Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  03.07.2024 09:16:37

Ranní okénko - Mírný pokles inflace v eurozóně zatím ECB zřejmě nepřesvědčí

Středeční den by měl potvrdit polevování inflačních tlaků v eurozóně, tentokrát prostřednictvím indexu cen výrobců (PPI), kde se vývoj cen dokonce nachází v záporných číslech. Očekáváme, že oproti předchozímu měsíci by ceny v květnu tentokrát mohly vzrůst o mírných 0,1 % (vs -1,0 % v dubnu), v meziročním vyjádření by však ceny měly klesat i nadále. V meziročním vyjádření by podle nás mohl index PPI poklesnout o 3,8 % (vs -5,7 % v dubnu).

Ve Spojených státech bude dnes část trhů uzavřena dříve, newyorské burzy NASDAQ i NYSE ukončí obchodování již v 19 hodin středoevropského času. Ekonomická data však budou zveřejněna beze změny. Nejprve se dozvíme předběžné údaje o zaměstnanosti skrz data ze soukromého sektoru, které vydává společnost ADP ve spolupráci s Moody´s Analytics. Očekává se, že v červnu došlo k čistému nárůstu zaměstnanosti o 158 tisíc (v květnu to bylo +152 tis.). Přesto lze odhadovat, že na americkém trhu práce dochází spíše k lehkému ochlazování, když má zároveň vzrůst i počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti z 233 na 235 tisíc. V odpoledních hodinách se dozvíme ještě růst továrních objednávek, který by v květnu měl činit 0,3 % (vs 0,7 % v dubnu). Den pomyslně uzavře zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu, které proběhlo 11.-12. června a skončilo ponecháním úrokových sazeb na současné úrovni 5,25-5,50 %.

Pohled zpět:

Včerejší inflace v eurozóně dopadla v souladu s naší predikcí, když podle prvotního odhadu Eurostatu růst harmonizovaného indexu spotřebitelských cen zpomalil z 2,6 % v květnu na 2,5 % r/r (resp. 0,2 % m/m) v červnu. Jádrová inflace se však drží zvýšená, dokonce mírně předčila náš i tržní odhad (2,8 %), když zůstala na 2,9 % r/r. Cenové tlaky v kategorii potravin již částečně odezněly, ceny energií v meziměsíčním srovnání dokonce klesají, problémem však zůstává oblast služeb, kde se růst cen drží zvýšený (4,1 % r/r, 0,6 % m/m). Jakým způsobem bude tato nová data interpretovat Evropská centrální banka tak zůstává nejednoznačné. Prezidentka ECB Christina Lagarde již v pondělí na Fóru ECB k centrálnímu bankovnictví prohlásila, že pro posouzení, zda je inflace již bezpečně na cestě k 2% cíli, bude ještě potřeba více času, a že vzhledem k silnému trhu práce si ECB může čekání dovolit. Zároveň však upozornila, že hospodářský výhled eurozóny zůstává nejistý a že tzv. „měkké přistání“ (kontrolované snižování inflace bez výrazných negativních dopadů do ekonomiky) ještě není garantováno. Sílu trhu práce v eurozóně však včera potvrdila i květnová míra nezaměstnanosti, která se v souladu s naším i tržním odhadem udržela na historicky nejnižší úrovni 6,4 %.

Z USA včera dorazila data z trhu práce týkající se volných pracovních pozic dle průzkumu JOLTS. Jejich počet se oproti předchozímu měsíci v květnu zvýšil o 221 tisíc až na 8,14 milionu, což je výrazně více, než očekával trh (7,95 mil.). I přes tento nárůst však dlouhodobý trend zůstává klesající, což potvrzuje mírné ochlazování pracovního trhu. Počet volných míst na jednu nezaměstnanou osobu zůstal beze změny na 1,22, což je nejnižší úroveň od roku 2021.

Akciové trhy v USA včera rostly, index S&P si připsal 0,62 %. V Evropě byla výkonnost smíšená, německý DAX ztratil 0,69 %, zatímco pražský index PX porostl o 0,26 %. Koruna včera dále oslabovala a prolomila úroveň 25,2 EUR/CZK, v odpoledních hodinách ale mírně posílila.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

31.05.2024Ranní okénko - Inflace v eurozóně by neměla zneklidnit ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.01.2024Ranní okénko - ECB zatím neuvažuje o snižování sazeb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688