OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  04.07.2024 06:00:00

Společnosti rozšiřují možnosti řízení politických rizik

Po roce 2023, kdy téměř pětina společností oznámila, že musela přepočítat zisk kvůli geopolitickým událostem, zažívají společnosti letos další obtížný rok, přičemž 69 % z nich hlásilo narušení dodavatelského řetězce v souvislosti s geopolitikou.

Uvádí to nová zpráva How are leading companies managing today's political risks? (Jak se velcí hráči dnes vyrovnávají s politickými riziky v podnikání?) společnosti WTW, globální poradenské a makléřské a společnosti nabízející komplexní řešení firmám.

Sedmý roční průzkum politických rizik, který vypracovala společnost WTW, zjistil, že obecná znepokojivá nálada, která byla mezi společnostmi zjištěna v loňském roce, se proměnila už v připravenost. Přibližně 96 % respondentů z firem uvedlo, že v letošním roce investovali do nových kapacit pro řízení politických rizik, včetně zdokonalení podnikových procesů a vytvoření mezifunkčních kombinovaných týmů.

Částečně v důsledku narušení provozu v Rudém moři se jako jeden z hlavních podnikatelských problémů pro rok 2024 objevují poruchy dodavatelského řetězce sponzorované státem a „agrese v šedé zóně“, což znamená jakákoli akce použitá k oslabení země jakýmikoli prostředky s výjimkou otevřené války. Poprvé se dostala do první desítky rizik pro tento rok. Mezi další zjištění patří:

  • 47 % z dotázaných utrpělo ztrátu z politického rizika přesahující 50 milionů USD.
  • Eskalace konfliktu v Gaze měla menší finanční dopad než konflikt na Ukrajině: 4 % hlásila významný negativní finanční dopad v případě Gazy oproti 20 % v případě Ukrajiny.
  • Očekává se, že tendence ke geostrategickému soupeření a populismu budou „posilovat“.
  • V souvislosti s blížícími se volbami v USA 64 % respondentů hlásilo obavy z politického rizika v Severní Americe – stejný podíl jako hlásil obavy z politického rizika v Asii.

Společnosti rozšiřují možnosti řízení politických rizik 1„Zdá se, že po několika náročných letech se společnosti smířily s tím, že významné ztráty z politických rizik jsou novým normálem, a pracují na budování kapacit pro řízení rizik,“ řekl Sam Wilkin, ředitel analytického oddělení pro politická rizika ve společnosti WTW. Jeden z vedoucích pracovníků v ropném průmyslu citovaný ve zprávě uvedl, že politické riziko je respektováno a uznáváno, ale neodrazuje od dalšího podnikání a provozu. Dodal k tomu, že „politické riziko je považováno za faktor, který je třeba řídit v našem širším rámci managementu rizik“.

Wilkin z WTW zdůraznil, že účastníci panelu ve studii se obávají zejména útoků na infrastrukturu, jako je sabotáž produktovodů (potrubí) a kabelů. Kromě toho jsou cílem útoků aktiva v mezinárodních vodách, protože je lze zasáhnout, aniž by to vyvolalo odvetu. Poznamenal rovněž, že široké rozšíření technologie dronů takové útoky na dálku značně usnadnilo.

Ukrajina jako hlavní riziko

Jeden z evropských energetických manažerů se podělil o poznatek, že „čelí hybridním hrozbám nebo hrozbám v šedé zóně kvůli válce na Ukrajině – případům sabotáží, jako jsou útoky na Nord Stream, nebo skryté kybernetické útoky, které pachatelům umožňují takové činy popřít“.

Konflikt na Ukrajině si udržuje pozici hlavního rizika roku, následován obavami z voleb. Vzhledem k tomu, že v roce 2024 bude volit více občanů v různých zemích než kdykoli v několika příštích desetiletích, bylo jako významná výzva označeno zvládání politické nejistoty a potenciálních dopadů na podnikání. Účastníci panelu sdíleli obavy z obchodních válek, rostoucího protekcionismu a populismu.

Průzkum a rozhovory, které v březnu a dubnu 2024 provedla společnost Oxford Analytica, vycházejí z odpovědí 50 společností z celého světa, z nichž 64 % má tržby vyšší než 1 miliardu dolarů.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688