mmr.cz (MMR)
Stát  |  03.07.2024 15:10:09

MMR reaguje na prohlášení Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů k digitalizaci stavebního řízení


Resort nesouhlasí s tvrzením, že informační systémy neumožňují efektivní správu a řízení stavebních projektů. Od prvního července obsahují funkce, které vyžaduje nový stavební zákon. V následujících dnech a týdnech dojde k opravě chyb a postupně se systémy budou rozšiřovat a vylepšovat směrem k větší automatizaci práce.

Nedostupnost nezbytných funkcionalit: Digitální stavební řízení trpí absencí klíčových funkcí, které jsou nezbytné pro efektivní správu a řízení stavebních projektů. Například není funkční propojení s ekonomickými systémy či lokálními spisovými službami.

Nové informační systémy stavební správy splňují základní funkce, které vyžaduje stavební zákon. Napojení na ekonomický systém stavebního úřadu mezi ně nepatří. Je to funkce, která přináší uživatelský komfort. Vzhledem k velkému počtu různých ekonomických systémů, které úřady používají, je nebylo možné v krátkém čase napojit. Počítá se s tím v dalším vývoji Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ).

V tuto chvíli si úředníci vygenerují ve svém ekonomickém systém variabilní symbol a částku, kterou následně vloží do platebního příkazu v ISSŘ. U většiny úřadů se doteď párování došlých plateb řešilo zvlášť v jejich ekonomickém systému. V budoucnu ISSŘ došlé platby spáruje s platebními příkazy.

Ministerstvo pro místní rozvoj nepočítá s integrací na lokální spisové služby úřadů. Opakovaně tuto informaci úřadům sdělilo. Informační systém stavebního řízení eviduje dokumenty samostatně, což odpovídá i novému stavebnímu zákonu. Povinnost spisové služby se splní uchováváním dokumentu v informačním systému.

Právní problematičnost: Mnohé části digitálního stavebního řízení vykazují právní nedostatky, které mohou vést k právním sporům a komplikacím v soudních řízeních. Například je možné přepisovat záměry jiného stavebního úřadu.

MMR neví o žádném právním nedostatku, kromě problému se záměry. Systém počítá s tím, že v některých případech můžete vidět záměry a řízení, které patří jiným stavebním úřadům a dotčeným orgánům z důvodů koordinace činnosti v území. Mimo úředníky nikdo jiný data nevidí. Dokumenty a obsah spisu řízení nejsou v současnosti vidět z jiného úřadu, a tak to i zůstane. Samozřejmě v systému nemá být možnost záměry jiných úřadů upravovat. Je to technická chyba a dodavatel pracuje na její rychlé opravě. Samozřejmě už teď platí jako ve fyzickém světě, že úředník nesmí měnit, co mu nepřísluší. Pokud někdo neoprávněně upravuje záměr, zůstává o tom v systému přesný záznam.

Praktické nedostatky: Například nelze vyhledávat podle katastrů, ulic, č.p., č.or. apod. Nutné vyplňovat osobní údaje i po přihlášení pomocí identity občana. Stále chybí úplný výčet dotčených orgánů státní správy - dle informace z MMR se základní automatizace očekává v říjnu(!).

Postupně doplňujeme funkcionality zobrazování a vyhledávání. V současnosti je možné vyhledat záměr mimo jiné podle obce, části obce, ulice, PSČ. U záměrů, kde je dotčeno více parcel nebo katastrálních území je zobrazování v přehledech složité, protože záměry mohou obsahovat např. tisíce pozemků. Dotčené orgány byly doplněny dle stavebního zákona a dalších zákonů ve shodě s věcnými ministerstvy. Pokud některý dotčený orgán chybí, budeme rádi za předání informace.

Úřady nebyly v systému řádně proškoleny, některá školení se na poslední chvíli rušila, testovací verze se neočekávaně měnila, příručku jsme obdrželi 28.6.

MMR zrušilo jediné školení v termínu 13. 6., které nahradilo 24. 6. před účinností nového zákona. Velká část úřadů a úředníků se červnových školení nezúčastnila navzdory dostatečnému počtu volných míst. Přímo v této věci resort komunikoval také se Sdružením tajemníků. Další webináře plánujeme v letních měsících. Přihlásit se na ně je možné na stránkách ministerstva. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - Webináře k informačním systémům stavební správy (gov.cz)

MMR reaguje na prohlášení Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů k digitalizaci stavebního ří
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688