ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  03.07.2024 14:30:00

Kanada se připojila k programu Horizont Evropa

Kanada se připojila k programu Horizont Evropa

Kanada se připojuje k rostoucí skupině zemí mimo EU, které se připojily k programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa, a bude společně pracovat na rozsáhlých projektech, které řeší naše největší výzvy.

Iliana Ivanova, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež, a Francois-Philippe Champagne, kanadský ministr pro inovace, vědu a průmysl, dnes podepisují dohodu, která poskytuje kanadským výzkumným pracovníkům a organizacím příležitost účastnit se programu za stejných podmínek jako jejich protějšky z EU.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová a kanadský premiér Justin Trudeau oznámili uzavření jednání o přidružení Kanady k pilíři II programu Horizont Evropa na summitu EU-Kanada dne 24. listopadu 2023. Dnes toto oznámení uvítali prostřednictvím společného prohlášení.

Kanada se připojuje k pilíři II programu Horizont Evropa, který financuje výzkumné projekty založené na spolupráci v celé řadě oblastí. Kanadské subjekty se nyní mohou připojit k výzkumným konsorciím s některými nejlepšími světovými výzkumnými organizacemi a vést je, aby společně řešily globální výzvy. Získají příležitost, že budou financovány přímo z programu, zatímco Kanada bude přispívat do jeho rozpočtu.

V době čekání na podpis bylo pro kanadské subjekty zavedeno přechodné opatření. To znamená, že mohli podat žádost a být hodnoceni jako potenciální příjemci v návrzích programu Horizont Evropa pro všechny výzvy, kterými se provádí pilíř II, již v rozpočtu na rok 2024.

Pozadí

Horizont Evropa je klíčovým programem EU pro financování výzkumu a inovací s rozpočtem 93,5 miliardy EUR na období 20212027. Je zaměřen na boj proti změně klimatu, pomáhá dosáhnout cílů OSN v oblasti udržitelného rozvoje a posiluje konkurenceschopnost a růst EU. Pilíř II je největší kooperativní částí programu s rozpočtem 52,4 miliardy EUR, který je zaměřen na společné globální výzvy: klima, energetiku, digitální ekonomiku a zdraví.

Ostatní pilíře programu Horizont Evropa, včetně vynikající vědy a inovativní Evropy, zůstávají otevřeny kanadským organizacím a výzkumným pracovníkům. To platí i pro akce „Marie Curie-Skłodowska“ ( MSCA), což je referenční program EU pro doktorské vzdělávání, postdoktorandské vzdělávání a kooperativní výzkum, který představuje polovinu současných projektů mezi EU a Kanadou v rámci programu Horizont Evropa.

Kanadské subjekty se v současné době účastní 155 projektů v rámci programu Horizont Evropa. Kanadské instituce dosud obdržely z programu Horizont Evropa více než 6 milionů EUR. Z toho 2,3 milionu EUR tvoří granty Evropské rady pro výzkum. Kromě toho bylo kanadským partnerům poskytnuto 1,9 milionu EUR na projekty v rámci pilíře II a 1,8 milionu EUR bylo poskytnuto v rámci výzkumných infrastruktur.

K dnešnímu dni je přidruženo 19 zemí, a to buď na základě jejich členství v Evropském hospodářském prostoru (EHP); nebo jako přistupující země, kandidátské země a potenciální kandidátské země; jako země evropské politiky sousedství (EPS); nebo jako jiné třetí země a území, které splňují soubor kritérií souvisejících s jejich hospodářskými, politickými a výzkumnými a inovačními systémy. S Korejskou republikou byla nedávno uzavřena formální jednání o přidružení k programu Horizont Evropa. Probíhají jednání se Švýcarskem a probíhají přípravná jednání s Japonskem a Singapurem.

Pro více informací

Společné prohlášení

Horizont Evropa

Mezinárodní spolupráce mezi EU a Kanadou v oblasti výzkumu a inovací

Globální přístup Evropy ke spolupráci v oblasti výzkumu a inovací

Media

CETA - Comprehensive Economic and Trade Agreement 2016-10-29

Quote

Výzvy, kterým čelíme, jsou globální, a proto musíme na jejich řešení spolupracovat. Rozhodně vítám Kanadu v našem programu Horizont Evropa. Tímto krokem posilujeme vazby EU s důvěryhodnými partnery, kteří mají solidní vědeckou základnu a dobré výsledky v oblasti výzkumu a inovací. Nyní můžeme našim nejjasnějším názorům umožnit, aby se spojili a pracovali na společných řešeních pro naši budoucnost.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-07-02

Tato nová dohoda mezi Kanadou a Evropskou unií prohloubí naši spolupráci prostřednictvím programu Horizont Evropa a posílí globální vztahy. Kanadští vědci, výzkumní pracovníci a inovátoři budou mít nové příležitosti ke spolupráci s mezinárodními partnery a budou hrát významnější úlohu při řešení některých z největších světových výzev, jako je změna klimatu. Tyto druhy spolupráce nejsou jen přínosné; mají zásadní význam v dnešním propojeném světě.
François-Philippe Champagne, Minister for Innovation, Science and Industry of Canada 2024-07-02

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Commission requests information to Amazon under the Digital Services Act ec.europa.eu (Evropská komise)
St 14:30  Kanada se připojila k programu Horizont Evropa ec.europa.eu (Evropská komise)
St 11:44  Podnikatelská mise do Kataru cebre.cz (CEBRE)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688