Saxo Bank (Saxo)
Komodity  |  03.07.2024 10:44:47

Komodity: Energie a obiloviny v centru pozornosti, kovy si dávají pauzu

Hlavní body

  • Robustní růst a problémy s produkcí budou dál tlačit na růst cen komodit.
  • Drahé i průmyslové kovy si mohou dát pauzu, než si investoři zvyknou na vyšší ceny, ale koncem roku zamíří výš.
  • Ropa obchodovaná v úzkém pásmu se zotaví. Podpoří ji „nejnižší přípustná“ cena kartelu OPEC a rostoucí letní poptávka kvůli zvýšené mobilitě a využívání klimatizací.

Sektor kovů si bere ve 3. čtvrtletí dovolenou

V letošním roce jsme se soustředili hlavně na sektor kovů, který jsme považovali za potenciálního vítěze pro rok 2024 i roky další, a zdůrazňovali jsme, proč už máme celoroční konsolidaci za sebou. K dnešnímu datu posílil Bloomberg Commodity Total Return Index od počátku roku o více než 5 % a podílely se na tom všechny sektory kromě obilovin. I když se energetika kvůli poklesu prémie za geopolitické riziko ve 2. čtvrtletí propadla, kovy pokračovaly ve své cestě vzhůru. Zlato a měď dosáhly před současnou odmlkou nových rekordních maxim a také stříbro se vyšplhalo na úroveň, kde bylo naposledy před 13 lety.

Vzhledem k robustní poptávce, problémům s produkcí klíčových komodit a vyhlídkám na nižší náklady financování začíná fáze doplňování zásob. Ta může přinést roční posílení indexu Bloomberg Commodity Total Return Index až o 10 %. I nadcházející čtvrtletí tak vidíme pozitivně, ale coby potenciální vítěze tentokrát vnímáme energetiku a zemědělství. V sektoru kovů se očekává konsolidace, než si investoři zvyknou na vyšší ceny. Aby průmyslové kovy v této fázi ospravedlnily další zvýšení cen, musí se nejprve znovu zotavit čínská poptávka.

Ropě pomáhá nejnižší přípustná cena stanovená kartelem OPEC, obiloviny ohrožuje vrtkavé počasí

Ve druhém čtvrtletí polevila poptávka po ropě a pohonných hmotách víc, než se očekávalo. My předpokládáme, že se ve třetím čtvrtletí vrátí robustní poptávka, zejména kvůli zvýšené mobilitě a intenzivnějšímu využití klimatizací v Asii a na Středním východě, kam právě přicházejí vlny veder. To spolu s omezením produkce ze strany kartelu OPEC mluví ve prospěch energetického sektoru, včetně zemního plynu. Ropa Brent se bude podle nás pohybovat v širokém pásmu od 75 do 90 USD.

Sektor obilovin vykazuje po téměř dvou letech ztrát známky oživení. Zčásti za to může uzavírání krátkých pozic spekulanty, kteří těsně před nepříliš slibným zahájením tohoto vegetačního období drželi rekordní krátké pozice. Nepříznivé počasí v jižní Brazílii, Evropě i Rusku vyvolalo obavy, zda se znovu podaří navýšit stav zásob. V Rusku došlo k výraznému propadu očekávané úrody pšenice, který dokáží Spojené státy navzdory pozitivním vyhlídkám vyrovnat jen zčásti. Sucho v klíčových produkčních regionech patrně požene ceny měkkých komodit, jako jsou kakao, káva a cukr, výš.

Kovy si po dosažení rekordních maxim dávají pauzu

Letos dosáhla měď nového rekordního maxima. Ale i když jsme přesvědčeni, že v delším časovém horizontu kovy na dosavadní vzestupnou trajektorii navážou, současná nevalná poptávka Číny, kde hladina zásob dosáhla výšin z pandemické éry, naznačuje, že to šlo načasovat lépe. Jak upozornil ve svých akciových výhledech Peter Garnry, s elektrifikací světa se vše mění a rostou ceny mědi, coby nejpoužívanějšího elektrického vodiče. Ale i když dlouhodobé výhledy s dalším zvýšením cen mědi počítají, než k tomu dojde, musí se ještě zlepšit výhledy krátkodobé a k tomu patrně nedojde dřív než v roce 2025, kdy začne vysychat nový zdroj nabídky.

Rychlý vzestup zlata a stříbra v první polovině roku patrně odstartoval období konsolidace, než si investoři na vyšší ceny zvyknou. Obecně ale zůstávají důvody, proč vlastnit drahé kovy, bez větších změn, a protože vyhlídky na pokles americké základní sazby ve druhé polovině roku přilákají zpět investory z řad ETF, které byli už od roku 2022 čistými prodejci, počítáme, že se ceny do konce roku ještě zvýší. Krátkodobě mohou ovšem zpomalit nákupy centrálních bank, které byly v posledních letech jedním z hlavních hybatelů posilování zlata. Příkladem je i Čínská lidová banka, která v květnu po 18 měsících nonstop nakupování další nákupy zastavila. My jsem ale i nadále přesvědčení, že do konce roku vystoupá zlato na 2500 USD a stříbro na 35 USD za unci.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě, tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů. Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank. 

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688