukázala pařížská burza hned zkraje týdne. Francouzské akcie dokázaly v pondělí zhodnocovat, když se trhům lehce ulevilo po výsledku prvního kola francouzských voleb. Ty napověděly, že budoucí složení parlamentu nemusí v takové míře umožňovat prosazování extrémních ekonomických programů. Z největších zisků se těšily akciové tituly, které si toho v uplynulém období nejvíc vytrpěly. Největších zisků dosahovaly akcie bank jako BNP Paribas s 3,59 %, Société Générale s 3,10 % a Crédit Agricole s 2,83 %, ale i akcie z jiných sektorů, jako např. Teleperformance s výkonností 4,54 %. 

Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select

Swiss Life Select

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více informací na: www.swisslife.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:42  Co sledovat příští týden? US500, EURUSD, Bitcoin X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

Čt 10:25Vývoj ve Francii negativně ovlivnil trhy (4.7.2024) Richard Bechník (Swiss Life Select)
05.12.2022Čísla z trhu práce ovlivnila trh negativně ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688