Czechtourism (Czechtourism.cz)
Sport  |  03.07.2024 10:34:30

Všesokolský slet přitahuje tisíce turistů: Praha jako centrum mezinárodního zájmu

I letošní XVII. ročník Všesokolského sletu v termínu 30.6. – 5. 7. 2024 přitahuje, stejně jako ty předchozí, tisíce návštěvníků z celého světa. Významně tak přispívá k oživení cestovního ruchu jak v hlavním městě, tak v přilehlých regionech. Tradiční událost, která se koná každých šest let, propaguje nejen bohatou sokolskou tradici, ale generuje také výrazné ekonomické přínosy pro místní podnikatele a obecně celý sektor cestovního ruchu.

Obsazenost ubytovacích zařízení

Podle dostupných aktuálních údajů dosahuje obsazenost hotelů a ubytovacích zařízení v Praze v období 1. - 5. 7. 2024 úrovně 60 %, přičemž průměrná cena za pokoj a noc činí 3 482 . O víkendu 5. až 7. července 2024 se očekává obsazenost 55 % s průměrnou cenou za pokoj 4 276 ​​. Pro srovnání – loni ve stejném období bylo v Praze během prvního červencového pracovního týdne obsazeno necelých 57 % zdejších hromadných ubytovacích zařízení, což je o 3 % méně než letos. A nižší byla i průměrná cena za pokoj - 2 971 . Během prvního červencového víkendu 2023 hosté obsadili 44 % ubytovacích kapacit v hlavním městě (o 11 % méně než letos). Průměrná cena za pokoj a noc byla o cca 600 korun nižší - 3 652 .

Všesokolský slet je ukázkovým příkladem toho, jak mohou tradiční kulturní a sportovní události podpořit cestovní ruch. Díky této akci přijíždějí do Prahy tisíce návštěvníků, kteří objevují krásy našeho hlavního města a významně přispívají k jeho ekonomickému růstu,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Zároveň jde o událost s pozitivním dopadem nejen na ekonomiku metropole, ale také okolních regionů, kam turisté často vyrážejí a poznávají tak i méně známá místa. Benefity tak získávají i další tuzemské kraje.“

 

Ekonomické přínosy a návštěvnost

V rámci minulého ročníku Všesokolského sletu v roce 2018 do Česka dorazilo 39 tisíc návštěvníků, z toho 31 200 ve věku 18+. Finanční efekt tehdejší akce dosáhl 75,1 mil. korun. Významná část účastníků pocházela z jiných částí Česka (60 %) a také ze zahraničí (9 %)​​. Před šesti lety činily průměrné denní výdaje na osobu v případě zahraničních turistů 1 714 korun, u mimopražských 527 korun. Návštěvníci Všesokolského sletu z Prahy pak denně utratili 232 koruny na osobu. Dá se předpokládat, že tyto částky, i s ohledem na vývoj cen, budou letos obdobné nebo vyšší.

 

Všesokolský slet jako magnet pro turisty

V roce 2018 byl Všesokolský slet hlavním důvodem účasti pro 79 % návštěvníků z Prahy, 87 % mimopražských účastníků a 68 % zahraničních turistů. Tato sportovní a kulturní událost se tak stala hlavním motivem pro cestu do české metropole, což potvrzuje její klíčovou roli v podpoře turismu​​. Hlavním důvodem pro účast na Všesokolském sletu je členství v Sokole, ale také fakt, že se jedná o akci určenou celým rodinám.

 

Pozitivní hodnocení a vysoká návratnost

Všesokolský slet před šesti lety hodnotili návštěvníci vesměs pozitivně. Více jak 85 % z nich tehdy označilo akci za jedinečnou a skvělou. Významná část dotázaných také uvedla, že příště přijede znovu. Řečeno čísly - 45 % návštěvníků z Prahy, 65 % mimopražských a 30 % zahraničních návštěvníků deklarovalo, že se na tuto akci vrátí v rámci letošního ročníku.​​

 

Délka pobytu

Průměrná délka pobytu v Praze se během Všesokolského sletu pohybuje u mimopražských návštěvníků kolem 4,23 nocí (5,23 dní) a u zahraničních turistů činí dokonce 4,74 noci (5,74 dní). To znamená, že kromě návštěvy akce samotné zůstávají v Praze déle, čímž přispívají k vyšší ekonomické aktivitě ve městě​. Našinci se nejčastěji ubytovávají jednak v zařízeních pro účastníky sletu, ale také v hotelích, penzionech nebo v soukromí. Zahraniční hosté a cvičenci pak preferují hotely či penziony, ale i pobyt u příbuzných či známých.

„Všesokolský slet patří mezi tahouny cestovního ruchu v Praze i okolních regionech. Každý ročník přitahuje tisíce návštěvníků, kteří přispívají k ekonomickému rozvoji a oživení místních podniků. Tato akce je také v souladu s filosofií, kterou CzechTourim využívá ve svých kampaních. Tedy, že Česko je tou pravou destinací pro aktivní odpočinek a sportovní vyžití,“ uzavírá vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Janeček.

 

Pozn. Hodnocení akce, včetně údajů o útratě a délce pobytu, vychází z průzkumu v roce 2018.

CzechTourism

Agentura CzechTourism je státní příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a jež vyvíjí svou činnost v souladu s cíli zřizovatele, zřizovací listinou a platným statutem.

Základním cílem CzechTourism je propagace Česka jako destinace cestovního ruchu v zahraničí i v Česku.

Více informaci na: www.czechtourism.cz/cs-CZ/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Sport:

St   0:00  Pardubičtí hokejbalisté se stali mistry České republiky pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Út 10:57  Sokolové pořádají XVII. slet (video) Redakce (Kurzy.cz)
Po 13:30  Průzkum: Proč Češi nenosí cyklistické helmy? Redakce (Bydlet.cz)
28.06.2024  Všesokolský slet se státu vyplatí. Do rozpočtů přinese až 170 milionů Tisková zpráva (Tisková zpráva)
25.06.2024  Zlín přivítá Mistrovství ČR v atletice kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688